zdar chlapi,
tak som sa pustil do opravy svojho grubu. Našiel som na internete nejaké návody ktoré boli v podstate rovnaké. takže som spravil toto. nabootoval live cd, spustil terminal, napisal som tam príkaz:
sudo mount /dev/sda7 /mnt
na sda7 mám nainštalovaný linux mint
toto prebehlo v pohode
tak som pokračoval
sudo grub-install --root-directory=/mnt/dev/sda
no a po tomto mi vyhodí hlášku:
grub-probe: error: cannot find a device for /boot (is /dev mounted?)
install_device not specified.
pritom to je mounted, lebo ked som to skusal znova tak mi vyhodilo hlášku že už to je pripojené k /mnt
no a k tomuto problému sú na internete nejaké návody ale skor v inej súvislosti, a moc im nechápem; tak som sa chcel opýtať, že v čom je problém
budem vdačný za každý návrh
// pridané po 25 minútach od posledného príspevku http://www.ubuntu-inside.me/2009/06/how ... ndows.html
toto je super návod. podla tohoto mi vybehlo že installation successfull; trebalo sa tam dat do chrootu a tam davat prikazy; a paráda....grub znovu funguje....juchú juchú...tralala tralalla....
teraz už len sa musím rozhodnút čo spravit s hp protect tools a recovery manager, lebo ako som zistil tak tie pri nabootovaní windowsu zasahujú do MBR a dodrbú grub; preto to potom nefunguje
// pridané po 8 minútach od posledného príspevku inak teda - našiel som na internete návod ako sa vysporiadat s HP protect tools bez toho aby som to musel vymazavat - nechem vymazávat hp recovery pretože, už som si spravil jednu sadu recovery diskov a neviem ich nájst. dalšie sa spraviť nedajú, a žiadne iné dvd s winom nemám;
v tom návode doporučujú, nainštalovat grub na particiu kde je linux, a použit iný boot loader - konkrétne LILO
čo si myslíte o tomto nápade?
konkrétny postup je tam takýto:
1. sudo grub-install --recheck --force /dev/sda2 (to by som ale spravil podla toho návodu podla ktorého somt eraz obnovil grub)
2. sudo apt-get install lilo
3. sudo lilo -M /dev/sda ext
4. echo "SET grub-pc/install_devices /dev/sda2" sudo debconf-communicate
dík