Nebeha po weboch z ktorych sa tam mozu natahat blbosti, neinstaluje kadeco kazdu chvilu, nerobi experimenty s OS....takze na zaciatok prevenciou odstranis 90% problemov s OS.
Ked sa na prevenciu kasle a system je uz nacaty, tak netreba od toho cakat vela. Je milion veci co sa mozu dobabrat a sposobovat pomalost ci nestabilitu.
V 90% pripadoch pomaha windowsacka defragmentacia, ked mas platnovy HDD. Alebo windowsacke cistenie disku s odstranenim syst. suborov, ktore uprace aj pozostatky po windows update a pod. U kancelarskych zakaznikov s 10r instalaciami win7 maju taketo pozostatky po updatoch aj 15GB. Nepotrebujes ziadne programy navyse.
Ze je system aj po par rokoch stale rovnako rychly ako po cistom reinstale by som ale netvrdil, pretoze je to subjektivna vec. Nejake odchylky isto budu.
Tiez som fungoval zo 5r na jednom OS, ktory zacinal ako win8.1, nasledne upgrade na win10 a potom asi este 5 dalsich upgradov cez rozne verzie win10 (1507, 1511, 1607 atd.). System vsetko prezil, aj subjektivne siel stale dostatocne rychlo. No po tolkych rokoch a upgradoch som preventivne a pre istotu predsalen spravil cisty reinstall na vtedajsiu najnovsiu verziu. Lebo to by uz nik neprecistil, po tolkom pouzivani a zmenach.
Preto sa vseobecne odporuca pri X rokov starych instalaciach urobit cisty reinstall. Je to najistejsie a najefektivnejsie. Ze si to "teraz nemozes dovolit"....ale to kazdy furt hovori, ze si to teraz "nemoze dovolit". Nikdy nieje cas, vzdy je daco treba, ludom sa nechce.
Ale je to len odsuvanie problemu a aj tak to raz bude treba spravit. Len aby to potom nebolo este horsie, ze ta k reinstalu donuti napr. padnuty system a budes to mat este okorenene o obnovu dat = este viac prace a problemov. Je to na tebe