to RenderMan
testoval som na Pentiu III rôzne jadrá a rôzne konfigurácie biosu.
prechod z coppermine celeronu s 128kb cache na tualatin celeron s 256kb cache dal dosť vela výkonu, rovnako prechod na Pentium III stále s 256kb cache dal nejaký výkon a teraz som prešiel na 512kb cache s pentiom III-S. (čosi ako QX9650 svojej doby. dvojnásobná cache oproti ostatným)
aale má to háčik... v biose sú nastavenia:
Video Bios Cacheable
System Bios Cacheable
ak by som dal obe tieto možnosti enabled pri 256kb cache tak by som zhodil dole dosť veľa výkonu. ak to zapnem na Pentiu-S tak to neuberie nič.
Video bios má presne 64 kb, System Bios má 256kb
ak to všetko zapnem tak dosť plytvám cache pamäťou ale reálne si to môžem dovoliť
cache sa ešte používa pri jednej transakcii a to je "Video Ram Cacheable". ak je to zapnuté tak niektoré dáta z grafiky sa uložia priamo do cache. ak je to vypnuté tak sa uložia najprv do RAM a odtial si ich procesor musí vytiahuť ak ich potrebuje... Obecne sú to hlavne dáta týkajúce sa komunikácie CPU a GPU.
jediné čo neviem je kolko dát potrebuje medzisebou preniesť grafika a cpu, vzhladom na reakcie kvôli cachovaniu biosu je to v priemere 256-400kbyte v rámci jedného cyklu (podla nastavení biosu). viac asi ani nie, ale to sa samozrejme môže meniť podla nárokov a toho či procesor stíha...
potom sú samozrejme operácie ktoré naoko nevidím. u nich sa veľkosť cache prejavý najviac...
ak to veľmi zobecním tak 512kb cache v dobe Tualatinov-S bol veľký luxus ktorý dovolil užívateľovi do cache strčiť všetko čo potreboval a ostalo v nej dosť miesta na to aby (minimálne grafické) operácie nepretiekli cez limit cache. (to mám odmerané. system bios cacheable síce nič neurýchlil ale na tomto procáku ani nespomalil. na klasickom pentiu III s 256 cache to dalo systému dosť do tela, lebo cache by som zožral úplne celú).
zbytok je jednoduchá matematika. rátam že dvojnásobná frekvencia dá dvojnásobné množstvo dát v cache * množstvo jadier. ideálne by teda na dvojjadrový a 3ghz procesor stačili 2mb cache, ale aby bola rezerva tak 3mb +-.
3mb cache je na bežné matematické operácie dosť vela... teraz mi beží Prime95 a počítam prvočíslo na 10 milionov znakov
tam mi cache určite stačiť nebude ani ak by bola 12mb
edit to OMEGA:
nemám kingstony, mám supertalenty. písal som že kingstonom opovrhujem, nie že som ich kúpil na taktovanie
ešte čo sa týka multiplikátorov... je to len dojem ale v dobe Pentii III mali všetky celerony multiplikátory s celým číslom (10,12,13,14) a pentiá mali vyššiu FSB a polovičné multiplikátory (8.5, 9.5, 10.5). to číslo síce pekne matematicky nevyzerá ale neviem prečo možno je súvis medzi ich vyšším výkonom - i ked vela asi robila inštrukčná sada procesoru...
inak obecne už mám aj skúsenosť s používaním "neznámeho" procesoru ktorý Bios poznal len čiastočne... možno si pamätáš ako som odpálil bios tejto dosky a musel som nahadzovať náhradný a náhodou som prišiel na to že bios z NonTualatin dosky funguje dobre len kedže presne nepozná jadro tak dovolil všetky frekvencie a všetky voltáže