Kraliček - ten "problém" so šifrovaním-pod Linuxom som mal ja a "vznikol" tak, že som musel resetnúť zamrznutý...Win v stave, kedy bol externý WD HDD pripojený a odomknutý - bootol som do Linuxu, vtedy OSTAL odomknutý (odskúšal som to potom aj pod Win - je to tak, že "odomknutý" WD ostane po resete "odomknutý") - inak sa zaheslovaný Western ext. HDD NEDÁ nijako pod Linuxom odomknúť.
Čo sa týka ostatného - 3,5 kvôli pomeru ceny/kapacity, čo sa týka kapacity - radšej menší, "starší" (1-2TB) kvôli vychytaniu problémov..., čo sa týka spoľahlivosti a životnosti - pred necelými troma rokmi som vrátil behom dvoch týždňov dva (Samsung a WD / oba "strácali" gigabajty dát...) - až tretí šiel 2,5 roka v pohode - teraz hlási v S.M.A.R.T nejaké chyby a nevie spraviť ani vlastnú "strednú" kontrolu. Teda aspoň pre mňa z toho vyplýva - ďalší externý bude s 5-ročnou zárukou (ako mi chalani písali - dáta to nezachráni) no pri politike výrobcov, že životnosť rovná sa záruka plus mínus mesiac...za tie isté peniaze kúpim novší
A DATA budú na jednom veľkom v kompe a dvoch externých (prvý denná záloha cez Win, druhý kópia cez Linux - skrz "cryptolockervírusmajstrov" - samozrejme CryptoPrevent aktívny...)