Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 9 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 02.07.06 Prihlásený: 25.12.24 Príspevky: 14266 Témy: 315 | 315 Bydlisko: Bratislava |
Ahojte,
nemam ziadnu skusenost s inteligentnou domacnostou, ale chcel by som si kupit par inteligentnych zasuviek. Vraj je dobre aby podporovali protocol Matter a tak ma zaujali TP-Link Tapo 110m. V komentaroch na Alze maju solidne hodnotenia, ale zaroven sa tam spomina, ze v Home Assistente (s ktorym zatial tiez nemam ziadnu skusenost) neukazuju spotrebu. Asi to nie je neprekonatelny problem, ale pokial by existovali take ktore ano, asi by som im dal prednost. Mate s tymto nejaku skusenost ?
_________________ PODPIS BOL UPRAVENÝ / ZMAZANÝ Z DÔVODU PORUŠOVANIA PRAVIDIEL FÓRA! |
|
Registrovaný: 05.08.11 Prihlásený: 24.12.24 Príspevky: 1586 Témy: 61 | 61 Bydlisko: BA |
pozrem som ten topic na HA fore, ono meranie spotreby vies dostat do HA, ale nie cez ten Matter protocol (Tapo su na starsom Matter, otazka casu kedy TP link vypusti firmware update na aktualny Matter), ale cez priamu integraciu, ako aj vsetky ostatne zariadenia: https://www.home-assistant.io/integrations/ked chces ale alternativu pozriet, skus na alze Shelly ci nemaju, popripade Ikea zasuvky by mohli mat, ale pri tych budes asi potrebovat dokupit tu ikea centralnu jednotku (par rokov stara info, ale mozno to uz v HA nejako obisli a ide to napriamo integrovat..) Inak Home Assistant je skvela vec, ak mas cas sa s tym hrat a nastavovat (tusim este stale to nemaju na full graficke prostredie, stale sa tam bude treba pri nastavovani pripojenych komponentov hrat s JSONom..). light alternativa je google home, uz to mas predinstalovane v telefonre, TP link pripojis na nar klikov a zapinat/vypinat budes vediet aj hlasom napr z google home mini alebo google nest. sice spotrebu ti google nepovie, ale budes si moct cez ITTT jednoducho porobit kadejake automatizacie.
|
|
Registrovaný: 02.07.06 Prihlásený: 25.12.24 Príspevky: 14266 Témy: 315 | 315 Bydlisko: Bratislava |
Akoze narovinu, viem o tom gulove ale mam nejak vysoku spotrebu v baraku a chcem zistit preco. A ked uz, pacilo by sa mi mat vsetko pohromade. Nemusi to byt ani HA, ale zdalo sa mi to ako aktualne najlepsie riesenie a tych par hodin by som tomu asi obetoval. Navyse to nemusim riesit zajtra, ale ak uz chcem kupovat nejake zasuvky, nech to ma nejaky potencial do buducna. Pokial na to ma v buducnosti vyjst update a vyriesi to ten problem, tak aktualny stav ma uprimne ani moc nezaujima, lebo kvoli trom zasuvkam Raspberry aj tak kupovat nebudem Mrknem este tie ine zasuvky. Vdaka
_________________ PODPIS BOL UPRAVENÝ / ZMAZANÝ Z DÔVODU PORUŠOVANIA PRAVIDIEL FÓRA! |
|
Registrovaný: 05.08.11 Prihlásený: 24.12.24 Príspevky: 1586 Témy: 61 | 61 Bydlisko: BA |
Ak len kontrola spotreby, tak ani nemusis integrovat do HA, pozries spotreby rovno v tp link appke v mobile. HA ti treba keby si chcel mat automatizacie skrz rozne znacky, a pekny interaktivny status panel ma stenu. napr ked xiaomi pir senzor zaznanamena pohyb rozsviet philips a ikea svetlo na 10 min. Popr sikovna vec: ked sa tvoj mobil pripoji na wifi siet tvojho asus routra, rozsviet svetla, nastav kurenie na urcitu teplotu a zapni telku.. Prejdes v dome z prizemia na poschodie, asus routre si ta v mesh sieti prehodia medzi sebou a HA za tebou dole pozhasina a vypne telku
|
|
Tomu rozumiem. Aktualne velmi smart nie som, ale myslim, ze sa to bude s dobou zmenit a nejake tie smart veci asi budu pribudat. Napriklad by sa mi dost pacilo, ak by som do toho vedel zapojit kllimu co napriklad Google Home vie, ale v podstate ju vie len zapnut/vypnut bez moznosti nastavenia teploty. Aktualne asi ale nic viac nez tie zasuvky riesit nebudem len chcem vediet ze az sa rozhodnem to riesit, budu snad ready. A ako ta tak citam, tak ak som HA primarne riesil nepotreboval v case ked som zakladal temu, tak teraz uz trochu chcem Nad nejakou extra automatizacou som priznam sa prilis neuvazoval. Viem, ze to mozne je, ale az tak dolezite to nebolo. Skor by som mal rad veci pohromade v ramci jednej aplikacie a to idealne s co najviac moznostami. Cize ako som povedal, je super ze viem mat klimu v Google Home, ale za to nastavenie teploty a rychlosti by som bol vdacny tiez.
|
Registrovaný: 01.09.11 Prihlásený: 26.12.24 Príspevky: 563 Témy: 88 | 88 Bydlisko: Pezinok |
Ak plánuješ, že do budúcna budeš rozširovať smart home, tak cesta je zigbee protokol a nie wifi. Keby pridávaš xy wifi zariadení, tak si zbytočne zahltíš wifi sieť a ani batérie vo wifi/bt zariadeniach nevydržia tak dlho ako na protokole zigbee. Zigbee zásuvky ti do budúcna poslúžia ako routre a rozšíriš zigbee signál ďalej pre koncové (batériové) zariadenia. Jediná nevýhoda, že by si musel teraz kúpiť aj prvotný zigbee dongle na vysielanie a prijímanie signálu, napr. https://www.alza.sk/sonoff-zigbee-3-0-usb-dongle-plus-d7893753.htm?o=1
_________________ CPU AMD Ryzen 7 3700x, CHLADIČ Scythe Fuma rev. B MB ASRock x570 Taichi, GPU, RAM PATRIOT Viper 4 Blackout 16 GB KIT 3600 MHz CL17, PSU Corsair RM750X, SSD M.2 Crucial MX500 1TB, CASE Fractal Design North XL
Fón Xiaomi Mi 8 |
|
Suhlas, zigbee je cesta, hlavne pre baterkove veci (senzory vlhkosti, otvorenych okien, teploty, svetla, pohybu), ten konkretny dongle by som ale bral z ali za 20e. Ono ani wifi by som nezavrhoval pri veciach ako takato zasuvka, kde sa neriesi vydrz a rozbehane to je na par klikov. hlavne ak este clovek nevie ci to bude nejak dalej rozsirovat. A taktiez mat viacero platforiem nieje problem, staci ak bude vediet centralna jednotka s kazdou komunikovat (HA rozbehas na raspberry pi/orangepi/starom pc alebo len ako docker kontajner na nasku), pripojis zigbee hub, wifi dongle, bluetooth dongle. Pripojis 433Mhz vysielac a zautomatizujes aj branu do dvora (zjednodusene povedane) Len best practice je mat wifi iot veci na separatnej vlan, lebo bezpecnost je v tomto segmente zatial druhorada tema.
|
|
Registrovaný: 01.09.11 Prihlásený: 26.12.24 Príspevky: 563 Témy: 88 | 88 Bydlisko: Pezinok |
Jasne, ak to neplánuje rozširovať, tak kľudne aj wifi zásuvky... Tri kusy ti wifi nezabijú. Ale ako spomínal, že by možno aj neskor šiel ďalej, tak rovno do zigbee zásuvky nech ma hneď aj ako routre. Taktiež by nebol závislý na servoroch tretích strán a všetko by mu na zigbee ostalo lokálne. WiFi radsej odložiť na neskor, keby náhodou chcel ísť ďalej napr. do Esphome alebo na úplne niečo iné.
_________________ CPU AMD Ryzen 7 3700x, CHLADIČ Scythe Fuma rev. B MB ASRock x570 Taichi, GPU, RAM PATRIOT Viper 4 Blackout 16 GB KIT 3600 MHz CL17, PSU Corsair RM750X, SSD M.2 Crucial MX500 1TB, CASE Fractal Design North XL
Fón Xiaomi Mi 8 |
|
Registrovaný: 22.12.13 Prihlásený: 26.12.24 Príspevky: 6931 Témy: 206 | 206 Bydlisko: Prievidza. |
"nebol závislý na servoroch tretích strán" je veľmi praktické tam, kde niekedy vypadáva net. Lebo ak vypadne - neide ovládať klímu, svetlá atd. Osobná skúsenosť a aj kvôli tomu som zmenil internetového providera.
_________________ ASUS TUF GAMING B550M-E WIFI II, AMD RYZEN 7 5700G, Samsung 970 EVO PLUS NVMe M.2 PCIe3 500GB,DIMM DDR4 32GB 3600MT/s CL16 (Kit of 2) 1Gx8 KINGSTON FURY Renegade Black Xiaomi POCO X3 6GB/128GB |
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 9 ] | |
|