Dobrý deň, Mám 2,5 roka notebook Lenovo Y510P: Intel Core i7 - 4700MQ (4 x 2,4GHz) 2x nvidia GeForce GT 750m SLI (2 x 2GB) 8GB ram 1TB HDD + 24GB SSD pôvodný orig. AKU Windows 10 (všetky aktualizácie a ovládače) + chladiaca podložka s 15cm ventilátorom
Môže mi niekto znalý problematiky poradiť, nakoľko je takáto závada náročná na opravu? Ide o výmenu zákl. dosky, alebo je aj jednoduchšia oprava? Prípadné odhadované náklady na opravu, alebo samotná rentabilita opravy? NB bol pred touto poruchou vo výbornom stave. Ďakujem za pomoc.
Porucha: Na notebooku som spustil hru GTA 5 a po 10. minútach hrania sa notebook okamžite (natvrdo) vypol s nepríjemným zápachom z ľavého ventilátora chladiaceho CPU + GPU 1 ( zápach ako napr. spálená el. súčiastka). Žiadna chyba, alebo upozornenie. V prvom momente som si myslel, že sa prehrial, aj keď nikdy nešli teploty na hranicu 90°C v lete ani pri dlhšom hraní. Zapnul som NB a WIN normálne nabootoval. Žiadna chyba, alebo hláška a zápach zmizol (asi nič viac nepálil). Po prekontrolovaní teplôt (do 50°C) som si všimol, že sa AKU vybíja, aj keď je notebook pripojený k sieti. Inak NB funguje úplne normálne (len nenabíja).
Z mojich pokusov o diagnostiku: Nabíjačka s 20V výstupom dáva konštantne 20,5V a teda funguje. Notebook detekuje pripojenú nabíjačku a hlási nabíjanie AKU, aj keď ten sa vybíja ako pri chode len na AKU. WIN reaguje na odpojenie a pripojenie nabíjacieho kábla, ale nenabíja. Po vypnutí WIN a vybratí AKU NB s pripojenou nabíjačkou nefunguje. Nie je možné nič zapnúť. Nebootuje a na nič nereaguje. Po vložení AKU NB normálne funguje (nenabíja). Presvietil som mriežky a ventilátory chladenia a tie sú bez prachu. NB má filtre, ale nie je prepastovaný, fany fúkajú.
Momentálne je NB vypnutý, zostávajúcu kapacitu AKU som použil na zálohovanie osobných dát. Ostalo tam cca 18% kapacity. Okrem toho, že nenabíja AKU a nefunguje pri pokuse o chod na sieť (bez AKU) usudzujem, že asi zhorela nejaká nabíjacia/napájacia časť HW, aj keď detekcia pripojenia nabíjačky naďalej funguje.
Podobný problém som u Y510P nenašiel ani na zahraničnom webe, väčšinou zhorelo niečo iné.
Prosím o pomoc s problémom. Ďakujem!
|