dakujem za dotazy
walther píše:
svoj dôkaz teda zakladáš len na tom, čo si sa naučil nedávno v škole? Ako vieš, aké nástroje atď má k dispozícii "druhá strana"?
urcite nema algoritmy na faktorizaciu velkych cisel ktore su potrebne na prelomenie asymetrickych sifier a rovnako nema vypoctovu silu na najdenie kluca v rozumnom case (keby mala a pouzila tak sa na to logicky pride)
walther píše:
Okrem toho, ak to momentálne také ľahké nie je, kde berieš istotu, že sa to nezmení povedzme o rok, o dva, o 10?
nikde v clanku netvrdim ze ide o idealne bezpecnu technologiu - taka neexistuje a zrejme ani nikdy nebude, ak ju nezlomia ludia tak ju zlomi cas
walther píše:
Takéto pasy budú bezpečné len do momentu, kedy sa ich podarí prvýkrát prelomiť, a môžeš mi veriť, že to tak dlho trvať zas nebude
To potom ani pekné školské vysvetlenia nepomôžu...
tak dlho to nebude trvat - ako dlho? rok, dva? alebo 10?
v momente ked prelomia tuto ochranu, skonci aj moznost riadenia pristupu na celom internete, lebo vsetky pouzivane bezpecnostne protokoly funguju na rovnakom principe, rovnako ako aj platobne karty a e-podpis - je nieco z toho prelomene? zatial nie a napriklad cipove karty su tu uz dost dlho - preco ich teda neprelomili? nemaju zaujem o cudzie peniaze?
pouzita technologia samozrejme ma mnozstvo nedostatkov, uz len to ze cely system certifikacnych autorit je umely a zranitelny a prilis zavisli na ludskom faktore
a
podobne aj cela asymetricka kryptografia je zalozena na tom, ze ZATIAL utocnik nema dostatocny vykon na prelomenie sifier - po prelomeni sucasnych sifier sa pravdepodobne najdu nove, silnejsie (ako sa to uz v minulosti stalo) a opat bude dana technologia chvilu bezpecna, resp relativne bezpecna
este raz dakujem za prispevok, dost ma tato tema bavi tak kludne piste dalej