werwest píše:
Je to jedno ktory, a tak dlho pokial si budes isty ze to je ok. Kazdopadne to ze procak prejde burnom neznamena ze je 100% stabilny
Keby chladenie peltierom malo zmysel, uz davno tu mame nejaky komercny produkt ktory by ho vyuzival. Par pokusov bolo, skoncilo to prepadakom lebo to vobec neprinieslo vysledky, ake ocakavas.
Peltierov článok sa masovo používa i keď v iných odvetviach. Áno, máš pravdu, v PC si uplatnenie nenašiel, pričom komerčné produkty tu boli, naposledy som to videl tuším u AMD. To ale nie je dôvod na to, aby sme peltiera a priori odmietali. V dnešnej dobe, keď EU diktuje maximálnu spotrebu na jedno procesorové jadro by bolo naivné predpokladať, že sa to nejak globálne uplatní. Z konštrukčného a prevádzkového hľadiska sú tu výrazné obmedzenia, ktoré určitým spôsobom veľmi výrazne limitujú použitie peltierovho článku k chladeniu CPU.
Veľmi pekne to vystihol " JanoF " o pár príspevkov vyššie, to je pointa využitia p. článku, teda tam kde už klasické chladenie nepostačuje. Dobrá myšlienka pochádza aj od " werwest ", ktorý vidí uplatnenie článku skôr pri chladení média-kvapaliny. Určite nemá zmysel špekulovať nad peltierom, ak chceme procesor prevádzkovať na TDP stanoveným výrobcom, respektíve o málo vyšším. Diametrálne odlišná situácia nastane, ak procesor razantne pretaktujeme, pričom sa nevyhneme zvýšeniu napätia Vcore. Tu nastáva otázka, čo nám stačí - kam až pustíme TDP z výrobnej hodnoty.
Spomínal som limity konšrukčné a prevádzkové, tak v prvom rade je voľba metódy umiestnenia p. článku. Veľmi elegantný spôsob sa mi javí chladiť kvapalinu v prídavnej nádržke, pričom peltier bude napevno prichytený medzi dva pasívne chladiče a ten chladný bude ponorený do kvapaliny. Samozrejme druhý chladič môžme podporiť vetrákom. Druhý, vyšší level bude spočívať v umiestnení p. článku priamo na procesor. No a tu sme už pri tom limite - ak bude procesor vyťažený povedzme na 20% a vyžarované teplo bude 20W i cez túto skutočnosť budeme musieť článok napájať. Totiž bez napájania bude peltier pôsobiť ako brzda/úzke hrdlo systému a teplota procesoru by stúpala.