Ahojte prv sa ospravedlnujem ak som zle zarazil temu ale pozrel som cele forum a nevedel som kde toto zaradit.
KONECNY AUTOMAT:
Ale k veci. Potrebujem pomoc s vysvetlenim toho ako pracuje konecny automat. Proste aky je princip teda ako to funguje - nieco viem o tom ze konecna riadiaca jednotka precita z diernej pasky urcity symbol napr.a a viem ze tam potom takto nejak dalej pokracuje a s tym sa nejak menia stavy teda q0,q1,q2....
Ale niesom si vtom nejak isty ci vlastne pisem dobre ten princip.
A potreboval by som vysvetlit na konkretnom priklade fungovanie konecneho automatu!
Pretoze tomu vobec nechapem .. lebo ono je to tak ze dostanem nejaky vstup napr. abc a mam z toho spravit konecny automat teda nakreslit ho. A tam nejak to ide ze z vstupneho stavu q0 ide na q1 a to je ako a a potom z q1 na q2 a to je b ... ci nejak tak .. ale hovorim ze tomu moc nechapem .. preto prosim o vysvetlenie a aj na priklade ...
ZASOBNIKOVY AUTOMAT:
Ohladom zasobnikoveho automatu tak tento by som povedal ze asi najlepsie chapem z tychto troch. Ak dobre viem tak idealne je to vtedy ked je zasobnik prazdny. Teda napr. mam slovo aabb - na zaciatku precitam a, a nasledne to zapisem do zasobnika. Potom dalsie a, a aj toto zapisem na zasobnik. Teda uz mame na zasobniku aa. A ked precitam b tak stav sa mi zmeni na q1 a zo zasobnika sa mi zmaze jedno a. Potom precitam dalsie b a zo zasobnika mi toto b zmaze dane a. Teda mozem povedat ze automat prijal slovo. Je to takto ?
TURINGOV STROJ:
A ohladom turingovho stroja tak ked mam napr. aabbcc tak mi na zaciatku precita prve a (a oznaci mi ho) potom prve b (a oznaci mi ho) a potom prve c (a oznaci mi ho) a potom sa vratim na zaciatok a znova takto oznacujem dalsie a,b,c. Pracuje to takto ?
Prosim vas ak viete poradte mi. Dakujem
|