Tak... presne 2:42 som dočítal poslednú časť Harryho Pottera, Harry Potter a Relikvie smrti...
Musím ju každému odporučiť, to sa ani nedá nedoporučiť, je vynikajúco napísaná, a aj keď som to čítal len z amatérskeho prekladu, preložené vynikajúco, až na chyby v texte..
Ak mam pravdu povedať, od tej knihy sa proste nedalo odtrhnúť, každým kúskom ma viac vťahovala, a prečítal som ju za dve noci... Na každej stránke bola zodpovedaná nejaká závažná otázka, každá stránka knihy mala dynamiku a dej, hlavne výborne gradujúci dej, ktorý si ma získaval čím ďalej, tým viac... Kniha je tiež plná zvratov a neočakávaných situácií...
Trochu mi síce boli niektoré nápady povedomé hlavne z pána prsteňov, ale väčšina bola originálna a dobre sa to ako celok čítalo. Veľa ľudí zomrelo, je vidno, že kniha nieje určená mladšiemu publiku...
A musím uznať, že keď som bol vtiahnutý do deja v tejto knihe, tak to akokeby som prežíval skoro na vlastnej koži
a určite zamrzí hlavne smrť člena rodiny, alebo ľudí, čo boli pevne zviazaní s knihou, a jej dejom...
Trošku ma samozrejme zarážalo to, že vždy sa im zázrakom podarilo prežiť... trošku ma aj hnevalo, keď prežívali jeden útok za druhým, ale na konci knihy to prispelo k naozaj brilantne napísanému záveru, kde s obeťami vo vyvrcholujúcom boji autorka vážne nešetrila.
trochu ma zamrzel aj fakt, že Rowlingová posunula záver knihy príliž dopredu, a neprikladala mu nejaký celkový význam, z ktorého kľudne mohli vzniknúť nové knihy... epilóg bol od konca knihy velmi neohrabane useknutý, posunutý o niekoľko rokov dopredu... chýbalo mi tam niečo ako záver po závere... Proste sa skončila bitka, a zrazu sú o 19 rokov vpred... to mi trochu pôsobí proti srsti...
Toľko môj pohľad na knihu, a ako sa páčila vám?