V kratkosti si predstavime tuto USB externu zvukovku vhodnu predovsetkym k notebookom:
Vyrobca udava tieto parametre:
Citácia:
Playback:
USB 2.0: Stereo/ Surround ≤ 24-Bit/96kHz 5.1
USB 1.1: Stereo ≤ 24-Bit/96kHz 5.1
Surround 16-Bit/48kHz
Signal-to-Noise Ratio:
>99dB (20kHz Low-pass filter, A-Weighted)
Recording: ≤ 24-bit/96kHz
X-Fi Technology:
• X-Fi Crystalizer
• X-Fi CMSS-3D Surround
• X-Fi CMSS-3D Virtual
• X-Fi CMSS-3D Headphone
Connectivity:
• Microphone in (1/8" mini jack)
• Stereo Line in (1/8" mini jack)
• Headphone out (1/8" mini jack)
• Left/Right Speaker out (2x RCA jacks)
• Rear-Left/Rear-Right out (1/8" mini jack)
• Center/Subwoofer out (1/8" mini jack)
• Optical out (TOSLINK) 1
Interface:
• USB 2.0 (USB 1.1 compatible2)
V mojom pripade nahradila integrovany kodek - Realtek ALC268 @ Intel 82801HBM ICH8M. Potreboval som poskytnut
reprakom z-2300 zivsi zvuk, pretoze z tej integrovanej je zvuk nemastny neslany, no musim uznat, ze relativne bez sumu.
Rovnako tak necisty zaznam cez mikrofon mi pripominal klasicku vlastnost integrovanych zvukoviek. Moj vyber bol v mnohom
ohraniceny, hladal som riesenie do cca 2000Kc, pozadoval som hw podporu priestorovych standardov (EAX 4), cim som sa
popravde obmedzil na ponuku creative-u, trval som na fyzickom procesore s hw urychlovanim a cakal relativne slusny vystup.
Dostal som to vsetko kupou USB X-fi ? Zistite dalej.
Obsah balenia:
Skromny, okrem samotnej zvukovky a ovladaca v nom najdeme USB kabel (zabezpecuje aj napajane), instalacne CD, redukciu
2Xcinch-->jack (samica) a manual.

Detailny zaber na konektory je mozne vidiet tu:
http://img66.imageshack.us/img66/2324/rightbin7.jpghttp://img229.imageshack.us/img229/1041/backbcb9.jpgZvukovku je mozne zkupit za cca 70€ (okolo 2100Sk)
Instalacia a obsluha:
Prejdime teda k instalacii. Ta je vcelku jednoducha, staci pripojit zariadenie cez prilozeny USB kabel a pouzit instalacne CD. Experimentalne
a aj z dovodu, ze som stal pred reinstalom OS, som si dovolil v instalatore zaskrtnut vsetko, co mi ponukol. Naozaj netusim, kedy
som pri instalacii ovladaca naposledy stravil 10 ci 15 minut, ktora samozrejme nebola bezobsluzna, kedze pozostavala z mnohych ciastkovych
instalacii. Dan za bohaty bundle, alebo neschopnost softverovych inzinierov?

Instalaciu zakoncime restartom PC, prvy nabeh systemu vyzera byt pre zvukovku uspesny a tak teda deaktivujem primarny kodek v notebooku
a prepojim vstup repra na zvukovku. Zvukovka od tejto chvile bezala vyborne, no ja som sa nestacil divit, kolko neporebneho svinstva som si
instalaciou plneho balika bundle-u do PC zaniesol. Jednalo sa o nejaky ubohy konverter s platnostou 30dni, registracny wizard produktu,
graficky salat - GUI pre nastavenia zvukovky a pod. Po case som zistil a dnes to mam uz potvrdene, ze pre uspesny chod staci nainstalovat len
cisty ovladac, Alchemy pre hracov s 5.1 reprom a osobne pouzivam (z postele) velmi rad Entertainment Center, ktory je 10MB nahradou za
windows media center. Je ho mozne spustit, ovladat aj zavriet pomocou dodavaneho ovladaca. Spominany Creative Alchemy obnovuje EAX
pod vistou u niektorych starsich, nekompatibilnych hrach. Pouzitie ci hodnotenie dodavaneho softveru ci roznych grafickych prostredi ovladaca
nechavam na vas, osobne sa zaobidem bez pridavnych konzol do ovladaca ci vyskakovacich informacnych tab-och (pri meneni hlasitosti ci
zmene funkcii) a nastavim si vsetko v standardnom, zakladne vyzerajucom prostredi. Este by som sa mal zmienit o tom, ze Creative su lajdaci
a tak sa mozu vyskytnut iste problemy pri 64bit OS. Urcite je mozne tuto zvukovku plnohodnotne pouzivat aj na takom systeme, avsak
nepojde to tak lahko.
Co sa tyka vyzoru a spracovania, tak hodnotim naozaj kladne. Box zvukovky je pevny, nevrze a hadam sa do roka ani nerozpadne.
99 percent matnej/lesklej plochy je zafarbenej na cierno.
Dosah aj vykon ovladaca je pre standardny rozmer izby plne dostacujuci a prijimac reaguje aj na odrazeny signal od steny, co mnoho Xtreme
lenivcov urcite oceni.

Ovladac obsahuje spolu 24 konflikov, ktore sluzia pre zakladne prvky ovladania; spustenie, vypnutie a navigaciu v
Entertainment centre, ovladanie master volume, mute, zapnutie/vypnutie Crystalizeru ci CMSS-3D a vypnutie/zapnutie samotnej zvukvky.
Na samotnej zvukovke sa nachadza velke krokovacie kolecko, ktorym mozeme tiez menit hlasitost a jeho stlacenim aktivovat mute/unmute.
A co zvuk?
Lepsi! Prve, co si clovek vsimne bude dynamika - bass omnoho prekreslenejsi, vysky cistejsie. Sum nie je mozne zachytit ani s uchom pri
satelite. Cez mikrofon som schopny zaznamenat svoj hlas tak 10x realnejsie, takze i to sa pocita. A co funkcie Crystalizer a CMSS ?
Nepouzitelne a naozaj nepochopim cloveka, ktory mi tento obycajny EQ filter bude obhajovat... Urcite je treba pocitat, ze zmenou zvukovky
pri lepsom repre je mozne lahsie lokalizovat nepresnosti ci chyby prehravanej hudby a tak aby niekto neostal zarazeny, ked si vypocuje
128-256kbit mp3 a ten zvuk mu naozaj nebude "rezat". Ja som sa tomu tiez nevyhol a asi 50 percent hudby som si postupne "povymienal"
za kvalitnejsie formaty.
S podporou v hrach som nemal problem, testovane reproduktory na hudbu boli Logitech Z-2300, na filmy a hry dobre posluzili Logitech G51:

S dekodovanim a prehranim DD ci DTS titulov v AC3 neboli problemy, film Rambo 4 v HD s podporou subu z-2300 sa pozeral vyborne a
ozvucenie celej koleje, pardon miestnosti bolo impozantne.

EAX som si potvrdil v Company of Heroes a NFS: Undercover.
Priestorovost na jednicku, tu nemam co dodat.
Nejaky narast ci pokles FPS som taktiez velmi nezaregistroval, asi to bude tym, ze dnesne CPU maju dostatocny vykon nato, aby ich
prehravanie nejakeho sterea znatelne brzdilo. Na druhej strate, pri zapnuti 5.1 s EAX vykon oproti integrovanemu kodeku neklesol,
o co sa pravdepodobne postaral X-fi cip. Cize nejaka ta akcelereacia je tu realna a tymto chcem rovno varovat pred produktami ako:

...ktore sice nesu v nazve X-fi, ale ziadny cip X-fi v sebe neobsahuju a vsetky funkcie i "akceleraciu" vykonavaju emulaciou na urovni
ovladacov, cim len zatazuju CPU.
Fotografie posluchovej miestnosti, reprosystemov ci samotej zvukovky:

Vedikt
Doporucim kazdemu, kto chce svoj NB rozsirit o 6 kanalovy zvuk, ci pozaduje kvalitnejsi vystup nez ponuka integrovane riesenie.
Je to jediny externy X-fi produkt, ktory nesie meno X-fi a tento cip aj naozaj obsahuje. S podporou EAX problem nie je, ci stereo
ci 5.1 repro tato zvukovka posilni.
Poznamky (ak nieco pribudne budem doplnat)
1. Pri zapnuti a vypnuti NB zvukovka pusti do vystupu lupanec
2. Podla ohlasu 1 cloveka opticky vystup zvukovky prenesie len stereo, vyrobca vsak udava nasledovne:
Citácia:
Optical Out supports stereo SPDIF out and pass through of multi-channel DVD sound.
Fakt je, ze momentalne nie som schopny tento vystup otestovat, kedze nemam v okoli system s tymto vstupom.
Najnovsie ovladace pre XP & Vista 32bit aj 64bit stiahnete tu:
Driver Pack 1.01.0076: http://support.creative.com/downloads/d ... adId=10809
Creative Console Launcher 2.60.35: http://support.creative.com/downloads/d ... adId=10811
Creative Entertainment Center 5.10.16: http://support.creative.com/downloads/d ... adId=10589
Creative ALchemy 1.20.04: http://support.creative.com/downloads/d ... adId=10632
Viac z bundle ponuky je mozne stiahnut tu:
http://support.creative.com/downloads/w ... e=0#type_0