Zdravím,
dlhšiu dobu skúšam nastaviť WIFI sieť podľa požiadaviek nižšie, ale nedarí sa:
- na vnútornej sieti mám DHCP server (nie na routri) - na routri mám DHCP server vypnutý - na routri chcem mať 2 WIFI siete - WIFI 1 a WIFI 2 - WIFI 1 slúži ako domáca - zariadenia pripojené k tejto sieti majú prístup ku všetkým prostriedkom v rámci lokálnej siete (DHCP, DNS, úložisko dát, tlačiareň apod.) - WIFI 2 má slúžiť ako sieť pre hostí - proste niekto príde na návštevu, dám mu heslo, pripojí sa na internet a tam to končí - nemá mať prístup do lokálnej siete
A tu narážam na problém .. keďže mám DHCP na vnútornej sieti, tak klientov pripojených do siete WIFI 2 musím konfigurovať manuálne (nemajú prístup k DHCP serveru na lokálnej sieti) .. čož je teda pekná otrava .. chcem aby sa konfigurovali automaticky, ale zároveň nemali prístup do lokálnej siete. No a toto jednoducho neviem nastaviť. Čo som skúšal:
- 2 zariadenia TP-Link (nie naraz) - jeden Access Point s kaptívnym portálom (nefungoval z dôvodu uvedeného vyššie) - jeden router v režime "router" a s možnosťou zapnutia "Guest network" - fungovalo len v prípade, že som pre Guest network povolil prísup do lokálnej siete .. lenže potom mali všetky zariadenia prístup ku všetkému .. toto nechcem - skúšal som zapnúť DHCP na routri s tým, že DNS a DHCP pre klientov som nastavil na jeho IP .. lenže toto sa bije s DHCP serverom na lokálnej sieti (aj keď im obom nastavím rôzne rozsahy) .. buď mi server na lokálnej sieti vypne, pretože detekuje druhý DHCP server, alebo si jednoducho klient z lokálnej siete zoberie IP z routra a nastáva problém s prístupom do lokálnej siete (Firewall na lokálnej sieti nepovolí prístup k prostriedkom pre IP adresy z rozsahu, ktorý je nastavený na DHCP routri) ..
Takže ja už fakt neviem ako nastaviť jednoducho dve siete na jednom routri s rôznymi právami pre prístup do LAN, ale s DHCP serverom v lokálnej sieti .. ešte ma napadlo použiť jeden router pre lokálnu sieť a druhý pre Guest s tým, že na tom druhom by som zapol DHCP relay .. lenže neviem či by to fungovalo, pretože to nemám ako vyskúšať (pred tým som mal routre požičané a nenapadlo ma to .. no a teraz nemám router s možnosťou Guest siete)
Nemáte to niekto poriešené? Poradíte aké zariadenie mám na to kúpiť? Mňa už nič nenapadá ...
|