1, Odporúčam najskôr vybrať si distro, na ktorom sa chceš zdokonaliť. Ak to má byť Ubuntu, Mandriva a pod, tak odporúčam Príručky daných distribúcií (dokonca ich sem tam predávam).
2, Ak sa chceš vážne zdokonaliť, treba si určiť cieľ zdokonalenia. tj Administrácia, sieť, konfigurácia, programovanie atď.
3, Pri zdokonalovaní sa v Linuxe (nazrieť pod kapotu) nerátaj s tým, že si vystačíš s distribúciu Ubuntu Linux, mandriva Linux, OpenSUSE Linux. Takže hľadaj distrbúcie iné. Odporúčam distribúciu, ktorá je obmedzená na grafiku. To ťa núťi používať príkazy. Bez riadného ovládacieho centra budeš zase nútený konfigurovať. To ťa naučí viac o konfigurákoch a používaniu editorov ako mc, vim atď.
Ak by som mal byť ja ten, ktorý t má odporúčať, tak prečítať si niečo o distrbúciach Gentoo, Slackware alebo Arch Linux. Osobne by som odporúčal pure Slackware Linux. Alebo Gentoo Linux. Arch je ľahší ale tiež sa v nom zapotíš. Všetky tieto tri distra ti umožnia dostať sa k terminálu a budeš ho využívať častejšie. Samozrejme to len za predpokladu, že sa budeš chceiť učiť a spoznávať. Pretože každý z tých distier, najmä Arch Linux sú vhnodné aj na Desktop pre bežné používania, pokiaľ sa distribúcia dobre nastaví.
Rovnako však môžem odporúčať distribúciu založenú na Ubuntu Linux - Crunchbang Linux s OpenBox ktorú sám používam.
|