Gyrxiur píše:
zaujimavy problem, skus otestovat ramky cez memtest
Testované viackrát cez všeličo... Bez závad
Ešte možno dôležitá vec - nič nemám práve pretaktované, všetko chodí na defaultných hodnotách uvádzaných výrobcom, resp. nastavené auto v BIOSe...
///
Nnnno... Zostava začala "mrznúť" každú chvíľu. Podarilo sa mi aspoň bližšie špecifikovať ten zvuk čo pri tom mrznutí niekedy ide z PC speakera. Niektorí z Vás možno ešte máte staré 3,5" FDD. Takže - ten zvuk je presne taký istý ako keď sa windowsy bootujú a "ošahávajú" si disketovú mechaniku - robí to také krátke rýchle kch-kch-kch. No a presne toto sa mi ozýva niekedy pri zamrznutí ibaže nie z priesorov FDD ale z pc speakera.
///
Taaakže... Všerajšiu noc som strávil hľadaním riešenia tohto problému po rôznych fórach. Zdá sa, že po dvoch dňoch všemožných nastavovaní a testovaní sa podarilo obnoviť stabilitu systému. Snáď tieto poznámky pomôžu niekomu kto má rovnaký problém.
Ukázalo sa, že základným problémom je nie práve najšťastnejšia spoločnosť mojej základnej dosky a pamäťových modulov, ale zdá sa, že sa mi problém podarilo vyriešiť vďaka výdatnej pomoci členov OCZ fóra. Takže - ak máte niekto MB Asus Striker II Extreme a rovnaké pamäťové moduly ako ja a za Krista Pána sa vám nedarí dosiahnuť stabilitu systému, skúste v BIOSe tieto nastavenia pamäti a overvoltage:
Memory Level_Up=PC3-10666
tCL=6
tRCD=6
tRP=6
tRAS=20
CMD=2T
tRC=40
tRFC=80
Mem Voltage=1,75
NB core=1,4
Uff... Na záver - nič proti ASUSu - mal som a mám od nich veľa HW, ale táto základná doska proste nie je kvôli svojej
vyberavosti ďalších HW komponentov dobrá. Nechcem tu radiť aby ste sa jej vyhli kilometrovým oblúkom, ona je naozaj
rock solid a
heart touching, ale kto ju chce, nech sa pripraví aj na náhodné rock solid a heart touching problémy. OCZ fórum je plné príspevkov o tom, akú má chipset nForce 790i zlú správu pamätí a ako pamäťové moduly OCZ nemajú rady mainboardy od ASUSu (resp. naopak?
). Ja sa každopádne v najbližšej dobe zbavím aj strajkera extréma druhého, aj OCZ pamätí.
///
... ozaj sa to iba zdalo. Tieto parametre stabilitu systému neobnovia, iba predĺžia. Úplne sa mi stabilitu systému podarilo obnoviť až výmenou OCZ za moje staré dobré Corsairy. Takže je jasné, že by bolo treba vymeniť buď MB, alebo tie OCZky. No, a aby im to nebolo ľúto, budú vymenené obidve
Oh,
. Zasa aby som si menil podpis