Zdravím, som tu nový a mám celkom kuriózny problém so starším notebookom Asus M50VC.
(V prvom rade musím poznamenať, že podnikám v oblasti IT niekoľko rokov, viem aký je rozdiel medzi IP a MAC adresou, preto prosím diskusiu veďme na trochu vyššej úrovni...)
Tento notebook využívam ako lacný firewire host controller pre isté špecifické výrobné zariadenie do ktorého je napevno zabudované; je sklopený, bez baterky, zapnutý nepretržite, káblovo pripojený k Wifi routru Tenda (bez internetu) pre bezdrôtové ovládanie cez VNC pomocou viacerých iPadov súčasne. Tento set-up funguje dokonale, no problém je pri výpadkoch prúdu, kedy sa notebook sám nezapne, je nutné ho pre stlačenie tlačidla otvoriť, no je to veľmi komplikované a zdĺhavé keďže je súčasťou pevnej inštalácie.
Preto už pár dní laborujem s možnosťou Wake on lan cez VNC z iPadu, ktoré taktiež funguje v poriadku, no problém je v tom, že pri každom odpojení napájania a opätovnom pripojením (nie reštartovaní) sa jeho MAC adresa zmení, musím si ju preto nájsť v client liste routra. Zákazníkovi však bohužiaľ prístup do routra dať nemôžem, preto potrebujem, aby MAC adresa bola statická - tak ako by to malo byť vždy. Klonovanie / kopírovanie MAC adresy na úrovni operačného systému bohužiaľ nepomôže, keďže sieťový adaptér vypnutého počítača s povoleným WOL má vlastnú MAC adresu pridelenú samotným adaptérom. Problém v routri alebo sieti by som taktiež vylúčil, keďže to funguje správne s hociakým iným notebookom/počítačom, iba s týmto napevo zabudovaným Asusom nie.
Vopred ďakujem za názory k tejto problematike.
|