Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 14 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 16.08.09 Prihlásený: 07.03.14 Príspevky: 186 Témy: 16 | 16 Bydlisko: Levice |
Mám takú otázku...
Vlastním túto wi-fi kartu. Dole je tam napísané, že podporované OS sú len MS Windows 98 SE, MS Windows ME, MS Windows 2000 a MS Windows XP. Nie je možné to nejak spojazdniť pod linuxom? Konkrétne mám najnovšiu Ubuntu.
Ďakujem
_________________ "Najlepším spôsobom, ako sa na budúcnosť pripraviť, je vymyslieť si ju." - John Sculley |
|
Registrovaný: 31.03.10 Prihlásený: 31.12.20 Príspevky: 1014 Témy: 83 | 83 Bydlisko: Košice |
Ide ti to pod linuxom si nie??
|
|
Registrovaný: 02.08.09 Prihlásený: 23.03.22 Príspevky: 305 Témy: 83 | 83 Bydlisko: Liptovský H... |
Citácia: Nanosonda Zaslal: Ne 23.05.10 11:40 Ide ti to pod linuxom si nie?? On môže byť spojený cez kábel s routerom. To som aj ja, keď mi ešte nejde wifi a potrebujem ho rozbehať a pre svoju distribúciu na kľúči nemám ovládač. A kľudne mohol písať aj z Winowsu.
pizet našiel som toto tu http://www.microcom.cz/download.php?itid=598 na spodku stránky je link na stiahnutie ovládačov, neviem, či ti pôjdu, ale tvária sa že sa dajú nainštalovať pod linux.
_________________ Keď niekoho baví snowboard, povie sa, že je snowboardista. Keď niekoho bavia autá, povie sa mu, že je motorista. Keď niekoho baví tvorenie hudby, povie sa mu, že je hudobník. Keď niekoho baví programovanie a IT, povie sa mu, že je závislák. |
|
Registrovaný: 16.08.09 Prihlásený: 07.03.14 Príspevky: 186 Témy: 16 | 16 Bydlisko: Levice |
Zadal som do terminálu tento príkaz
Kód: lspci -v | less a vypísalo mi to toto: Kód: ... Network controller: Texas Instruments ACX 111 54Mbps Wireless Interface Subsystem: Abocom Systems Inc Divice ab90 Flags: bns master, ... Memory at... Capabilities: <acces denied> ...
Z tohto riadku Kód: Capabilities: <acces denied> usudzujem to, čo je zrejmé ale tomuto celkom nerozumiem Kód: Network controller: Texas Instruments ACX 111 54Mbps Wireless Interface
prečo mi to vypísalo takýto názov karty. Znamená to, že mám hľadať ovládače pre tento názov?
programmer nie som v tom nejaký skúsený ale obsahuje to .dll súbory a to sú windowsácke pokiaľ viem. Mimochodom tie ovládače viem, že tam sú, lebo pod windowsom som tú kartu s nimi inštaloval.
_________________ "Najlepším spôsobom, ako sa na budúcnosť pripraviť, je vymyslieť si ju." - John Sculley |
|
Registrovaný: 11.08.07 Príspevky: 4088 Témy: 34 | 34 Bydlisko: Brno |
Ten access denied je kvoli tomu, ze si nespustal prikaz ako root.
Nevyskusas popripade Windowsacke ovladace pustit cez ndiswrapper?
|
|
Ďuri píše: Ten access denied je kvoli tomu, ze si nespustal prikaz ako root. Aha.
Ono v tých windowsáckych ovládačoch sú dva priečinky: 1. Driver, 2. Utility. Keď som to inštaloval na Win XP tak som tam vložil tú kartu a ono si to natiahlo drivery samo, ibaže teraz mám čo spraviť. Niekam ich nakopírovať?
EDIT
Našiel som aj niečo takéto http://hardware4linux.info/component/27573/.
|
Registrovaný: 02.08.09 Prihlásený: 23.03.22 Príspevky: 305 Témy: 83 | 83 Bydlisko: Liptovský H... |
Bol si v termináli prihlásený pod rootom? Tie dll si zatiaľ nevšímaj. rozbaľ priečinok niekde v domovskom sdresári potom sa prepni sa do priečinku s rozbalenými súbormi príkazom cd (cd /home/meno/cesta_k_suboru). Klikni pravým na súbor .bin a vo vlastnostiach sa presvedč, či je označený ako executable alebo ako spustiteľný súbor. Ak tak je, skús napísať do terminálu ./meno_suboru.bin. Bacha na bodku a lomítko pred menom súboru v termináli, to tam musíš napísať. Tieto dva znaky hovoria, že súbor má byť spustený (nie zobrazený). Ak som sa pomýlil, opravte ma niekto.
Pizet, môžeš tiež skúsiť, čo radí Ďuri (tie windowsácke ovládače cez ndiswrapper). To je tiež dodbrá možnosť. Mne to voľakedy aspoň v Ubuntu pekne išlo alebo v čom. Ten ndiswrapper by si mal nájsť v pridať/odstrániť programy (add/remove software).
_________________ Keď niekoho baví snowboard, povie sa, že je snowboardista. Keď niekoho bavia autá, povie sa mu, že je motorista. Keď niekoho baví tvorenie hudby, povie sa mu, že je hudobník. Keď niekoho baví programovanie a IT, povie sa mu, že je závislák. |
|
programmer píše: Ten ndiswrapper by si mal nájsť v pridať/odstrániť programy (add/remove software).
Vôbec to neviem nájsť. Kde presne? Applications? System?
|
Systém -> Správa -> pridať/odstrániť programy
|
Registrovaný: 11.08.07 Príspevky: 4088 Témy: 34 | 34 Bydlisko: Brno | |
Ďuri, to je pravda, aj ja radšej inštalujem rovno z konzoly, ale ak je niekto nový... vieš lepšie je, ak je prechod postupný. Nech si najprv príkazy poštuduje, čo ktorý znamená, ako ho používať a pomaličky, nech skúša.
|
No takže našiel som takúto stránku http://www.root.cz/clanky/wifi-karty-s- ... struments/, kde autor popisuje prsne môj problém. Ibaže by som sa potreboval ujasniť niektoré veci.
Kam mám zadávať tie veci čo má on zvýraznené vo formáte [code] kde popisuje inštaláciu? Mám to zadať do toho terminálu? A najprv by som mal ten súbor tar.bz2 nejak rozbaliť. Mám v tom mierny chaos, prvý-krát robím niečo s linuxom....
|
Registrovaný: 11.08.07 Príspevky: 4088 Témy: 34 | 34 Bydlisko: Brno |
Ano, zadas to do terminalu. Su to take systemove veci, takze sa na zaciatku prepnes na roota, prikazom `sudo -i` (a zadas heslo). Ten subor bude pre teba najlahsie rozbalit klikacou cestou - otvoris si adresar so suborom, kliknes pravym a vyberies Rozbalit sem.
Pozri si zaklady prace s terminalom -> http://wiki.ubuntu.cz/Termin%C3%A1l
|
|
Keď zadávam ten prvý príkaz
Kód: apt-get install acx100-source wireless-tools
tak mi vypíše niečo v tom zmysle, že
Citácia: unable to find acx100-source file
Mám to rozbalené z plochy potom aj niekam presunúť, kde by to malo hladať alebo problém bude v stiahnutých súboroch?
EDIT// toto by mal byť driver čo potrebujem, tak sa uvádza aj v tom článku http://acx100.sourceforge.net/index.html
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 14 ] | |
|