Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 18 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 27.11.10 Prihlásený: 20.08.13 Príspevky: 112 Témy: 18 | 18 |
Zdravím páni.
Rozhodol som sa ze sa skusim naucit jazyk C (aspon zaklady). Mam vsak problem s jeho kompilovanim. Ma mojom PC programujem mikocipy do robotov v C a na kompilovanie tychto kodov pouzivam nejaky WinAVR. Problem nastava vtedy ked chcem s tymto kompilatorom skompilovat nejaky "normalny" kod. Teda nie pre robotov ale nejaku aplikaciu Hello World.
Moja otazka znie. Ako a kde si mam nastavit defaultny kopilator tak aby som to mohol relativne jednoducho prehadzovat, pretoze budem v buducnosti potrebovat pouzivat aj ten stary kompilator (WinAVR).
Co sa tyka tychto veci ako je kompilovanie a pod. mam len zakladne vedomosti takze dufam ze sme sa pochopili.
Vopred dik za kazdu radu.
|
|
Registrovaný: 08.03.09 Prihlásený: 06.10.20 Príspevky: 1116 Témy: 88 | 88 Bydlisko: 00100100 |
ako IDE(vyvojove prostredie) pre normalne C/C++ mozes pouzit:
Dev-C++,CodeBlocks,NetBeans,Eclipse,Borland C++ Builder(riadkovy kompilator je zadarmo bez IDE, inak je toto IDE platene),Visual C++ Express Edition (je zadarmo, najlepsia moznost, ma vlastny kompilator),Visual Studio(najlepsi co existuje, avsak plateny)
alebo mozes kompilatory ovladat z prikazoveho riadku ako napr MinGW, Comeau(plateny, ale najviac dodrzuje pravidla), ...
_________________ Programming is The Best
Hackers Are Not Crackers!!! Hackers build things, crackers break them!
;-) |
|
Skoro na vsetky programovacie jazyky ktore pouzivam mam IDE NetBeans. Problem je v tom ze ked si spravim nejaku aplikaciu v C a dam ju skompilovat priamo v NetBeansi tak mi to skompiluje pomocou toho WinAVR. Takze mi to nefunguje. Ja potrebujem nejakym sposobom zmenit kompilator na ten povodny, ktory pouziva NetBenas. Len neviem ako. A teraz ma napadla dalsia vec. Moze mat NetBeans nejaku znacnu nevyhodu oproti ostatnym IDE ci je v podstate jedno aky pouzivam?
|
|
Registrovaný: 08.03.09 Prihlásený: 06.10.20 Príspevky: 1116 Témy: 88 | 88 Bydlisko: 00100100 |
je to len na tvojom rozhodnuti, NetBeans asi nasiel len kompilator WinAVR a tak ho pouziva, ak chces iny musis si ho nainstalovat a potom ho nastavit aby pouzival ten, ja pouzivam MinGW a CodeBlocks, ak budes chciet ten MinGW pouzit v NetBeans a nebudes daco vediet opytaj sa (ja som to uz robil a viem to) , mimo ten CodeBlocks mam aj Visual C++ 2010 Express Edition pre lahky vyvoj okennych aplikacii postavenych na .NET framework
;-) |
|
Ciste teoreticky. Nainstalujem si novy windows. Potom nainstalujem NetBeans. Napisem si nejaky program a dam ho skompilovat. Tak sa to skompiluje alebo mi vyhodi chybu ze najpr musim nainstalovat nejaky kompilator?
Podla mna ma NetBeans v sebe zakomponovany kompilator (mozno sa mylim). Tiez mam nainstalovale DEV C++ a pred tym nez som nainstaloval WinAVR fungovalo aj to. Takze predpokladam, ze instalaciou WinAVR som zmenil cestu k defaultnemu kompilatoru. A ja sa pytam ako to zmenim naspat.
Alebo je lepsie riesenie nainstalovat novy kompilator? Lenze ako potom budem pouzivat to WinAVR. Som fakt zufaly z tych kompilatorov.
Este raz moja otazka a pls skuste mi poradit: Ako zmenim cestu k defaultnemu kompilatoru?
|
|
Registrovaný: 11.01.09 Prihlásený: 24.12.24 Príspevky: 1395 Témy: 10 | 10 Bydlisko: Hrinova |
NetBeans by mal mať kompilátor, ale nemusí, ak si ho nedal nainštalovať. Ak ho máš nainštalovaný, tak pravdepodobne nemáš nastavenú premennú prostredia (či ako sa to volá). Ak zadáš nejaký príkaz, tak v tej ceste sa vyhľadáva. Vyzerá napríklad takto:
Citácia: D:\Program Files\WinAVR-20080610\bin;D:\Program Files\WinAVR-20080610\utils\bin;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;D:\Program Files\CodeBlocks\MinGW\bin
Na tomto počítači je takisto WinAVR a pri kompilácii nie sú žiadne problémy. Pokiaľ viem ( nie som si ale istý ), tak túto premennú nemusíš editovať ručne, malo by sa to nastaviť pri správnej inštalácii daného prostredia. Môžeš sa pozrieť na tento návod alebo na video z youtube, ako na to.
|
|
prave kliknutie na Tento pocitac -> Spresnenie -> Premenné prostredia a tam asi len pridas cesta k tomu dalsiemu ako napr MinGW ci nie? a v NetBeans pri novom projekte sa ta to opyta ktory kompilator chces pre ten projekt pouzit a da na vyber
;-) |
|
Takze. V NetBenasi som si zalozil vovy C/C++ projekt a nasiel som tam moznost vybrat si kompilator. Ale bol tam len ten WinAVR. Tak som vypal NetBeans a nainstaloval MinGW. Otvorim NetBeans a ziadna zmena Tak kde je problem.
|
|
musis pridat do premennych prostredi, klikni na to Nová (hore) a tam daj taketo cesty (takto je to u mna) ty to budes mat napr na C: a pod, zalezi kam si to dal naistalovat
Kód: E:\CodeBlocks\MinGW\bin;E:\CodeBlocks\MinGW\msys\1.0\bin dolezite je aby si tam mal aj to msys, pretoze v tom je make.exe ktore NetBeans potrebuje a bez neho ti nic neskompiluje toto je dolezite Kód: MinGW\bin a Kód: msys\1.0\bin
;-) |
|
Neviem kam to mam pridat . Sory ze sa vypytujem jak blbec ale vazne neviem kde to mam napisat. Prosim ta napis mi to jak keby som mal IQ 50 a snad pochopim. Este si pisal ze mam kliknut na Tento pocitac atd... Ale ja mam win 7 a mam to uplne inac.
EDIT:
Aha uz som to nasiel. Aj som to tam napisal. Ale v NetBeansi ziadna zmena.
|
|
http://www.itechtalk.com/thread3595.html moj rychly preklad (pretoze ja mam xp, ale je to take iste skoro):
1 kliknes pravym na tento pocitac a vyberies vlastnosti
2 vyberies pokrocile systemove nastavenia
3 vybereries kartu s nazvom pokrocile
4 kliknes na premenne prostredia
5 kliknes hore Nová
6 ako nazov napises path (napr.)
7 do druhej kolonky das
Kód: tvoja cesta\MinGW\bin;tvoja cesta\msys\1.0\bin
8 das ok, ok, ok a je to
spustis NetBeans a skusis dat novy projekt a vybrat kompilator
;-) |
|
Toto iste som spravil. Ibaze som dal do vyhladavania premenne prostredia a hned mi naslo to okno Ale aj tak mi to nejde. Nemoze byt problem v tom ze mam 32-bit system? Lebo v tej zlozke MinGW je adresar mingw32. Ci netreba nahodou dat cestu do toho adresara. Fakt neviem. Skusal som aj restart PC aby sa NetBeans znova nacital ale bez vysledku.
|
|
Zmaz NetBeans aj MinGW a urob to cele od zaciatku
Najprv si stiahni NetBeans pre C++ http://netbeans.org/downloads/start.html?platform=windows&lang=en&option=cpp ma okolo 40 mb a nainstaluj si ho avsak nemusis ho spustat
Teraz si nainstaluj MinGW cez http://sourceforge.net/projects/mingw/files/Automated%20MinGW%20Installer/mingw-get-inst/mingw-get-inst-20101030/mingw-get-inst-20101030.exe/download v tretom kroku vyber 2. moznost "Download the latest repositary catalogues", v kroku ked mas vyberat co sa ma nainstalovat okrem MinGW Compiler Suite, vyber aj MinGW Developer Kit a C++ Compiler a dokonci instalaciu (bude ti tam vypisovat do prikazoveho riadku, to je v poriadku)
Teraz pridaj tie cesty co som napisel v predchadzajucom poste
Teraz si spusti NetBeans, vytvori si novy projekt C/C++ Application, napises mu nazov, ci to bude C alebo C++ a pod., uplne posledna kolonka dole je Tool Collection mal by si tam mat MinGW, ak nie nastav ho
Klilkni na finish, otvor projektovu zlozku Source code a tam main.c (ak je projekt v C)
Hotovo
;-) |
|
To je sice pekny navod ale ja mam nainstalovanu tu najvasciu ediciu NetBeansu pre vsetko. Java, PHP, C atd... Nemozem to len tak preinstalovat. A navyse tam mam okolo 20 projektov. Nezmazu sa mi?
|
|
jaj tak to nechaj tak a skontroluj si ca ti s MinGW nainstalovala aj zlozka msys (posli mi skype nick pre lepsiu pomoc)
;-) |
|
Uz ma z toho asi ..... Prave som nainstaloval nejaky Cygwin. Zevraj je to tiez dobry kompilator. A vysledok rovnaky. NetNeabs ho nevidi. Uz som ti napisal na skype. Moj nick je mspiderv
|
|
Uz sme to opravili, stacilo ho nastavit v nastaveniach a uprav jednu z ciest.
;-) |
|
Chcem sa podakovat uzivatelozi reDo za jeho cas a pomoc . Moj problem je vyrieseny. Ako napisal stacilo upravit jednu cestu v NetBeansi. Mozete locknut
|
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 18 ] | |
Podobné témy | Témy | Odpovede | Zobrazenia | Posledný príspevok |
---|
| v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 1 | 773 | 16.10.2008 12:02 tlacitko Enter | | v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 6 | 580 | 07.10.2008 16:11 beginner | | v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 3 | 348 | 15.06.2013 11:01 Oliver7 | | v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 1 | 1160 | 26.08.2006 20:32 programator | | v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 6 | 463 | 04.03.2013 18:53 BX | | v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 5 | 588 | 22.04.2011 18:45 jtbs | | v Assembler, C, C++, Pascal, Java | 4 | 536 | 06.06.2016 7:03 Graphicerror | | v Technológia .NET | 8 | 3866 | 15.06.2011 18:58 unkown2552 |
|