Nazdar. Prejdem rovno k téme, poprosil by som fundované odpovede, najlepšie od ľudí co to majú, s tým pracujú a podobne.
Po dlhšej úvahe, by sa domov šikol "domáci server" jednalo by sa o skĺbenie troch "zariadení" a to HTPC(15%), FTP(?)(55%) a E-mail(30%), percentá sú rozvrhnuté ako by sa teoreticky mal vyťažovať stroj.
(1) HTPC - multimediálny prehrávač ku telke, takže minimálne prehrávanie hudby, filmov a seriálov, podla budúcich možností aj nahrávanie videa DVB-T alebo analógový signál z káblovky. Takže video na telke, zvuk na domácom kine (oba máju HDMI) typy sú popísané dole (typ aj DS).
(2) FTP/NAS/Dátové úložisko - Rodičia potrebujú k práci pristupovať k dátam aj mimo domova, tak by sa šiklo dátové úložisko, doteraz sa to riešilo 500GB externým USB HDD, dôležité dáta a tie "mobilné" boli na tomto HDD a ten sa prenášal. Teraz chcem spraviť to, že na serveri bude bežať FTP, alebo iný vhodný protokol, ku ktorému rodičia dokážu pristúpiť. Kvôli redutancii by bolo najlepšie použiť RAID(1?), takže dva fyzické HDD(veľkosť sa upresní).
(3) EMAIL - najlepšie by bolo ak by sa doma príchodzie emaily klonovali/ukladali na serveri a boli dostupné z internetu alebo z domácej LAN siete.
Samozrejme by prístup k dátam mal byť zabezpečený, respektíve k FTP samozrejme heslo (najlepšie na štýl grid karty(ak to samozrejme jestvuje)) a tiež k emailom. Spotreba čo najnižšia.
OS ešte nemám vybratý, bud windows server alebo nejaké distro unixu/linuxu(podla situácie).
Cenový rozpočet, nič astronomické , vždy sa dá strop navýšiť a navyšovať sa dá do nekonečna. Dajme tomu že štartovné bude 300€..
Moja predstava.
Základná doska mini-ITX s integrovaným GPU a CPU - 2 jadrový procesor a grafická karta, ktorá plne podporuje FULL HD, má HDMI výstup. 2 jadrový intel(atom/E/C2D(??)) a grafická karta ktorú podporuje či Win alebo Lin, napr Nvidia ION.
O výpočtový výkon sa bude starať samozrejme procesor a o grafický teda prehrávanie videa sa bude starať grafická karta.
HDD by mali byť aspoň 500GB do raidu, SATA. PC bude vo vetranej skrine mimo obytnej časti tak na pasive až tak nezáleží.
Prosím, ak mi niekto bude tvrdiť že sa to nedá, nech napíše prečo sa to tak nedá aké to ma nevýhody nie niečo typu " Je to blbosť ja by som to takto nerobil, lebo to nepôjde), nech myšlienku rozvinie na zopár riadkov a nie na jeden riadok. Viem čo dokáže 8-bitový procesor, tak viem čo musí dokázať 2 jadrový 32/64 bitový a niekoľko 100x GHz.
Tém je tu veľa túto chcem rozvinúť do funkčného konca. Aký HW použiť, aký SW použiť, ako to nastaviť, čomu sa vyvarovať a podobne. Ak niečo neviete prosím napíšte ako sa to dá, ako sa to spraví, alebo ako by to šlo.
TV je nasledovné (možno raz bude iné)
Typ : samsung LE32S71B
DS :
http://downloadcenter.samsung.com/conte ... G-01_2.pdf
a domáce kino : panasonic SA-HT855
DS:
https://panasonic.ca/viewing/ALL/SC-HT8 ... 8724-b.pdf
díky za prečítanie, a rozumnú odpoveď, Marek