Stránka: 1 z 2
| [ Príspevkov: 37 ] | 1, 2 |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 13.10.09 Prihlásený: 22.06.15 Príspevky: 168 Témy: 28 | 28 |
Čaute, chcel by som počuť (čítať) váš názor na následujúcu zostavu: Určené na prácu, občasný video-editing, hranie (to si chcem fakt vychutnať, žiadne kompromisy)... CPU - Intel Core i7-4790K - http://www.alza.sk/intel-core-i7-4790k-d1563063.htm- neviem prečo, doteraz mali predobjednávku,teraz sa tvári nedostupne - btw je to haswell refresh, alebo devil's canyon ? Všade sa o ňom píše inak. CPU cooler - NOCTUA NH-D14 / NH-D15 - http://www.alza.sk/noctua-nh-d15-d1480167.htm - tieto obrovské "kravy" sú nekompatibilné s väčšinou ramiek s heatsinkami, preto uvažujem nad nejakým AIO vodníkom Corsair Hydro H100i / H110, vraj sú ale hlučné. Neprahnem po supertichom PC, ale čím tichšie, tým lepšie. MOBO - MSI z97 Gaming 5 - http://www.alza.sk/msi-z97-gaming-5-d1530091.htm -od MSI ma trochu odrádza tá zmäť driverov, ktoré k tomu dávajú. Brat, ktorý má MSI dosku má v trayi 150 rôznych programov a utilít na 3d zvuk, integro grafiku, super-fast boot a podobné blbosti. Ako sú na tom, mám ísť radšej do niečoho iného ako MSI ? Memory - Kingston 16GB (2x8) 2400Mhz CL11 HyperX Beast - http://www.alza.sk/kingston-16gb-kit-dd ... .htm#popis - sú to 2400Mhz, pričom doska podporuje 3200 mhz. Nedávno som ale čítal, že frekvencia nemá až taký signifikantný vplyv ako časovanie. Takže si nechám poradiť. Diky za rady GPU - Evga GeForce GTX780 Superclocked ACX - http://www.alza.sk/evga-geforce-gtx780- ... 433041.htm - mala by byť podobná msi gtx780 3gd/oc5, pričom EVGA sa mi ako značka pozdáva viac ako MSI Storage - Primary - OS - Samsung 840 Evo 500 GB - http://www.alza.sk/samsung-840-evo-seri ... 459295.htm - alebo 256GB 840PRO - bude tam len OS, programy atď Storage - Secondary - nejaké 2 TB, neviem čo presne - Môj tajný favorit je WD red - http://www.alza.sk/western-digital-red- ... 342211.htm - dokumenty, hudba, hry, filmy PSU - Seasonic X Series 850 - http://www.alza.sk/seasonic-x-series-850-d462097.htmOptical Drive - Blu Ray Pioneer BDR-s09xlt - http://www.alza.sk/pioneer-bdr-s09xlt-r ... 620627.htmCase - neviem, niečo okolo 100 €. Pozeral som Corsair Vengeance 450 D, Prípadne Fractal Design R4, myslím že veľkosťou by mohli stačiť, neviem či tam vôjde tá noctua K tomu mám zopár otázok 1, Oplatí sa kupovať K-čkovy procesor ? Nikdy som neoverclockoval (nemal som čo), a zatial ani neplánujem, nakolko sa bojím zníženia životnosti CPU. Potom je otázka, či má pre mňa tá noctua význam, ale radšej chcem väčší sink s ventilátormi so 100 otáčkami, ako boxový chladič s 10 000 RPM  2, SDD vs HDD - SSD sú super, mám ho už aj v NB. Má to však nejaký význam pre hry ? Teda, či mám zobrať primary disk väčší a storoať hry tam, alebo oproti dobrej mechanike moc velký rozdiel nebude. Hry majú síce aj 20-30GB, ale nikdy sa neloaduje také množstvo naraz. 3, Najdôležitejšia otázka: Oplatí sa ísť do takto drahej zostavy ? Alebo je lepšie kúpiť teraz niečo za 1000, a o 2-3 roky opäť za 1000 eur. Chcem aby keď dám 2k€, aby to už bolo trocha future-proof. 4, Povedzte mi prosím svoj názor, nehambite sa. Radšej si prečítam trocha kritiky, ako samú pochvalu a potom skončím s nestabilnou mašinkou. 5, Periférie ani OS zatial neriešim - monitor, klávesku, myš, win os mám. 6, Ktorý z navrhovaných CPU coolerov by ste vzali ? 7, MSI N 780 TF 3GD5/OC GPU VS Evga GeForce GTX780 Superclocked ACX 8, 4k neplánujem. Mám 23" Foris FS233 1080p,to mi na dlhšiu dobu postačí. 9, Postačí PSU / viac / menej ? 10, čo nezhoda frekvencie medzi ram a doskou, nevadí ? Dúfam, že to nie je moc otázok, a podarí sa mi s vašou spoluprácou dopracovať k dobrej zostave.
_________________ Laptop: Model Name Dell Studio 1555 | CPU Intel Dual Core Centrino 2.4ghz | RAM 4096 MB | SSD Samsung 840 Evo: 500GB | Graphics Ati Radeon HD 4570 | Display Resolution 1366*768 | OS Windows 7 Professional x64 |
|
Registrovaný: 11.09.11 Prihlásený: 10.03.25 Príspevky: 5471 Témy: 36 | 36 Bydlisko: Michalovce |
4790K sa ukazuje byť ako nafuknuta bublina , vela marketingu a taktovaci potencial na urovni "starych" haswellow ... navyše pokial sa aj tak taktovania zdrahaš tak velmi vyhodny procak je xeon e3 1231v3 : http://www.alza.sk/intel-xeon-e3-1231-v3-d1481657.htmje to 4 jadro s hyperthreadingom (takže v podstate i7 so zamknutym nasobičom akurat bez itegrovanej grafiky) ... k nemu navyše nepotrebuješ žiadne "fancy" chladiče , stači niečo za 25e , čisto iba koli tichšej prevadzke a doska s h97 čipsetom ... http://www.alza.sk/asus-h97-plus-d1481439.htmak sa predsa len rozhodneš pre 4790K tak dosku vezmi tuto: http://www.alza.sk/gigabyte-z97x-gaming-5-d1489112.htma čo sa tyka chladiča , skor vezmi high-end vzduch ako tieto corsaire , (pokial už vodu tak rovno na celu zostavu) ... ak ti nejde primarne o tip top tichu zostavu tak čo sa tyka skrinky bral by som toto: http://www.tichepc.sk/PHANTEKS-Enthoo-P ... rg1=001022čo sa tyka zdroja určite tento: http://www.alza.sk/evga-supernova-750-g2-d603784.htmje to špičkovy zdroj vyrabany super flowerom (platforma leadex) , ventilator je navyše v pasivnom režime , až ked sa zdroj dostava nad 50% vytaženie tak sa roztoči ... oproti seasonicu dosť ušetriš a tato evga je naozaj za danu cenu uplna bomba ... (na danu zostavu je kvalitny 750/850w zdroj velky overkill , takže nedostatku vykonu sa rozhodne neobavaj taketo zdroje by zvladli potiahnut aj dve karty , s jednou to bude tažka pohoda , aj tu evgu ti navrhujem iba preto že ma vynikajuci pomer cena/kvalita a nie koli tomu že ta zostava realne potrebuje taky silny zdroj) grafika: na AMD ta asi nepresvedčim , ale existuje karta s vykonom tej gtx 780 ktora je o 100e lacnejšia http://www.alza.sk/asus-r9290-dc2oc-4gd5-d569245.htm ssd: http://www.alza.sk/crucial-mx100-512gb-d1634925.htmhry v pohode možeš davať na klasicky mechanicky disk , na ssd daj windows a programy ktore často využivaš ... na ramkach tiež možeš 20e ušetrit : http://www.alza.sk/kingston-16gb-kit-dd ... 147692.htmrychlosť pamati je nepodstatna - (neoplati sa priplacať za drahe modely) ...
_________________ PC: cpu: ryzen 5700x , mb: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II , cooler: DeepCool AK400 , memory: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16 vga: Asus Dual RTX 2070 SUPER EVO OC , psu: EVGA 600 GD , ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe , case: Fractal Design Focus 2 Black Solid , headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus , monitor: MSI Optix G241 , operating system: windows 10 PRO |
|
Registrovaný: 20.11.11 Prihlásený: 07.09.20 Príspevky: 1103 Témy: 53 | 53 Bydlisko: Olomouc |
ja len doplním to, čo dark_globe veľmi správne navrhol, cpu ak nechceš taktovať tak xeon je asi najvhodnejšia voľba, aj cenovo to pôjde trochu nižšie, rovnako s doskou... pri chladiči by som sa nebál D14/15, i keď to bude zrejme overkill, no zas pri vhodnom nastavení by sa dal používať napríklad iba jeden ventilátor a väčšinu prevádzky pasívne napríklad... určite dosiahneš väčšie ticho ako s AIO... prípadne napr Macho, alebo aj Ereboss by poslúžili v pohode. Ak predsa chceš investovať do kvality, tak určite postačí aj NOCTUA NH-U14S, je trochu lacnejšia ako D14tka, a na 80W xeone bude pekne tichá po zregulovaní.
Konflikt s ramkami pokiaľ nebudú zbytočne veľké pasívy nebude (dokonca možno vôbec nehrozí žiaden). Ramky určite nie je podstatné snažiť sa tlačiť čo najvyššiu frekvenciu, vplyv to má veľmi malý, tie Fury by postačili bohate tak či tak. Čo sa týka rozdielnej frekvencie uvedenej, pri doske ide o maximálnu podporovanú, čiže ak tam dáš RAM s nižšou, doska sa prispôsobí, to by som určite neriešil. Akurát naopak ak by si dal s vyššou tak by šli len na takej, ako doska podporuje.
Ak si kúpiš 512GB SSD, tak by bola škoda nedávať tam hry, vie to zrýchliť loadovanie všetkého vcelku citeľne, 512GB aj tak len windowsom a páru programami nezaplníš, čiže by bolo len nevyužité ssd. Fám čo kolujú okolo nich je zbytočne sa obávať, je to predsa len funkčný prvok, ktorý aj má niečo robiť, a nie len predstavovať prázdne miesto aby vydržal nie 10 ale 11 rokov. Dovtedy ho aj tak vymeníš, lebo budú dostupnejšie väčšie a rýchlejšie modely. Každopádne dávať toľké peniaze za samsung, ak oproti crucialu bežný užívateľ rozdiel len ťažko pocíti, je zbytočné.
Grafika je cenovo hodne výhodnejšie ísť aktuálne do AMD, ASUSom nič nepokazíš. Rovnako driverov by som sa nejako extra nebál, tak či tak musia vypustiť nové a optimalizované, a keď to spravia o týždeň neskôr, dá sa to podľa mňa prežiť. To isté pri doske, všetky značky sú na tom veľmi dobre, vlastne tie drivery len raz nahodíš a neriešiš, maximálne tak upgrade BIOSU keď by vyšli nové CPU alebo nejaké minor fixy.
Skrinka je asi čisto na tebe, D14 vojde do väčšiny skriniek v danej cene, to čo dal dark je veľmi kvalitná skrinka s dobrými vychytávkami. Prípadne NZXT H440 je môj momentálny dizajnový favorit.
Čiže ak sa orežú veci, ktoré reálne nevyužiješ, vieš ísť s cenou dole možno aj o dve tri stovky, a tým pádom si na pomedzí lacnejšej a drahej zostavy. No ja si myslím, že ak teraz nemáš doma stolový vôbec, oplatí sa viacej investovať, aspoň by si prípadne mal na čom stavať ak by si mal potrebu upgradeovať (čo pár rokov pri súčasnom trende vývoja CPU nebudeš, možno tak GPU ak by si šiel vyššie ako FHD rozlíšenie). Kvalitný chladič, skrinku, disky, ventilátory a podobne vieš využiť na veľmi veľmi dlhú dobu.
|
|
Páni, diky za rady. Čo sa skrinky týka, tá 450D mi padla do oka, a neviem ju ztade vybrať, naozaj sa mi páči. Gigabyte vs MSI - po prelezení pár recenzí ostávam pri MSI. Čo ma ale zaujalo, je chladič Noctua U14S, ktorý navrhuje @Slayer - myslím že bez overclocku postačí veľmi bohate, a zvládne aj nejaký prípadný OC. Tie AIO vodníky, čo som tu spomínal nemajú PWM vetráky, čiže regulovať napevno napätím (regulátory otáčok nechcem), alebo napríklad H105, ale ten má zas vysoký rad, čiže by sa to nemuselo vojsť, a ak hej, tak na milimeter presne. Dosť ma ale zaujímajú tie velké vzducháče visiace na doske. Pred pol rokom som bratovi montoval CM Hyper 412 S na 4770k, ktorý mal dokopy s vetrákom 719 gramov. Už vtedy som sa bál, že ak komp pri prenášaní na lanku / z izby do izby trocha prudšie položí, urve sa to z mobo. NH D15 s dvoma vetrákmi má 1,5 kg. Preto som ostal nejak na tej U14S, ale aj to je vyše 700g, je to vpoho, nebude doska trpieť ? Tak tu je finálny setup cez pc parts picker (akurát ramky by boli pôvodne navrhované 2400Mhz CL11-13-13, a zdroj by ostal Seasonic X Series 750). Ten dával brat a zdroj sa mi velmi pozdával, vôbec ho nepočuť, plne modulárny, kvalitné spracovanie, pekný finish.. PCPartPicker part list / Price breakdown by merchantCPU: Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor ($339.99 @ TigerDirect) CPU Cooler: Noctua NH-U14S 55.0 CFM CPU Cooler ($64.99 @ Newegg) Motherboard: MSI Z97-GAMING 5 ATX LGA1150 Motherboard ($147.99 @ Newegg) Memory: Kingston HyperX Beast 16GB (2 x 8GB) DDR3-1866 Memory ($149.99 @ Amazon) Storage: Samsung 840 EVO 250GB 2.5" Solid State Drive ($134.99 @ Amazon) Storage: Western Digital BLACK SERIES 2TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive ($139.99 @ Amazon) Video Card: EVGA GeForce GTX 780 3GB Superclocked ACX Video Card ($474.99 @ Newegg) Case: Corsair 450D ATX Mid Tower Case ($114.39 @ Mwave) Power Supply: SeaSonic X Series 850W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply ($141.99 @ Newegg) Optical Drive: Pioneer BDR-208DBK Blu-Ray/DVD/CD Writer ($69.99 @ SuperBiiz) Total: $1779.30 Prices include shipping, taxes, and discounts when availablePS: Uvidíme kedy, či a za akú cenu nakoniec bude tá 4790k. Už na alze nemajú predobjednávky, ale zmenili status na nedostupné. Niekde som počul že 26.6. , tak uvidíme.
_________________ Laptop: Model Name Dell Studio 1555 | CPU Intel Dual Core Centrino 2.4ghz | RAM 4096 MB | SSD Samsung 840 Evo: 500GB | Graphics Ati Radeon HD 4570 | Display Resolution 1366*768 | OS Windows 7 Professional x64 |
|
Registrovaný: 11.09.11 Prihlásený: 10.03.25 Príspevky: 5471 Témy: 36 | 36 Bydlisko: Michalovce |
s tym zdrojom by si si mohol nechať poradiť , je to ešte lepšie a lacnejšie než ten seasonic a 850w fakt nepotrebuješ ...
_________________ PC: cpu: ryzen 5700x , mb: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II , cooler: DeepCool AK400 , memory: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16 vga: Asus Dual RTX 2070 SUPER EVO OC , psu: EVGA 600 GD , ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe , case: Fractal Design Focus 2 Black Solid , headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus , monitor: MSI Optix G241 , operating system: windows 10 PRO |
|
Registrovaný: 17.03.13 Prihlásený: 09.03.25 Príspevky: 15089 Témy: 126 | 126 Bydlisko: Moldava nad... |
EVO by som dnes nechcel. rovnako aj Mechanika za 80 eur vo mne vyvolava otazky.
Beast pamat na to ze je len 1866MHz ma slabe casovania, bral by som ju len keby bola super lacna.
takisto by som si zrejme nepriplacal za SC grafu
_________________ Toto je podpis. |
|
Na evgu hodím teda ešte oko - písal som ale, že seasonic 750W, nie 850... Ramku taktiež 2400 Mhz-11-13-13, nie 1866 - 2400 nemali na parts pickeri nalistovanú. @liqua1 môžeš mi ozrejmiť tvoj názor na SDD / optiku ? Lebo mi z toho nie je jasné, či to je vela málo, či je ten ssd slabý / predimenzovaný... Pioneer volím z dôvodu, že brat má ASUS za ~50 €, model presne neviem, a keď tam vloží CD, rachoce to jak karboška... Od pioneeru čakám, že to robiť nebude. A čo sa týka AMD / NVIDIA. Na AMD / ATI ma nikto nepresvedčí. Možno za to môže to množstvo kancel-zostáv a "obyčajných pc", ktoré používali lowendové amdčka, s ktorými som prišiel do kontaktu, no problémy s drivermi, prehrievaním a výkonom mi proste stačili. Zanechalo to na men stopy, a som nvidia fanboy 
|
Registrovaný: 03.11.06 Prihlásený: 01.03.25 Príspevky: 1762 Témy: 41 | 41 Bydlisko: Prešov |
Radšej by som šiel do MLC SSD
_________________ Oldcore user |
|
|
To s tou mechanikou-> toto roby každa mechaniku keď do nej daš krive dvd Stači že sa dlho nepouživalo/bolo miekde hodene/nosene v zošite atď Mal som take napr od tlačiarne okom nič nevidno, ale v mechanike trepe jak drbnute
|
|
Registrovaný: 17.03.13 Prihlásený: 09.03.25 Príspevky: 15089 Témy: 126 | 126 Bydlisko: Moldava nad... |
remus píše: @liqua1 môžeš mi ozrejmiť tvoj názor na SDD / optiku ? Lebo mi z toho nie je jasné, či to je vela málo, či je ten ssd slabý / predimenzovaný... Pioneer volím z dôvodu, že brat má ASUS za ~50 €, model presne neviem, a keď tam vloží CD, rachoce to jak karboška... Od pioneeru čakám, že to robiť nebude. EVO bol skvela volba, kym nezlacneli Crucialy na dnesnu uroven. nie je absolutne ziaden dovod priplacat za EVO co sa tyka mechaniky, ja by som ju rovno vyhodil a za 80e kupil hocico ine - sluchadla, mechanicku klavesnicu...proste nieco co ma zmysel. co sa tyka grafy, 780 je ok, otazka je ci EVGA 780 SC stoji za priplatok oproti nejakej inej, ked nataktovat kartu je otazka posunutia slidera v afterburneri.
|
majso píše: Radšej by som šiel do MLC SSD 840 PRO ? Som dosť orientovaný na samsungy, mám ich v troch strojoch 2 PROčka 1 EVO, a žiadne problémy s nimi doteraz neboli. Niekde som čítal, že pri životnosti TLC od samsungu ich aj tak skorej vymením za nový, väčší, ako sa mi pokazí. Preto to Evo. @SKiLEX, hovoríš, že to bude robiť každá ? Boli to nové CD, nejaká hra / antivír práve prinesený z obchodu. Ale hovorím, že už som z toho vypadol. Kedysi som mal Plextor DVD napalovačku, a tam som mohol vložiť hocičo, a nikdy nevrčala, a v tom čase neboli skrinky super úžasné, moderné, s gumovými podložkami okolo mechaník, kdeže.. Šróbkami priamo na plech. Brat má túto zbíjačku: http://www.alza.sk/asus-bc-12d2ht-retai ... 476072.htmBtw, neviete o nejakej čítačke pamäťových kariet (aj tak všetky karty, čo mám doma sú SD / microSD + SD adaptér) do 5,25 pozície, ale aby nemali na sebe USB 3 porty ? Lebo na veľa doskách, vrátane tej, ktorú som vybral ja, je len jeden USB3 header, ktorý využijem na pripojenie predného panelu skrinky. Čiže USBčka na čítačke by boli nevyužité... Brat tam má 3,5 čítačku, ktorá ide do USB2, ale k tomu potrebuje zas redukciu 5,25->3,25. Veľa skríň s 3,25 otvormi sa už nevyrába. Btw2, a čo taká Asus SaberTooth Mark 2 doska ? Mark1 je nepochybne krajšia, ale dať 210 eur za dosku, keď dosky s čipsetom sa dajú kúpiť aj okolo 100vky sa mi zdá už priveľa. Btw3 - mnou navrhovaná EVGA vs MSI MSI N780 TF 3GD5/OC Gaming ?? Btw4 - asi je to hlúpa otázka, a vašu odpoveď tuším.. Ale keď som prezeral špecifikáciu dosky na nete, 8GB moduly od Kingstonu tam neboli. Taktiež v podporovaných grafikách boli len ich - MSI edície... Je to len marketing, aby bral kartu od nich ? liqua1 píše: EVO bol skvela volba, kym nezlacneli Crucialy na dnesnu uroven. nie je absolutne ziaden dovod priplacat za EVO co sa tyka mechaniky, ja by som ju rovno vyhodil a za 80e kupil hocico ine - sluchadla, mechanicku klavesnicu...proste nieco co ma zmysel.
Ktorý od crucialu ? Čo viem M500vky mali svojho času problémy s kontrolermi. Mechaniku potrebujem - občas záloha, fotky, videá,filmy...
|
to bolo mozno u nejakych m4, u m500 nic take nebolo.
ok, podla mna vyhodene peniaze, ale ked vies, ze ju musis mat, tak fajn.
|
Registrovaný: 17.03.13 Prihlásený: 09.03.25 Príspevky: 15089 Témy: 126 | 126 Bydlisko: Moldava nad... | |
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5404 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
A prečo vlastne chceš mať blu-ray mechaniku (ak si to písal, tak som si to nevšimol)? Kupuješ high-end PC a človek, ktorý má na highend PC musí mať aj na poriadnu telku a blu-ray prehrávač. Ja si neviem predstaviť, že by som púšťal film cez počítač (je to nepohodlné). Chcem si proste sedieť, vložiť blu-ray do prehrávača a cez diaľkové ovládanie pustiť film. Mechanika stačí najlacnejšia, ja mám niečo podobné ako hore spomenutá ASUS napalovačka a na tých pár použití ročne to bohato stačí.
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
Blu-ray ? Ten je tam čisto future-proof. Ak príde domov optické médium, tak CD / DVD... Páni, inak ešte mi napadá otázka: neviete aký je rozdiel medzi tými Z97 doskami od MSI ? Majú tam GAMING 3,5,7, G45, GD65.. Papierovo všetko rovnaké, jeden rozdiel som si všimol je optický zvukový výstup, ktorý chcem pre pripojenie ku kinu, ktoré mám v izbe. Síce to budem používať max 2 dni, potom slúchadlá, ale je dobré ho mať.. Inak, vidíte tam nejaké rozdiely medzi nimi ? Okrem výzoru. http://www.alza.sk/zakladni-desky-s-chi ... 1=411-1454
|
future proof? ved uz teraz je polomrtvy, ak nie rovno mrtvy, co sa pouzitia v PC tyka.
rozdiel su funkcie, vybava...staci pozriet specifikaciu. G55 staci na vsetko. Gaming je hlavne o farbach.
|
G55 tam ani nevidim.
|
tak sa lepsie pozri
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5404 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
Keď (ak vôbec) raz začnú vydávať hry na blu-ray, tak si ho bez problémov kúpiš a za zlomok ceny, čo stojí teraz.
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
Páni, ale riešime tu hlúposti - mechaniku nejak vyberiem, sám zvážim či potrebujem. Ono, pri zostave ktorá atakuje hranicu 2000 € je už tých ~30-50 príplatok za bd mechaniku zanedbateľných. Btw, o blu-rayoch si ilúzie nerobím. Stačí mi, že brat, ktorý kupuje hry, donesie domov krabičku, v ktorej sú sice 2, či 3 disky, no zároveň seriové číslo. Hru síce nainštaluje z priložených CD / DVD, no za čas kým sa to dostane k zákazníkovi vydajú toľko updateov.. Napríklad BF4, kde boli 3 disky, po nainštalovaní sa sťahovalo ešte 10, či viac GB... Skorej ma zaujíma názor na MOBO / CPU / RAM / GPU. Iste, pár tipov na 1600 MHz ramky tu už bolo, s tým že radšej ísť po časovaní ako po frekvenci. No napríklad podľa tohto článku http://www.hardwaresecrets.com/article/Understanding-RAM-Timings/26/3 je 2400 Mhz RAM s CL11 vo finále aj tak lepšia ako 1600 Mhz s CL9. K CPU mi toho asi moc nepoviete, keďže ešte nevyšlo, benchmarkov, reviews je na na nete pár, aj to len vzorky zaslané recenzentom, nie real-world. GPU - Evga je Evga, na jednej strane plne akceptujem názor a chápem pohľad na vec, že superclocked karta by mala byť to isté ako nie superclocked, na ktorej si nastavím v afterburneri 3 slidre. No napriek tomu si myslím, že tie, ktoré idú z továrne superclocked sú v niečom lepšie, idú na dodávanom takte stabilnejšie a sú overené voči tým, ktoré majú rovnaký chladič, teoreticky rovnaké súčiastky, aj výzor, ale nie sú OC. Hentú "moju" evgu napríklad nesuperclockovanú s ACX chladičom nemajú, resp čakacia doba 2 týždne, a poznáme ako to býva. Po týždni dojde mail, že už sa nedodáva / nevedia zohnať. Resp cenový rozdiel 20 € pri karte za 500 mi stojí za tú ilúziu že predtaktovaná karta pôjde stabilnejšie ako tá, ktorú si nataktujem sám. MOBO - napriek môjmu odporu som vybral msi, nakoniec Gaming 7. Má zvukovú kartu oddelenú od zvyšku, má optický zvukový výstup (SPDIF na mojom zosilňovači nemám). Trocha mi vadia všade tí draci, a "dragon claws", ale za tú cenu jednoznačne víťazí. Nejaké farebné zladenie už neriešim, tá zostava bude farebná jak papagáj - šedá grafika, horčicová noctua a červeno čierna mobo.. Na skrini bude okno, ale v prvom rade mi ide o funkčnosť, a povedzme si - kto sa na to pozerá. Po pol roku nebudem vôbec riešiť, či doska ladí z chladičom alebo nie. Trochu ma ale "vystrašil" poznatok, že dosky od MSI, konkrétne som to čítal o Z87-G45 už defaultne (aj keď nič nepretaktujem), taktujú i7 4770k vyššie, ako sú jeho stock frekvencie. Zmenil som názor, a po čase sa možno pustím do taktovania - ale až keď mi stroj nebude výkonovo stačiť. Na začiatku by som rád šiel na továrnych frekvenciach. Určite, opäť prichádza otázka, načo sú mi potom OC komponenty ? A vzápätí opäť moja ilúzia, že procák ktorý sa dá taktovať vyššie (sám výrobca to hovorí K-čkovou príponou), má nejakú rezervu vo výkone, a teda na továrnych frekvenciach pojde stabilne a spoľahlivo. SSD - pozeral som porovnanie 840pro s MX100, a podľa benchmarku ho ten predražený samsung drtí, tak ako to vlastne je ? Sú to len minimálne rozdiely, za ktoré sa neoplatí priplácať, alebo ? Toľko môj monológ, teraz poprosím vaše názory. Diky za rady a strpenie mojej lamernosti.
|
my sa bavime o evo a ty pozeras pro. ok.
|
Registrovaný: 12.06.11 Príspevky: 4215 Témy: 68 | 68 Bydlisko: Nitra |
Ja mám PC prepojený s telkou a s domácim kinom. Využívam to hlavne na filmy, na hry je telka  V PC mám kopec filmov, neviem kde by som toľko diskov skladoval...
_________________ MB: GIGABYTE AORUS ULTRA X570 CPU: AMD 3900X + NOCTUA NH-D15 VGA: GIGABYTE GeForce 2080Ti AORUS EXTREME PSU: CORSAIR RM750X MONITOR: DELL 27" 1440 CASE: Fractal R6 USB C KEYBOARD: Sidewinder X4 MOUSE: Logitech G400 VOLANT: Playseat Evolution + Logitech G27 Racing Wheel
PHONE: SAMSUNG NOTE9 |
|
ako už liqua poznamenal nemožeš porovnavat PRO s MX100 ... kedže samsung PRO stoji dvakrat tolko , takže by bolo zahanbujuce keby v benchmarkoch neporažal lacnejši crucial ... dalšia vec synteticke benchmarky a každodenne použivanie su dve rozdielne veci ... neboj sa ten crucial ti bude stačiť a su to dlhodobo jedny z najspolahlivejšich ssd , pričom čim vačšiu kapacitu vezmeš tym lepšie , pri tvojom rozpočte by som bral 512 GB ... čo sa tyka toho procesora tak ta ušetrim sklamania lebo taktovaci potencial 4790K je uplne biedny (dostaneš sa par stovak MHh nad turbo) ... na druhej strane ma dost vysoke stock frekvencie a po miernom OC bude cca o 1GHz vyššie ako spominany xeon 1231 v3 takže povedat že sa vyslovene neoplati sa tiež neda ... na druhej strane so z97 doskou a slušnym chladičom už vyde toto riešenie o vyše 100e drahšie než by vyšlo pc s tym xeonom ... pokial nič ine ako nvidiu nechceš tak ten chladič od evgy je fajn , možeš si tu kartu zobrať , tiež som pozeral cez pcpartpicker že lacnejši model 780tky od evgy tam momentalne ani nie je ... alebo neviem teda odkial to chceš nakupovať ... alzaramky vobec nemusiš nejako extra riešiť realne rozdiely su totiž minimalne a pri hrani absolutne zanedbatelne ... bez problemov ti budu stačiť aj tie ktore som ti navrhol v prvom prispevku , ked sa bavime v teoretickej rovine tak ano , latency je o niečo doležitejši udaj ako samotna frekvencia ... napr. 1600 cl9 ramky budu teoreticky o niečo rychlejšie než 1866 cl11 a podobne ... taketo hluposti ale fakt nemusiš riešiť , realny vykonovy rozdiel si aj tak nevšimneš ... drahe a rychle ramky maju zmysel najma pri silnych integrovanych grafikach , tie vedia vyťažit z lepšich ramiek velku porciu vykonu navyše (kedže zdielaju systemovu pamať) , inak je to ale jedno ...
|
Nepozerám syntetické testy a papierové údaje. Afaik, toto sú reálne namerané veci luďmi, ktoré tie disky používajú. Sám som sa ale pýtal o radu, preto vás nejdem presviedčať... http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Sa ... 1594vs2317Ale hovorím, neriešme disky a optické mechaniky.. Momentálne ma najviac zaujímajú dosky.. Či je dobrá, napríklad tá MSI Z97 gaming 7, alebo napríklad nejaký Hero / Ranger od Asusu. Tam sú ceny ale už trocha inde. Brácho má MSI Z87-G45 za nejaké kilečko, a stačí to bohate. Resp. získam niečo doskou Z97 oproti Z87 okrem m.2, ktorú pravdepodobne nikdy v živote nepoužijem, resp nie v tejto doske, sata expres - ktorý na tej doske tiež nie je a future-proof, čo sa mi zdá blbosť, nakoľko kupujem 4970k - najvýkonnejšie CPU vo svojej triede ?
|
a kde kupujes ten 4970K, to mi prezrad.
take tabulky ako si sem postol o tych SSD su tak na zasmiatie. ale su to tvoje peniaze, ked chces, kludne si kup aj 840 Pro, ked sa ti bude lepsie spavat.
|
Je tu prosím ešte niekto schopný poradiť ? Alebo "za to" že si kupujem 840PRO a BD mechaniku, teraz všetci berú, že si nenechám poradiť, a v podstatných veciach ani neporadia ?
Rozhodujem sa medzi EVGA GTX780 SC ACX / ASUS GTX780TI / MSI R9 290x Twin Frozr.
O R9 sa vraví ako o titan killerovi. Žiadne ebnchmarky tomu však nenapovedajú. Tie hovoria o tom že R9 290X má síce vyšší výkon ako GTX780, ale v stock taktoch. Na GTX780TI stále tá R9 290X nemá. Zároveň som videl pár benchmarkocv, ktoré hovoria o tom, že GTX780 pretaktovaná sa doťahuje na Titana v stock taktoch.
Tak ktorú ? Som trocha nvidia fanboy. Chcem hrať 1080p / ~60fps na ultra detailoch. A zároveň, aby to bolo trocha futureproof, aspoň tie 2-3 roky by som chcel hrať na Ultra na spomínanej rozlišovačke. Ešte k rozdielom medzi kartami : G-Sync monitor nemám, zatial ani neplánujem, keďže Eizo, ktorý spomínam má zhruba 3 mesiace, a zatial mi na ňom vôbec nič nechýba. Mantle je "najväčšou" devízou AMD kariet, avšak z toho čo viem, podporuje to zopár hier - z tých, čo momentálne spadajú do môjho záujmu akurát tak BF4.
@Liqua - 4790k budem brať z alzy. Chladiť to chcem Noctua NH-U14S, prípadne NH-U12S. Myslím, že túto radu si beriem k srdcu. Po detailnom prieskume prichádzam k tomu, že pokial nepôjde o extrémny overclock, vodník nemá význam a bude to len hlučnejšie ako poriadny vzduch. Na druhú stranu - tie dualy od Noctua vážiace 1,5kg s vetrákmi sa mi zdajú trocha ovekill a priznám sa, bojím sa zavesiť na dosku... Sú tam síce backplatey, ale anyway.. 4790k sa luďom zatial nedarí taktovať tak extrémne ako 4770k, ale na druhú stranu pri rovnakých taktoch ide novšia 4790k podstatne chladnejšie ako 4770k.
RAM - niekde som čítal, že Intel odporúča 1,5 V, 1600 Mhz ramky. Mnou skôr navrhované kingstony som zavrhol, nakoľko daný takt - 2400 dosahujú pri 1,65V a posunul som sa ku Corsair Vengeance, ktoré idú na 2133 Mhz pri 1,5V - XMP profil. Čo ma na nich ale odrádza je výška. Síce sú obe noctuy "ultra slim" a ramky sa najprv zväčša osadzujú do slotov 2 a 4, bojím sa, že raz pôjdem do vyššej kapacity ram, a potom budem musieť aj tak kupovať Low-profiley s nižšou frekvenciou, čo mi zníži freq aj na týchto...
Takže poprosím rady ohľadom týchto - podstatných vecí. GPU / CPU / RAM. Doska bude asi MSI Z97-Gaming 7. Nevracajme sa prosím k debatám o SSDčku, a optickej mechanike.
PS: Ešte taký final touch - skrinka má tú možnosť namontovať ventilátory na spodok, takisto má aj prachový filter dole. Mal by som dokúpiť ešte jeden vetrák pre prísun chladného vzduchu pod grafiku ? Inak tá skriňa má 2x 140mm vetrák vpredu - tlačia vzduch do skrine, a 120mm vzadu pre odsávanie teplého vzduchu.
|
Registrovaný: 20.11.11 Prihlásený: 07.09.20 Príspevky: 1103 Témy: 53 | 53 Bydlisko: Olomouc |
čiže sa rozhoduješ medzi: http://www.alza.sk/asus-gtx780ti-3gd5-d509964.htm 627€, stock cooler http://www.alza.sk/evga-geforce-gtx780- ... 433041.htm 466€, ACX http://www.alza.sk/msi-r9-290x-gaming-4g-d519508.htm 412€, twin frozer zahráš si aktuálne na hociktorej bez problémov, aj ešte možno pár rokov, ak nepôjdeš na väčšie rozlíšenia... na 780ti by mi vadil ten stock chladič, ktorý síce vyzerá super, ale hluk nie je bohviečo (ale stále lepšie ako referenčné radeony)... 780 SC ACX je parametrovo ešte nižšie ako lacnejšia 290x, no benche som nepozeral... ak chceš nvidiu a máš preferencie voči EVGA, tak si ju kúp, ja osobne by som asi radšej šiel do 290x, 780ti je imho cenou veľmi vysoko a skôr by som pozeral nereferenčný chladič... ťažko poradiť, ak by si vzal 10 ľudí tak ti každý môže povedať niečo iné... sprav si tabuľku + a - v exceli alebo si hoď mincou, jednoznačný víťaz asi len tak nie je... mal som D14tku dokonca na mATX doske a nepozoroval som nikde žiaden problém, obávaš sa zbytočne... rovnako ram kompatibilita:  čiže je to viac menej na tebe, mne sa ram s veľkým chladičom nepáčia, a v súčasnej ponuke by som šiel do nových Fury, álebo drahších Vengeance Pro... ku tej gaming by som bral možno červené, nech to nejak vyzerá... to čo intel odporúča je bezpredmetné, hovoria že aj ich stock cooler stačí, no tak prečo kupovať iné? skrinka je ten 450D stále? v základe nie je nejako nutný ten fan dole, no možno ak tam bude tá 780ti tak jej to môže pomôcť, no nie je to niečo existenčné, 2x140 intake poženie vcelku dosť vzduchu... inak pozri, hľadať to niečo naj naj na trhu s PC je nezmysel, vždy sa nájde niekto, čo povie, že niečo iné je lepšie, a o rok príde niečo novšie a zas je to inde... proste sa nejako rozhodni, stotožni s tým rozhodnutím a hotovo... ak budeš vkuse porovnávať, nikam sa nedostaneš...
|
|
Áno, mám radšej Nvidiu, a 780ti má prestrelenú cenu. Čo sa týka GTX780 SC ACX a R9 290x - trafil si správne, presne po týchto modeloch pozerám. Špecifikácie nahrávajú R9, ale benche neviem nikde nájsť. Všade porovnávajú len 290X a 780ti - a konštatujú že to nie je Ti killer. 780ti s nereferenčnými chladičmi idú už do veľmi astronomických cien a sú na ne dlhé čakacie doby. Nehovorím, že to musím mať hneď doma, ale takto špekulujem už 2-3 týždne.. Ak by sa ti podarilo nájsť nejaký bench GTX780 vs R9 290X, pošli. Fury sú vpohode. Tam zvažujem ešte 1866 CL10 HyperX čierne / červené. S doskou vyzerá peckovo kombinácia 2 červené + 2 čierne na striedačku  "Škoda" že to nevyužijem 
|
|
Tá tvoja rozprava okolo ramiek akože ehm .2400Mhz vs 1600Mhz ti pomôže vo výkone asi na 0%-1% . Špekulácia okolo grafík tiež mimo.Snáď nie si neschopný zadať do google R9290X vs GTX 780.A benchmarky kukať je prd platné .Kukni ako si vedia v hrách. R9 290X prišiel na trh ako konkurencia a premožitel GTX 780 a GTX Titan čo sa mu aj podarilo .Jednoznačne vyšší výkon má ako stock GTX 780 + mierne OC .A GTX 780Ti prišla ako odpoveď na R9290X a má vyšší výkon 10% a cenu + cca 200e . Chladiče = myslíš si ,že by vyrábali tie hovädá keby poškodili dosku ? 
|
|
Stránka: 1 z 2
| [ Príspevkov: 37 ] | 1, 2 |
|