Biostar TA690G AM2 mám už skoro 4 mesiace a zatiaľ maximálna spokojnosť. Tiež som si ako Geri vyberal z dosiek s chipsetom 690 a táto sa mi zdala naj. Už len preto, že v 1 teste u nej namerali pri prevádzke cca o 20 stupňov nižšie teploty chipsetu ako u všetkých ostatných konkurentov s rovnakým chipsetom. Výbavou síce nijak neprevyšuje konkurenciu, ale sú u nej použité komponenty (kondenzátory, cievky), ktoré ostatní výrobcovia dávajú len do high-end dosiek. Má bezchybné rozloženie súčiastok (čo sa týka prietoku vzduchu, aj dostupnosti slotov) - v tom sa jej môžu rovnať len dosky od Asusu. Výsledkom by mala byť (zatiaľ môžem potvrdiť) vyššia stabilita, nižšia spotreba a dlhžia životnosť.
Väčšina výrobcov vsádza na vybavenie dosky - lebo to si každý zákazník hneď všimne. Rozloženie slotov, či kvalitu materiálu si overíte až praxou. Alebo prečítate v dobrých testoch ;-) V obchode v popise dosky nájdete len počty slotov a pod. To, že sú na nej nekvalitné kondenzátory, kvôli ktorým Vám doska môže po pár rokoch "odísť", tam nenájdete :-( Preto je od Biostaru veľmi sympatické, že nestavia moc na marketingové ťahy, ale na poctivú kvalitu. Vyššia životnosť a nižšia teplota (=nižšia spotreba pri chladení) zároveň znamenajú nižšiu záťaž pre životné prostredie.
A ešte čo sa týka kvality tej onboardovej grafiky: nie som moc hráč, vyskúšal som len Battlefield 1942 (hra z roku 2002) a tá ide pri všetkých zapnutých detailoch absolútne super, bez jediného seknutia. Call of Duty (2004) mi však už riadne seká, aj pri najslabších nastaveniach :-( Na novšie hry bude treba iste dokúpiť "normálnu" grafiku...
_________________ CPU:AMD Athlon X2 Dual-Core BE-2350 (45W); MB:Biostar TA690G AM2; RAM:2xA-Data 1GB DDR2 800MHz; HDD: WD Caviar Green Power 500GB (4-7.5W); Zdroj:Fortron Green Power 400W; DVD:Samsung SH-S182; Wi-Fi:Asus WL-138G V2; Repro:Creative P5800; Monitor:Relisys TE988 19"CRT |