dík, nevedel som, že to ide v Afterburneri, určite to skúsim.
čisto len pre zaujímavosť na skúšam OC, nemienim to prevádzkovať na tých taktoch, len chcem zistiť aký dobrý čip som vychytil.
skúšal som podobnú fintu na OC Guru od Gigabyte, tam to potom tiež vedelo pustiť voltáž do 1,25 tuším, ale nejak to v praxi nefungovalo. teda v OC Guru som to nastaviť vedel, ale cez 1,1V ma to nechcelo pustiť ani k testu v záťaži, akoby sa s tým BIOS karty bil. skúsim to v Afterburneri, ale mám obavy či to nebude to isté. dám vedieť neskôr.
// pridané po 9 minútach od posledného príspevkuedit: takže nejde to, stále to pustí len do 1,1V, je to limit BIOSu karty zjavne. chcelo by to pohrať sa priamo v BIOSe, ale na to nemám motiváciu a ani odvahu.
podľa toho čo som vygoogloval je to skôr spôsob ako v Afterburneri odomknúť voltáž pre grafiky, kde ešte nie je oficiálna podpora zo strany softu, to znamená, že sa s voltážou nedá hýbať vôbec.
skúsim ešte raz ten OC Guru od Gigabyte, či sa to neumúdri, ale dosť pochybujem.
dík za snahu každopádne.
// pridané po 19 hodinách 11 minútach od posledného príspevkulen tak informatívne... včera som ešte skúsil editovať konfiguračný súbor OC Guru podľa tohto návodu /myslím, že to ľuďom príde vhod/
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=345714
funguje to v pohode, v podstate to posúva rozsah nastavenia voltáže GPU z pôvodných 0,98-1,1 na 1,2-1,25V
to by bolo OK, ale karta mi padala pri 1,2V už na 935 MHz, z čoho som usúdil, že sa prehrievala napájacia kaskáda. /už to viac asi skúšať nebudem/
teploty GPU boli stále v absolútnej pohode.
mám za to, že problém je v tom, že niektoré VRM čipy sú u 570 SOC z opačnej strany plošáku a sú potiahnuté len teplovodivou páskou a tenkým plieškom
http://images.hardwarecanucks.com/image ... -SOC-6.jpg , ktorý je sám o sebe dosť poddimenzovaný a ešte tomu pridáva fakt, že nie je ani aktívne ofukovaný. teda príde mi to ako najlogickejšia varianta.
alebo som jednoducho vychytil čip, ktorý už vyššie nejde, keďže v tom linku čo som tu dal šla rovnaká 570 SOC až na 1 GHz. ťažko povedať. otázka je ako to dotyčný chladil, u mňa to zabíja ešte fakt, že airflow v skrini zďaleka nemám stavaný na výkon, ale skôr na ticho.
možno to ešte skúsim nejak provizórne testnúť s otvorenou bočnicou a našteľujem jeden 120 mm fan na ofuk VRM zo zadnej strany PCB, či sa moje dohady potvrdia. samozrejme to nebude nič čo by sa dalo prakticky využiť, len tomu chcem prísť na koreň. som viac-menej presvedčený, že ten čip by zvádol 950 MHz bez problémov, jedine, že by nie.
ale aj tak myslím fajn rezerva... z refrenčných 732 MHz /845 MHz u SOC verzie/ som to dostal na 920 bez problémov, čo je +25% oproti referenčným a už nie tak impresívnych +9% oproti stock taktom SOC verzie. to je ale OK, tu už sa nedajú čakať nárasty v desiatkach percent, tá karta je už v základe pretočená na úroveň referenčnej GTX580, takže aj najmenšia rezerva navyše je skôr bonus.