Pokiaľ budeš študovať vysokú školu externe, nemáš právoplatný štatút študenta pokiaľ viem, takže sa teba krátenie zdravotných odvodov netýka, ani nič iné.
K založeniu živnosti potrebuješ len občiansky preukaz. To je tak všetko s čím ideš na živnostenský úrad. Tam vypíšeš povinné tlačivá, oni za teba vybavia výpis z registra trestov, prihlásenie na daňovom úrade, prihlásenie do zdravotnej poisťovne.
Za každý druh podnikania platíš 100,- SKK (neviem koľko to je teraz € (3,33?), zakladal som nejaký rok dozadu). Tj budeš mať zrejme "Počítačové služby", čo ti stačí na podnikanie v oblasti webdesignu a služieb s tým spojených. Ak budeš chcieť aj napríklad maloobchod s tovarom, alebo podobne, za každé ďalšie 100,- SKK. Oblasti podnikania si môžeš dať aké chceš, ktoré sú uvedené v zozname voľných živností (nepatria tam len remeselné práce, zdravotnícke, kuchár a podobne... Takže nemal by byť problém, ak nehcceš robiť niečo špeciálne).
Odvody do zdravotnej poisťovne neviem aké sú presne, za mňa ich odvádza ešte štát, kedže som študentom. Čo sa týka sociálnej poisťovne, tam platíš odvody až od 1.7. nasledujúceho roku. Takže ak si založíš živnosť, začneš odvody do sociálnej poisťovne platiť až 1.7.2010, aby ti mali z čoho stanoviť vymeriavací základ. Priprav sa však na odvody okolo 4-5tis SKK mesačne.
Firemný názov je voliteľný, odporúčam si však nedávať nič, nechať si len svoje Meno Priezvisko. Ak si zvolíš nejaký názov k živnosti, budeš ho musieť presne aj používať. Ak si necháš len meno, môžeš si doplniť za meno voliteľný názov. Takže napr ak by si si do živnosti dal "Marek Xyz - MDW", budeš všade musieť uvádzať tento názov v presnom znení vrátane dodržania veľkosti písmen MDW. Ak si však dáš len "Marek Xyz", tak budeš môcť uviesť "Marek Xyz - Webdesign", "Marek Xyz - Obchod", ... atď. Takže výhodnejšie je do živnosti nedávať žiaden špeciálny názov.
Pečiatka je vcelku potrebná, neviem si predstaviť vždy vypisovať všetko ručne. sídlo firmy je tvoje trvalé bydlisko. DPH plátca byť nemusíš(môžeš voliteľne, alebo od určitých obratov), pre teba to asi nebude výhodné. Je to výhodné pri iných činnostiach a iných množstvách tovarov a služieb. Podnikateľský účet ti netreba, stačí ti tvoj súkromný účet. Nevadí ak je študentský.
Ak už nebudeš študent(začneš napríklad študovať externe po strednej), musíš hneď platiť zdravotné odvody. Sociálne tak ako som ti popísal vyššie.
PS: skús google, určite tam bude množstvo doplňujúcich info.
|