Ahojte,
mám netbook
Toshiba NB200-136 (
recenzia). Je tam pôvodný systém Win 7 Starter ale je to otrasne spomalené. Preto rozmýšlam o zmene systémy, ale staré XP tam jednoducho nechcem. Preto som začal rozmýšľať o nejakej distribúcii Linuxu. Našiel som verziu Ubuntu, ktorá je určená pre netbooky a vyzerá to celkom schopne. Chcem sa spýtať či by ste to odporúčali.
Netbook potrebujem kvôli škole, keď som na cestách, takže skutočne
BEZPROBLÉMOVO mi musí fungovať hlavne:
- internet cez wifi
- Office (Word, Excel, PPT - to by mal Open Office zvládnuť)
- ovládanie terciárnych klávesov kombináciou klávesy "fn" + "...", ktorými sa ovláda hlasitosť, jas displeja, zapnutie/vypnutie wifi, atď. Toto mi musí ostať funkčné, kvôli plnohodnotnému používaniu netbooku.
- výdrž na baterku (momentálne je v pôvodnom OS predinštalovaných niekoľko originál Toshiba softvérov, ktorými sa dá veľmi slušne nastavovať ekonomika prevádzky netbooku na batériu a s týmto netbookom nemám problém pracovať cca 9 hodín pri zapnutom wifi a prácou s dokumentami - túto výdrž by som chcel zachovať)
- na disku je momentálne skrytá partition s inštaláciou pôvodného systému Win 7 Starter. To by som chcel zachovať pre prípad, že by mi to s tým Linuxom nevyšlo a tak by som sa neskôr mohol bezproblémov vrátiť naspäť k originálnemu OS.
Odkaz na distribúciu spomínaného Linuxu:
http://www.ubuntu.com/netbook
(ak by ste mi tu nevedeli pomôcť, odporučte ma aspoň na fóra/stránky, kde by som sa dostal k lepším informáciám)
Ďakujem!!!
//edit: ešte ma napadlo, či by nebolo vhodné riešenie naištalovať aj Linux popri Win a pri bootovaní si len zvoliť systém. Že by som si vždy vybral buď ten alebo druhý. Aj keď, keby bol ten Linux normálne použitelný (rýchlosťou) a nie ako ten W7S, tak by som sa tam na ten Win úplne vykašlal...