Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 11 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 18.07.22 Prihlásený: 12.10.24 Príspevky: 40 Témy: 7 | 7 Bydlisko: BA |
Zdravím všetkých ! Prosím možno o triviálnu radu, mal som dosky so socketom AMD AM3, miesto boxu chladiča som tam nahodil Scytche Tower. Len krabky, aj keď nikdy nevyhadzjem, tak pri poriadku som ju niekde založil a neviem ju nájsť. Neviem typ toho chladiča. Prosím, vizuálne ho niekto nepozná, prípadne, či by pasoval na Gigabite Gaming B 450 M ? Scythe, čo som si všimol má skoro všetky chladiče vyrobené tak, že pasujú na skoro všetky sockety. Vtedy však socket AM4 ešte nevyrábali. V inej téme idem meniť zdroj a to by som mohol vyriešiť jedným vrzom, ak by to pasovalo. Zdoj, chladič, fany atď. Ak nie, tak by som kúpil nový chladič. Kvôli tomu, aby som vyskúšal či to pasuje však nechcem rozoberať celé PC. Skúsim priložiť fotky Nejde mi to vkladať, jasne, treba ho uložiť mimo a odtial ho načíta
_________________ AMD 5600 G, Gigabite Gaming B 450 M, Seasonic Core GM 500W Gold, Patriot P300 512 GB SSD MVMe, Patriot Viper 4 Series pamäť, DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz Kit, Zalman Z11 Plus |
|
|
Ahoj. Sklamem ta, bohuzial medzi AM3 a AM4 nie je kompatibilita. Su tam odlisne rozmery (vzdialenosti / "rozteč") a preto budes potrebovat nejaky adapter (redukciu). Citaj napriklad tu: https://www.reddit.com/r/Amd/comments/4stn3n/am4_and_am33_cooler_mounting_con_compatibility/ Mnoho z vyrobcov chladicov uz predava tieto adaptery (redukcie)... teda, ak sa nejedna o jednorazovych ci docasnych cinskych vyrobcov chladicov, ale o popredne a popularne znacky. V tvojom pripade Scythe znacka nie je ziadny odpad, takze hadam by si vedel najst od Scythe nejaky ten "kit" - pre nasadenie tvojho chladica aj do AM4. Skus pohladat na internete. Pozri sa napriklad aj sem: https://www.scythe-eu.com/en/support Alebo napis do diskusie presny model a oznacenie tvojho chladica, pretoze "Tower" je asi len nejake hovorove oznacenie... alebo sa mylim ? Spravne oznacenie by malo vyzerat nejako napriklad takto: - Mugen 4 (SCMG-4000) / Mugen 4 PCGH (SCMG-4PCGH) - Tatsumi (SCTTM-1000B) Nepoznam dobre chladice od Scythe, takze neviem presne poradit ako sa oznacuju. Ja som verny inej znacke chladicov, ha ha. Mimochodom obrazky mozes vkladat do diskusie ako externe odkazy. Najprv uploadni obrazok na nejaky web a potom vloz odkaz, ktory ziskas z onoho webu. Ja pouzivam tieto dva servery: - https://sk.imgbb.com/- https://imgur.com/Sice tam obrazky dlho nevydrzia... na tychto dvoch free-image-hosting serveroch, ale zas na par 3-5 rokov by to malo vydrzat. To postacuje aj na to, keby nahodou niekto narazil na tvoju temu povedzme ze o par rokov neskor. Dokonca aj podla sucasnych pravidiel tohto diskusneho fora, musia byt externe odkazy na obrazky k dispozicii aspon po dobu 6 mesiacov - comu uvedene dva servery vyhovuju.
|
|
Registrovaný: 18.07.22 Prihlásený: 12.10.24 Príspevky: 40 Témy: 7 | 7 Bydlisko: BA |
No super, dik za info, Tower som dal, len ako orientačne, že to nie je nejaký nízky chladič. No a to je to, že označenie na ňom nie je žiadne. Keď som na nete hľadal tento model, tak som nenašiel nič, dištančné podložky som síce nejaké videl, ale nejak som prehliadol význam, to by bolo fasa riešenie. Je mi ho ľúto nepoužiť, ak by to šlo, lebo som sa z neho vždy vytešoval. 6 medených trubíc v medenej základni a poniklovaný. Od základni na procesor po koniec rebier 14 cm. V každom prípade dík a mrknem na tú ich stránku, či ho tam nenájdem. Nájdem si čas a musím sa hodiť na tie obrázko servery. dík moc Edit : HA HA smrteľne vážne, toto je on, len fakt už neviem, či som ho nemal o dosť starší, na socket 939 a potom som ho hodil na AM 3 , už neviem. https://thinkcomputers.org/scythe-tatsumi-cpu-cooler-review/Z tej stránky čo si dal, dik dik
_________________ AMD 5600 G, Gigabite Gaming B 450 M, Seasonic Core GM 500W Gold, Patriot P300 512 GB SSD MVMe, Patriot Viper 4 Series pamäť, DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz Kit, Zalman Z11 Plus |
|
|
No podla toho, co som nastudoval dnes na zmienovanom webe Scythe-support (odkaz vid vyssie), tak oni posielaju za sumu 5 EUR, montazny kit pre nove AM4 (adapter pre AM4). Pricom podla toho co tam naozaj pisu, je postovne zdarma ! Skus im napisat... len tak zo zdrbu. Tvoj chladic Scythe-Tatsumi (SCTTM-1000B) je uvedeny v tabulke kompatibility - tzn. ze mounting kit pre AM4, by mal pasovat na tvoj chladic. Mozno budes mat za 5 EUR redukciu k svojmu Scythe chladicu a bude tento tvoj problem hned vyrieseny . Napriklad vyrobca chladiacich komponentov Noctua (moj CPU-chladic je totiz starsi model: Noctua NH-D15), zase predava, normalne ofiko, hocikde po predajnach, rozlicne adaptery, pre rozlicne patice a rozlicne ich CPU-chladice. Su to viac-menej univerzalne "montazne kity", tak ako v pripade Scythe riesenia.
|
|
Díky za rôzne hodnotné info a linky. Riešim teraz nový zdroj a po kúpe som chcel prestavať celé PC. Už som mal aj vybraný. https://www.alza.sk/seasonic-core-gm-500w-gold-d5668027.htmHa a už bol nedostupný, akurát, keď som ho išiel objednať. ale nevadí, aj tak stále pozerám po Corsair-och, sledujem, že v rámci trhu so zdrojmi začali firmy vyrábať húfne modulárne zdroje.Tak, keď budem kupovať, asi zvolim semi modular, alebo modular. To má súvislosť s tým. že moja prvá skrinka, taká , ako som si skrinku predstavoval bola táto https://www.newegg.com/p/N82E16811153006Foxconn Diabolic TH202 RD Red Potom som riešil skrinky so zdrojom dolu, mám Evolveo TNT, Zalman Z 11 + , také agresívnejšie dizajny. Len skrinky tohto typu majú vždy hore nejaké dizajnové prvky a nie sú rovné. To mi v rámci úspory miesta dosť rúší plány, hromadia sa mi okolo PC " haraburdy " okolo, tak som prešiel do plánovania a vyšlo mi z toho, že potrebujem menšie hranaté skrinky. Dosky sa tiež zmenšili, netreba mi také skrinkové hebedá, na ktoré nemôžem ani nič položiť, prípadne sa mi nezmestia pod stolíky. HDD som mal aj 5 ks, teraz mám NVMe a dva HDD. Jednu skrinku si z doskou Micro Itx idem vyrobiť, takú fest malinkú, na net. Nejak ma chytila úspora energií Tak vlastne riešim aj čo najmenšiu hranatú skrinku. To všetko si musím premyslieť tak. aby som ušetril miesto. Samo, tým za ten kit napíšem, už len preto, aby som ho mal. Neviem, ako to prebehne, mám iba samotný chladič, bez krabky a papierov. Asi by ale nemal byť poblém. Deň D nastane, keď budem mať zdroj a pustím sa do toho, vtedy vymontujem dosku, dám dolu z procesoru AMD 2400G box ( škoda, že vypustili z výroby to medené jadro ) vlastne tento box je aj tak v pohode, ani ho nepočujem a pozriem, ako by vlastne ten Scythe sedel, medzitým skúsim objednať ten kit. Ideál by bol, ak by som ho už mal doma pri tej prerábke. Prípadne kúpim za dvacku nový chladič. Roboty kopec a času málo, 100 vecí riešim naraz. aha, aj tu som ho našiel https://www.jscomputers.sk/produkt/Scythe_Mounting_System_AM4_-_Typ_A.htmla tu https://www.mader.sk/scythe-scam41000a Dík moc ešte raz
|
Tak som ešte zapátral a tie, ktoré predávajú sú na typ A, na sponu, ja mám B, na skrutky. Budem to riešiť, keď budem meniť zdroj, možno sa to bude dať prerobiť prevŕtaním nových dier kúsok vedľa, tak to je aj na tých redukciách, ale pochybujem, lebo ten chladič je komplet aj s tým platom z druhej strany dosky a tam nebudú pasovať diery. Keď sa to nebude dať rýchlo upraviť, tak to nechám tak.
|
|
No vidis... super... takze sa to da zohnat aj u nas. Dalo sa to logicky predpokladat, ze to niekto bude predavat. Akurat, ze sa to zle zhana u nas, lebo to nie je zrovna vec, ktora by sla velmi na odbyt. Vacsina predajcov, to zahrnie len tak hocijak - niekde medzi procesory... alebo medzi chladice CPU... a ty to tam nemas sancu najst. A ked aj vyuzivas hladanie na e-shopoch, tiez to nepomaha, lebo tuto vec, ako malo klilentmi pozadovany tovar, si to vzdy osvojuje aj nejake tie svoje "slangove" pomenovanie . Napriklad to vsetci nazyvaju ako "adapter na CPU chladic" a nie ako "montazny kit pre CPU chladic". Tiez sa to neda vzdy najst v anglickom "mounting kit for CPU cooler". Takze ked to hladas len pod tymito 3 terminami, tak sa moze stat, ze aj tak to nenajdes... lebo sa to moze nazyvat zase nejako celkom inac na e-shopoch (ja neviem napr. "uchytenie CPU chladica pre AM4 socket").
|
|
Čauko, v Nedeľu som bol pre zdroj, tak hŕ na prerábku chladiča z AM3 na AM4. Popozeral som rozdiely rozmerov, no, že dobre, však navŕtam nové diery na tých akože "plieškoch " a dopilujem, upravím a asi brnkačka. Ani zďaleka a to preto, že, všetko som pripravil a idem vŕtať a nič. Tak, že, jamkárom spravím jamku a navŕtam a žiadna jamka sa nekoná, tie profilky sú z kalenej ocele a teda, no prirovnám to skoro, ako vŕtať do ocelového ložiska. Piliny úplne jemné, olejoval som to Konkorom. Vrtáky na zahodenie. Fakt som sa s tým natrápil, s AKU som to robil, nemám stojanovku doma Dielo sa však podarilo, od pamätí ťahá do chladiča origo fan a z chladiča som nagumičkoval fan z AMD do výfuku fanu zo skrinky, nastavil fany v SIV a pozeral som BIOS a keď bude čas, tak to nastavím v BIOS-e. https://ibb.co/NCb0y6SJe to také hrbaté, to vŕtanie, drží to pekne a teploty išli pekne dolu. OT : teraz sa zas morím so skrinkou Zalman, Z 11 + Nádherná skrinka ala LAMBORGHINI, nejakých 65 E, ale znitovaná z kopca plechových dielov a plastových nasúvacích krytov a akonáhle dám HDD, tak skriňa vydáva dunivý nepríjemný zvuk. Disky sú na uchytávacích škrutkách s gumičkami a treba trafiť polohu kedy nehučia a po nasadení krytov tá istá pesnička. Trochu sa s tým pohrám, asi vycvakám ( vylámem ) pôvodné plechové sťaby odhlučnené HDD šuflíky a vyrobím normálne gumičkové úchytisko. Blatové plechy. Dik, čaute
|
|
OMG, vsak to ma byt "mounting kit". Tak co si vrtal ? Hm a pouzil si to spravne ? Kupil si vobec spravny kit ? Nemas ty nahodou ten kit, ktory je pre intelovske dosky ? Akoze pracu chvalim... namahu... trapenie... ze si si dal tu namahu... ale to predsa tak nema byt. To musi pasovat proste. Co sa tyka odhlucnenia mechanickych HDD, mal si skorej povedat. Zahodil som do kosa nedavno moje silent-bloky, pre 2 x HDD,ktore som nepouzival a zavadzali mi v skrini uz par rokov: https://www.alza.sk/antivibracne-hdd-silentblok-scythe-d63317.htm . Pre jeden HDD tam bolo vlastne 4 x dielcov, z coho kazdy jeden bol vlastne zlozeny z 2 casti (silent-blockov) - oddelene pevnou gumou. Jedna cast dielcu sa naskrutkovala priamo do HDD a na opacnom konci dielca bol uz len vo vnutri kovania urobeny zavit (diera, Female) pre vsadenie skrutky. Tieto silent-bloky sa montovali samozrejme do 5.25" pozicie v skrini, lebo do 3.5" pozicii by sa nevosli. Takze v konecnom dosledku HDD boli oddelene od plechov skrinky, takouto pevnou gumou, t.j. HDD boli potom zavesene na gume. Ale kedze tato guma bola az privelmi tvrda, tak ja som to prestal pouzivat. Svoje mechanicke HDD som zase naskrutkoval do normalnych 3.5" pozicii na pevno a kaslal som na to. Mne to teda velmi nepomohlo. Ale tebe asi ano ked mas taku blbu skrinku. Zahodil som ich. Boli tam dokonca male hlinikove krytky, ktore udajne pomahali chladit HDD, ale to je sprostost. Pripadne kup ine... existuju aj ine. A inac ak svoj PC neplanujes nikdy a nikde prenasat, tak mozes natahnut aj gumky do 5.25" pozicii. Zohnaj pevne gumicky a natahni dve. Jednu viac dopredu a jednu viac do zadu. Tam potom poloz alebo vsun (podla toho ako natahnes gumky) svoj mechnicky HDD. Kedze bude drzat v gumickach, nebude ti nic vibrovat v skrini od HDD. Ale dbaj na to, ze su uvolnene a ze ked chces skrinu prenies, disky tam budu podskakovat a padat !
|
|
Čauko, však ja som ten AM 3 použil a z toho " vyrobil " AM 4 vŕtaním nových dier disky nejak vyriešim, ono to niekedy hučí a niekedy nie, dík. Dnes som začal robiť Mini PC, micro ITX doska GIGABITE H1, I-4590, SSD 256 + HDD Toshiba 500 G Skrinku spravím zo staršej krabice, nastrihám, spevním epoxidom a ešte uvidím čím.
|
|
Jaj taaaaak... ja som si myslel, ze ty si kupil tu redukciu... ten mounting kit pre AM4... tak... potom OK.
|
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 11 ] | |
|