Chcem sa to spýtať že ak je Hardisk rozdelený na 2 partície (sektory) či ako sa tomu hovorí proste že ak otvorím tento počítač tak okrem CD mechaniky mi ukazuje 2 kusy HDD že C-éčko a D-éčko. Pôvodne bol Windows XP na jednom z nich teda na D + aj ostatné veci hudby, filmy, programy atď. Nainštaloval som Windows XP aj na C-éčko. Pri zapínaní sa ma spýta ktorý z nich chcem používať. Zapnem buď ten alebo tamten...
Chcem ale odstrániť ten druhý Windows na tom D-éčku bez toho aby som vymazal tie svoje veci čo tam mám. Nedá sa nejako že ísť tam cez Windows ktorý je na C-éčku a nejak Uninstall-ovať ten na D-éčku?
Nabootuj z inštalačného CD Windows XP, zvoľ novú inštaláciu, potvrď podmienky "F8" a ďalej postupuj podľa obrázkového návodu. Výsledkom by malo byť odstránenie Windows XP z tej partície bez formátu.
naco formatovat cez instalaciu ked tam ma druhy OS z ktoreho to moze spravit?
cez druhy OS formatovanie particie kde je nahodeny iny OS (Systemovy, aktivny , zavadzaci...) mu to nemusi byt povolene ani z atributmi Administratora.
_________________ Lenovo Thinpad Yoga T570 win 1O pro Mobil: Apple Iphone 12 pro 256 GB
Netreba nič formátovať. Vymaž adresáre Documents and settings, Program files a Windows, potom si daj zobraziť skryté s systémové súbory a vymaž pagefile.sys a hiberfile.sys. Nakoniec zruš v boot.ini cestu k Windows na D:\.
Vďaka crom a Prandof... Vaše návrhy znejú najlepšie hlavne ako crom napísal to ma nenapadlo ale je to alternatíva :-)) Lebo klasické vymazávanie cez druhý Windows nemusí pustiť.
To čo napísal cron je nová inštalácia, partícia sa odstraňuje klávesou D, nie enterom. Keby si stlačil enter nainštaluje ti Windows nanovo, ale starý ti neodstráni. Ten obrázok je program diskpart, dá sa spustiť z recovery console.
prandof: On chce z particie odstrániť len Windows XP, ostatné dáta (hudba, video atď.) chce zachovať. AK dá odstrániť partíciu, tak odstráni okrem Windows aj všetky ostatné dáta, ktoré chce zachovať. A nová inštalácia je to len "na oko". Hneď ako inštalátor Windows XP odstráni ten Windows XP a začne kopírovať na disk inštalačné súbory, tak natvrdo reštartuje PC. Výsledok: Windows je odstránený, inštalačné súbory sa nenakopírovali na disk, ostatné súbory na disku zostali zachované.
prandof:Podstatné je aby ten Windows zmizol, ten ostatný "odpad" po WIN XP by sa mal dať potom odstrániť manuálne. Keď sa nebudú dať odstrániť manuálne, tak potom treba skúsiť nejaký LIVE Linux a odstrániť ich z neho.
Nech Gaaspi vyskúša. Hlavné aby ten WIN odstránil, bez straty dát, ktoré chce zachovať. či sa k tomu dopracuje podľa môjho postupu alebo tvojho je nepodstatné.
Vyriešené. Kúpil som si externý HDD aj tak som ho už dlhšie chcel mať tak si tam nazálohujem všetko a aj to tam zostane. Všetky Notebooky čo doma máme sú len také smiešne 40-80 GB-ové takže sú dobré akurát na to že používať Office a ísť na net. Čo sa týka filmov a hudby len pozrieť a vyhodiť. Ale ajtak díky. Kamoš robil to isté čo ja že potreboval sundať druhý OS a podarilo sa nám to cez tú inštaláciu.