Ak si doteraz nemal konzolu, išiel by som do ps3. Konzolu kúpiš v dobrom stave, väčšinou aj so zárukou okolo 100e a hry na ňu sa dajú zohnať tiež veľmi lacno. Na ps4 doteraz nič poriadne nevyšlo, jediné čo je ako tak očakávané je uncharted 4, no nebolo by odveci si zahrať predošlé diely za bagateľ na ps3. Ide o to, aké hry ťa bavia. Ja som mal aj ps3 aj x360. Na ps3 sú podľa mňa lepšie exkluzivity, zahral som uncharted 1,2,3 ( moje hodnotenie tak 5/10 ), TLOU ( 6/10 )...obidve sú jednoduché a primitívne tunelovky s mega tupou AI a zážitok z hrania o to horší, že sa musíš trápiť a strieľať s gamepadom, ktorý je absolútne nevhodný na strielačky, pokiaľ nie si magor ktorého to so zapnutým auto zameriavaním teší. Ďalej som hral beyong či ako sa to volalo ( 6/10 ), GTA V ( 2/10 - úplná katastrofa, grafika otrasná, ovládanie s gamepadom otrasné, plynulosť cca 25 fps otrasná ), GT5 ( tak to je hnus velebnosti...1/10, grafika otrasná, hrateľnosť a ovládateľnosť na volante otrasná, zvuky grc ), NHL 13 ( 7/10 - na PC je posledné myslím 09 a 13/14 je oproti tomu fakt bomba, gamepad je na to ako stvorený ). Ostatné sú myslím aj na PC kde je hranie neporovnateľne lepšie, ak chceš hrať futbal zapojíš gamepad, ak závody, zapojíš volant a nemusíš sa obávať o kompatibilitu a všetko ostatné samozrejme geniálna myš + klávesnica. Tak isto si nastavíš detaily aké chce, aby si to mal hlavne plynulé a nemusel znášať sekanicu ako na konzolách.
X360 je podľa mňa lepšia mašinka od ps3. Je hlavne tichší, vieš si dať hry na HDD a nemusíš počúvať neznesiteľný škrekot z mechaniky ps3. Exkluzivity má ale slabšie, až na forzu, tá je od GT série ďaleko lepšia. Tiež je výhodou kinect a oveľa lepší gamepad. Ten ps gamepad je hračkársky odpad. Ps4 gamepad tiež, tam sú dokonca o hovne ešte aj klobúčiky na gamepade, sa odlupujú. X360 je o chlp výkonnejší, GTA V tam nejde 25 fps ako na ps3, ale 30 fps, čo je hranica akej takej plynulosti.
PS4 - Exkluzívne hry stoja zatiaľ za veľký smradlavý prd. Hral som na nej GTA V a WD. WD vyzeralo ako zlý sen, bez detailov, GTA V zase lagovalo. Čo má ps4 navyše od ps3 je vyššie rozlíšenie a zopár detailov navyše. Inak je to HW odpad porovnateľný s podpriemerným herným PC. Grafiku má na úrovni AMD r7 265 - pozri graf kde sa asi nachádza.
http://existenz.php5.sk/GPU/index.phpNa druhej strane ak ti nevadia malé fps ( 25 - 30 ) a hranie s gamepadom, konzola nie je zlá voľba kvôli cene. Nová ps4 sa dá zohnať už za 330 eur. No na druhej strane tam máš 2x také drahé hry ako novinky na PC + platíš za MP hranie. Z nových konzol by som si asi vybral X1 hlavne kvôli gamepadu ( na ps4 je grc ) a aj kvôli hrám, napr. FH2. Tie PSkové tupé a lacné tunely ala uncharted ma absolútne nebavia, to je tak pre 12 ročné deti...
Ak by si sa rozhodol pre herné PC, tak počítaj s cenou min. 500e za bedňu, aby tam bol aspoň solídny základ a potom už len meniť grafiku. Porovnateľné PC s ps4 sa dá postaviť aj za 400e, ale tam by si si musel dať podobné shity komponenty ako sú v konzole, to znamená sračkový zdroj atď.