Je vidieť, že sa absolútne nerozumieš do problematiky.
Prekódovanie "starej" stránky do "nového" HTML5 ti zaberie 0 sekúnd. Pozri sa na toto fórum - je to v HTML (kašli na doctype, ktorý sa tvári ako xhtml, stránka je v html) a zrazu... už je to HTML5. Vidíš rozdiel? Nie. Ani ja.
HTML5 nie je o žiadnom prekódovaní, ak budeš potrebovať nejakú vlasnosť (jediná vlastnosť, ktorú by si mohol potrebovať je html5 video, ostatné sú len také kozmetické veci), tak si ju tam jednoducho pridáš.
Zabudni na všetky
header,
aside,
article atď., potrebuješ ich? Ľudia čo ich používajú sami nevedia, prečo ich vlastne používajú. Že lepšia sémantika? Tak prečo potom do toho html kódu pchajú nejaké javascripty, ak je tá sémantika lepšia, tak by si s ňou mali poradiť všetky zariadenia. Kto potrebuje lepšiu sémantiku? Tvoj prehliadač? Tvoj mobil? Nie. Napríklad vyhľadávače, ale tie si veľmi dobre poradia so súčasným kódom.
Staršie prehliadače nepovažujú nič za nevalídne, prehliadaču je validita ukradnutá. On ti tú stránku buď zobrazí správne, alebo nesprávne, alebo vôbec.
Chceš tým, čo sa nevyznajú zapchať ústa? Daj si na začiatok tzv. html5 doctype:
Kód:
<!doctype html>
zaručí ti štandardné vykreslovanie vo všetkých prehliadačoch, je krátky (to je dôvod prečo ho používam) a tým, čo sa radí vezú na novej html5-hype-vlne aspoň nedávam možnosť, aby sa nado mňa povyšovali.
Budeš časom potrebovať nejakú novú funkcionalitu? Aj keď mi nič také nenapadá, tak nie je problém - proste si ju tam pridáš. Žiadne prekódovanie.