záleží od rozpočtu, založ si tému v nákupnej poradni, daj približný rozpočet a niečo dáme dokopy.
inak spracovanie videa je snáď jediná vec kde nové CPU od AMD ako-tak konkurujú Intelu, v iných činnostiach masívne strácajú, vrátane spotreby /čo sa za určitý čas odzrkadlí aj napriek nižšej investícii do nákupu v prípade AMD/.
6 či 8-jadrá darmo porovnávaš so štvorjadrom od Intelu, nejde o počet jadier, ale o výkon. navyše A6 a A8 nie sú plnohodnotné 6 a 8-jadrá /do istej miery je to marketingovo pritiahnuté za vlasy/, ale to by som tu zbytočne rozpisoval...
ak ti ide o výkon predovšetkým v spracovaní videa, tu je odkaz na recenziu FX-6100 /sú tam aj hodnoty predtým testovaného FX-8150
http://extrahardware.cnews.cz/test-sest ... 6?page=0,2
ako vidíš, 6100 aj napriek tomu, že je to "šesťjadro" sa výkonom ani nepriblíži i5 2500K, a v celkovom priemernom hodnotení výkonu vo všetkých testoch je na úrovni dvojjarda i3 2100.
najlepšia alternatíva ny bola i5 2500K, s cenou okolo 200 € je celkovo výkonnejší aj od FX-8150. ak ti ide hlavne o to video, tak možno by stál za úvahu FX-8120, s cenou na úrovni i5 2500K je v tejto konkrétnej činnosti o trochu výkonnejší, ale nepripadá mi rozumné doporučiť ti niečo čo podá výkon iba v jednej oblasti a drvivej väčšine ostatných výrazne stráca.
takže ako som písal vyššie, založ tému v nákupnej poradni aj s rozpočtom a niečo sa určite vyskladá.