xgamer píše:
Mám 60GB hardisk, ktorý je rozdelení na dve partície C,D, C-NTFS-WINDOWS
D-FAT32. Chcel by som zmenšit D o 10GB a vytvorit novú partíciu s tými 10GB na ktorú by som chcel nainštalovat Linux. Ako by som to urobil a bude mi 10GB na linux stačit?/ešte nikdy som nedelil hardisk/
Moje Ubuntu zaberá 5.8 GB aj s swap. partíciou. Na bežnú prácu ti 10 GB bude stačiť. Teda ak tam nechceš mať nahraté nejaké DVD...
Keďže si ešte nedelil HDD na partície, silne ti odporúčam nechať to na niekoho, kto už s týmto má skúsenosti. Nejde len o to, ako rozdeliť diskový priestor na jednotlivé partície. Počas inštalácie linuxu budeš musieť kadečo nastavovať a ešte som sa nestretol s distribúciou, ktorá by to mala aj pre amatérov user-friendly.
Partíciu si vytvoríš v programe Partition Magic.
Najskôr potrebuješ vytvoriť miesto pre novú partíciu. Klikneš pravým na partíciu D a vybereš možnosť Resize (zmeniť veľkosť). Objaví sa ponuka, kde si zvolíš, ako chceš zmeniť veľkosť - tam daj, že chceš zmenšiť o 10 GB. Daj aplikovať zmeny. Bude to chvíľku trvať, možno bude chcieť reštartnúť Windows.
Teraz by mala prísť samotná inštalácia linuxu, ale keďže ďalší postup silne záleží od zvolenej distribúcie, nejdem pokračovať. Napíš distribúciu, ktorú chceš inštalovať (ja používam Ubuntu a som nadmieru spokojný).