vidim ze sa nevyznas, takze
Skrinka z pred 5 rokov nemoze uchladit dnesne PC.. dnes uz je norma mat v predu jeden najlepsie 120 mm ventilator a v zadu najmenej 1x120mm
Ak nieje skrinka navrhnuta specialne ako air tunel (tie drahsie) tak je vyhodne mat aj perforovane aspon casti bocnice kde sa nachadzaju CPU a GPU... pri niektorych cases su dokonca uz predinstalovane ventilatory v bocnici aj s malou tubou, ktora ma priviest vzduch priamo ku CPU.. to je vyhodne len vtedy ak nemas vseliake pridavne pasivne coolery (predpokladam ze nemas) ale
pozor limituje to dalsie veci ako zvukovu izolaciu(na skrinku s perforovanim bokom a tubou nenalepis koberec alebo nieco na pohltenie hluku, vlastne nalepis ale bud znicis vetranie alebo vystrihnes dieru
.. takisto ani na skrinku s oknom
)
Dalej su vseliake vychytavky ako vrchne spodne ventilatory(vacsinou zbytocnost, vhodne pre overclocking, zatazene HDD a tak.. pozor na podlahove kurenie a prach!!)
Dalej su novinky typu AIR TUBE, to je trubica ktora vedie z predneho ventilatora do zadneho a v nej je CPU (toto ta nemusi zaujimat, vhodne na servre bez GPU)
Trubica ktora dovadza chladny vzduch zo zadneho ventilatora k CPU je vyhodna iba ak mas vyriesene chladenie GPU (napriklad ak su 2 ventilatori vzadu) inak vsetok chlad spotrebuje CPU a ostatne prvky sa prehrievaju
Tebe by som odporucil (predpokladam ze ta to nebavy, nemas ani snahu zhanat pasivne chladice, alebo zostrojovat privody vzduchu ku komponentom a mas instalovane originalne chladice...) zohnat si case, ktore ma v predu 120mm cooler, vzadu najmenej 1x120 a perforovanie na bocnici.. comp urcite pofici, ale ventilatory pojdu na plne gule a bude to pocut
VYCHYTAVKY:
2x ventilator vzadu-zabezpeci ovela lepsi odvod/privod tepla
ak mas problem z prachom (to ma kazdy) najlepsie pouzit prachove filtre.. zaberaju aj tie vecne plechove, hlinikove... ale lepsie su tkaninove ci penove ci ake su to(tie sa davaju pred fan co vedie vzduch do skrine )
pozor na koliziu predneho coolera s HDD uloznym priestorom-stava sa ze je skrinka navrhnuta tak ze blokuje skoro celi prud ventilatora
POzor na pasivne chladene komponenti.. RAM+CHIPSET(velke pasivne pridavne coolery to riesia tak ze sa na ne instaluju aj 2x120mm fany, a tie potom ofukuju aj pasivy dookola, ty to mozes vyriesit bud dalsim pridavnym fanom ktory nasmerujes na pasivne chladice, alebo to nerieš vobec..
, aj grafika moze byt od vyroby chladena pasivne..tu ale doporucujem aspon nejaky malicky fan ktory na nu fuka)
ak je skrinka dobra a su osadene kvalitne ventilatory, je pravidlo ze teplota CPU GPU su mensie pri zatvorenej bocnici!!! << o toto by si sa mal snazit!!!
lepsie mat viac a vacsich ventilatorov (prietok bude vacsi pri mensch otackach/tichsie) a este k tomu bude rovnomernejsie ofukovanie...
dobra case ma bud otvory na vetranie navrhnute s co najvacsim perforovanim, alebo rovno namiesto dierok nainstalovanu mriezku, ktora sa da odstranit a namiesto nej das len chranicku s ocelovych dratov (ta eliminuje neprijemne zvuky a ma perfektny odpor (maly))
dalej si sa pytal na smer prudenia, to je len na tebe ako otocis vetraky... (jedna strana prijima jedna vydava.. ale to je jasne, treba skusit oba smery a lebo sa riadit navodom na skrinke)
inak by sa o tom dalo pisat do nekonecna... najlepsie si precitaj recenzie na skrinky napriklad tu>> http://www.svethardware.cz/index.jsp
BTW1: za 2K bez DPH kupis skrinku co ma dobre moznosti vetrania (s dizajnom vsak nepocitaj)
BTW2: najlepsie riesenie je vodnik
BTW3: dalsie lepsie riesenie je:
!!!podla konkretnej zostavy!!! kupit nieco ako ACcelero S1 (na GPU), Cooler Master Gemin II (CPU), na ne pridat 2x120mm +2x120mm fany na najmensie otacky (700-800rpm), RAM s pasivnym chladicom (gemin 2 zabezpeci aj ich ofukovanie), a skrinka klasicka 1x120v predu , 2x120 vzadu na 900-1100rpm, k tomu nalepis zvukovu zabranu alebo obycajny koberec na boky vrch a spod skrine a mas tichucku vykonnu zostavu z moznostami pretaktovania po pridani otacok na fanoch