Najlepší antivirak, je "žiadny" antivirak...
Žiadna spolocnost nevysvetluje ludom, ze autorun je defaultne nastavený vo windowse. To zapríčiňuje prenášanie vírusov hlavne cez USB kľúče.
Keď by som mal riešiť antivir, tak určite bez rezidentného štítu, ktorý vždy niečo kontorluje počas behu PC a tým ho zbytočne spomaľuje.
Niekedy stačí trochu rozmýšľať a neklikať na blbosti, o ktorých nič nevieme, stačí byť za routerom, ktorý ma NAT a vo windowse zapnuté UAC, tak nemá žiaden problém.
Základný problém je v tom, že v záujme antivirusovej spolocnosti nie je naucit uzivatela ako si ma nastavit PC(OS windows hlavne), aby mal PC ako tak v poriadku, pretože by spolocnost nic nezarobila.
Preto spolocnosti zacali vyrábat nie len čisto antivir, ale nejaké komplexné baličky, ktoré obsahujú firewall,antivir atd. Má to svoje nevýhody a to napr. ak mam nejaký zavireny exe subor a ho spustim s admin právami, firewall mi je na prd a ked ho nezachyti ani antivir, tak je velky problem.
Kazda spolocnost chce zarobit co najviac penazi, čiže tvorit zisk a nie pomahat uzivatelom. Kopec ludi vráza obrovske mnozsvto penazi do týchto antivirakov, aby mali pocit bezpecia, ale v skutocnosti ho nemaju, len si to myslia a su o "par" eur lahsi.
Takže netreba pozerať na to, že keď je antivir plateny, ma vela reklamy, že je lepsi ako free antivir. Napr. medzi free antiviry patri Avira a je v mnohých smeroch ovela spolahlivejsia ako kopec inych platených. Samozrejme je aj platena verzia, ktora obsahuje nejake vecicky navyse.
A to nehovorim o planych poplachoch, ktore dokazu beznemu uzivatelovi zneprijemnit zivot alebo o podvodnych antivirusovych programoch ako napr. Antivirus 2008(v podstate je to virus), ktorý zarobil cca 100 mil. dolarov na tychto ludoch a to len preto aby uzivatel si myslel, ze ma pocit bezpecia, atd...
Kód:
http://www.dsl.sk/article.php?id=9232&hot=1