O SW limitovaní výkonu siete na základe toho či PC prehráva video/audio počujem prvý raz - neviem koho to bol nápad ale príde mi to ako poriadna hlúposť. 100Mbit lanky majú priepustnosť do 12,5 MB/s takže sa ich to nedotkne, ale ak by som chcel niekomu skripliť fileserver stačí mu tam spustiť zvukový/video súbor (ak tam samozrejme má zvukovku alebo zapnutú grafiku
)
Tvrdenie že nedostatok nieje spôsobený chybou kódu je čistý alibizmus. Problém je bohužial ten že hw nároky pri taktomto type operácie sú dosť veľké a MS zvolil radšej politiku "znížime výkon siete na 100Mbit aby to nezožralo celý procák a užívatel si to aj tak pri počúvaní hudby/pozeraní videa nevšimne".
Implementované riešenie je síce pekné na pohlad, ale krajne nevhodné pre performance aplikácie kde sa očakáva plné vyťaženie (povedzme TV/video streaming vo velkej kvalite cez GB sieť), a okrem toho ak chcú odľahčovať procesor tak to sú na zlej adrese - ten s tým nič nemá.
kvalitné riešenie v tomto zmysle vyvinul Intel ktorý už dávnejšie prišiel na trh s desktopovými sieťovkami ktoré pracujú podobne autonómne ako je tomu u grafickej karty a ich výpočený výkon je adektvátny projektovanej záťaži (bohužial zatial som to nemal možnosť overiť na GB lanke - zo skúsenosti a meraní ale viem že tie karty nepredstavujú žiadnu záťaž na systém).
Pokial ale hovoríme o plynulom prehrávaní videa tak väčší problém než procesor je priepustnosť harddiskov. ako u každého hw a u HDD zvlášť prílišná záťaž spôsobuje nedostatky pri multitaskingu.
Pokial je data flow z gigabit siete okolo 50mb/s a hovoríme o 7200 otáčkovom disku tak rozhodne len sieť disk plne vyťaží a prehrávanie videa v HD kvalite bude hrať len druhé husle. Pri SSD by som sa tiež bál priepustnosti, aspoň do doby kým disky nebudú mať priepustnosť na úrovni ATA133 tj 133mb/s. gigabit lanka má totiž "len" 125mb/s. Procesor v tom je nevinne - ak keby sa jednalo o mobilný celeron.
Ad Defragmentácia:
to bolo zase rečí že v XPčkach sa ti disky už nefragmentujú... Fragmentujú sa tam (jedno či fat alebo ntfs) a fragmentujú sa aj tu.