Vcera som spravil ratingovy system aby ludia mohli hodnotit produkty hviezdickamy od 1 do 5, spravil som to ako 5 odkazov typu
Kód:
<a href="show.php?item=123&rating=3"></a>
lenze ma nenapadlo ze na taketo odkazy budu klikat aj indexovaci roboti, to som zistil az dnes ked som si pozeral logy IP adries a bolo tam same 66.249.71.*
Mohol by som to sice prerobit na formular, ale rozmyslam ci by sa nenaslo nejake jednoduchsie riesenie, napadlo ma pridat rel="nofollow", ale niesom si isty ci v takomto pripade roboti na odkaz vobec "neklikaju", alebo odkazovana stranka iba neziska pagerank.
EDIT: Ako som sa dozvedel z Wikipedie, link s rel="nofollow" vacsina vyhladavacou sleduje, ale bud ich neindexuje alebo odkaz nezarata do vypoctov, cize tato moznost odpada...
Dalsia vec co ma napadla je pouzit crawler list na filtrovanie poziadaviek, ale to mi pride ako relativne neefektivne a navyse by to bolo asi tak na tolko prace ako ten formular.
Existuje nejaky iny sposob ako robotom povedat nech na konkretny link neklikaju?
P.S.: Nebol som si isty ci to dat do PHP, HTML alebo SEO, kedze je to z kazdeho rozku trosku, tak snad som tu nespravil bordel ;-)