Caute, vie mi prosim niekto skuseny poradit, ktory z tychto dvoch NAS na zaklade mojich ocakavani?
1) S WD Red 2TB diskami ocakavam zivotnost minimalne 7-10 rokov, je to realne?
2) Chcem NAS hlavne kvoli zalohovaniu dat (foto, video). 750GB na kazdom disku planujem vyhradit na zrkadlenie - RAID1, zvysnych 2,5TB - RAID0 - mi bohato postacuje. Ak by som chcel v buducnosti rozsirit zrkadlenie povedzme na 1GB je to mozne bez straty dat na diskoch? Planujem k tomu prikupit este 500GB externy disk a povedzme raz za pol roka spravit zalohu dat, o ktore naozaj nechcem prist.
3) Dalsia vec je, ze chcem pozerat videa/fotky z NASu na TV s podporou DLNA aj HDMI. Synology podporuje len DLNA. DLNA nepodporuje vsetky formaty, aj ked vacsinou vacsinou to staci, nie vzdy. To znamena, ze napriklad .srt subor si tam clovek nepusti. QNAP podporuje aj HDMI - teda sam sluzi ako prehravac, povedal by som, ze by mal zvladnut prehrat dnes vsetko. Spravil som si z PC server a pustal na TV videa cez DLNA. Pri rozliseni 1920x1080 a bit rate 32MB/s, 29fps to uz viditelne potrhavalo. Zvuk je tam stereo - 201kbps. Skusal som taketo video len jedno. Pri nizsich bit rate to vyzeralo byt ok. Kamarat hovoril, ze tiez mu to robilo problem pri full HD - nestihal zvuk, sekalo video. Zrejme mal kvalitnejsi zvuk.
4) Synology operacny system ma dobre recenzie, QNAP vyzera tiez docela ok, ma niekto skusenost?
5) Nenasiel som info ako hlucny je QNAP.
6) QNAP CPU ma vyssi takt, je to Intel, sice Celeron, ale stale mi znie lepsie ako u mna neznami STM STiH412 CPU v Synology, aj ked netvrdim, ze je lepsi. Dalsia vec v prospech QNAP je rozsiritelna RAM - aj ked si myslim, ze pani v Synology vedia co robia, ked tam dali na pevno 1GB. Dalej rychlost citania a zapisu uvadza QNAP vacsiu ako Synology (aj ked som nenasiel zostavu na akej Synology testovali, takze porovnanie nemusi byt uplne presne)
7) NAS planujem mat v obyvacke, v stoliku pod TV. Ak by som siel do Synology, tak sa mi tam nezmesti na stojato, musel by som ho dat nabok. Teoreticky - mohol by to byt problem pre drziaky diskov po dlhej dobe (roky)?
Tieto veci, ktore pozadujem sa daju spravit aj v PC, ale to by som musel kupovat cely dektop, ktory ani tak nepotrebujem a je to drahsie riesenie. Dalsia vec pre QNAP je USB 3.0 spredu, cena nizsia cca 25-30e, na druhej strane bedna je z plastov, Synology ma kovovu skrinu - pri domocom pouziti by to snad nemal byt problem. Synology ma dobru povest, ale zatial som rozhodnuty pre QNAP, aj ked to je pre mna nova znacka, takze by som bol rad, keby vedel niekto poradit. Mozno moja analyza niekomu aj pomoze.
Pripadne ak niekto pozna/spolahlivejsie/lacnejsie/efektivnejsie riesenie?
Dik, pekny den