Ahoj, riesim problem s vypadkami pripojenia v domacej sieti. Tipujem to najskor na problem s DSL modemom, ale cele je to zvlastne, preto by som sa rad poradil. Mam VDSL modem Zyxel VMG3312-T20A. Odtial je pripojeny ako AP TP-LINK TL-WR840N/Asus RT N-12 (najprv som si myslel, ze tplink bude vadny, preto som vymenil za asus, ale problem pretrvaval). Jednotlive zariadenia su prepojene nejakym 8 zilovym kablom, ktory bol povodne na kamery. Neviem, co konkretne za kabel to je, ale kazda zila mala inu farbu, teda nie ako klasicky ethernetovy kabel. Kabel uz bol natiahnuty a zasekany v stene (starsi rodinny dom) tak hovorim, ze to mozme skusit cez ten, a nemusime tahat kabel z pivnice od modemu do podkrovia.
A teraz k problemu. V nahodnych casoch dochadza ku kratkodobym vypadkom (2-5 sek). V konfiguracii modem + AP, som pripojeny na wifi k AP, pingujem modem, nahodne sa strati 1-5 paketov za sebou. Ako som spominal, myslel som si, ze je chyba v AP, tak som ho vymenil. Chyba pretrvavala. Aby som vylucil problem kablu, spravil som nasledovny test: Modem (Zyxel) -> TP-Link -> kabel do podkrovia -> pripojeny notebook. Pingoval som TP-Link, bez akejkolvek straty paketu. Tymto som usudil, ze kabel by mal byt v poriadku. Z tejto schemy som vyhodil TP-Link, a v podkrovi som cez natiahnuty kabel spojil notebook vlastne priamo s modemom. Takisto bez akejkolvek straty paketu. Problem nastava v situacii, ak to je zapojene: Modem -> kabel -> AP. Vtedy k vypadkom dochadza. V tejto problemovej konfiguracii sa nedopingam ani na modem a uz vobec nie vonku. Neviete mi poradit, co by to mohlo byt? Napada ma len jeden problem, ze ten modem uz nezvlada tolko vela zariadeni, ked tam hodim AP, a pripoja sa vsetky zariadenia, inak si to neviem vysvetlit. Ale to je len moja hypoteza. Neviete mi niekto poradit? Dakujem velmi pekne za rady.
|