Len zhrniem to co uz tu bolo.
1. Antivirus (aj ked ten je najmenej dolezity)
2. Antyspy (o nic podstatnejsi ako antivirus)
3. Najdolezitejsia vec je Firewall (najlepsie taky ktory ma aj sandbox)
Ale zabudate na zalohovanie.
Dooprucujem na PC na ktorom je len jeden OS Win XP SP2 ci iny Win nasledovnu konfiguraciu.
C: primarna aktivna particia NTFS alebo aj FAT32 moze byt na zaciatku disku velkost 12 Gb by mala stacit akurat (ja mam 12 na 320 Gb disku)
D: zvysok, tiez primarna particia NTFS (FAT32 uz asi nie lebo ta uz je asi velka)
Alebo extended particia a v nej kolko xcete akyx velkyx xcete logickych diskov.
Nasledne si zozenieme Hiren's Boot CD 8.6 alebo ine uzitocne bot CD na ktorom je aj Drive image (to je asi najlepsie na taketo zalohy je ryxle a dobre komprimuje, pouziva to i IBM v svojix masinach len to ma ich nazov je to sucast biosu v podstate aj Aceriky to pouzivaju Defaultne maju spravenu zalohu na skrytej particii v tom ale tiez to maju customizovane pre seba ale kazdy kto vie o co ide v tom spozna drive image).
No a na tom CD je milion zaujimavyx utilitiek. Je to sice warez ale fajny. Ked nexcete varez tak potom je free vecicka napr ze partitionsaving. Alebo kto vie s lnuxom robkat tak pouzije cp resp dd potom tar a potom gzip na celu HDA resp SDA. Mno taze tak.
Mno a ked mame spravenu zalohu C: ulozenu v adresari na D:, kukneme kolko to ma MB a oddelime v partition magicu alebo free utilitka fips (ked fips tak musi byt D: defragmentovane nesmie byt na konci na mieste ktore oddelujeme nic, cize defragmentovat volne miesto treba aspon) s konca poslednej particie a spravime si tam novu particiu napr. FAT16 alebo FAT32 tam to presunieme a particiu skrijeme. A mame poriesene. no a raz za mesiac to obnovime updatneme Winamp Firefox a dalsie softy databazy antivirakov a tak a spravime novu zalohu ale nexame si aj tu povodnu zvacsime pariciu a damme si ju tam. No a takto si udrziavame vzdy 2 posledne zalhy.
Obnova systemu akoze mala akoze plnit podobnu funkciu ale ako vacsina vaci vid. Firewall od mikrosoftu je to karikatura skutocneho softwaru a nie mozna alternativa.
No a samozrejme ze hry instalujeme do D:\Games
A vsetko mame v D
cize aj MP3 filmy dokumenty a dokumenty zalohujeme na nejake ine medium. MP3 a filmy palime na DVD.
Bookmarky si vo firefoxe tiez prestavime niekam na D aby sa nam to pri obnove zaloh nepokakalo. Swapovaci subor tiez dame na D. Hybernaciu nepouzivame lebo je to blbost a tak vypneme aj hyberfil ktory zabera na disku zbytocne tolko miesta kolko mame RAM. Pretoze mame predsa novu MB ktora podporuje Suspend To RAM a stabilny solidny fortron a aspon prepatovu ochranu ked nie nejaky nahradny zdroj. Puzivame XP Antyspy a Fresh UI od Freshdevices obe su free. A nemame problem.
A ked uz pouzivanim si sami narobime bordel lebo nemame cas davat pozor obnovime si za 5 minut zalohu a mame PC v stave v akom bol pri zalohovani. Mozno akurat bude treba preinstalovat par hier ktore neidu bez instalacie. Ale Call of duty opjde aj jednotka aj dvojka aj CSko pojde a aj Warcraft a kopa dalsix veci. A ked sa trosku vyznate staci si nainstalovat total uninstaler a vysledovat co aplikacia pridala odregistrov pri instalacii a co kde nakopirovala setko si niekam ulozit a nasledne mame z hry portable verziu staci prekopirovat hru s rovnakov cestou nai ny pc po LANke spustit nejaky *.reg subor nakopirovat esteniekam par suborov. a ide to. ale napr CMR 2 staci spustit par riadkovy reg subor a uz neni treba instalovat ide to uz potom. GTA SA tiez ide.
Totizto nezvyknem rbkat take ze instalujem hry a potom zalohujem Win ktory ma v registrox veci s toho. Uz len koli tomu ze hry instalujem do D ale veci si pozapisuju do registrov v C a potom je z toho gulas.
Pouzitelny je aj Acronis True image. A zaujimava vec je aj Acronis Disk Director Suite an skritia a odkritie particie je ryxlejsi ako Partition magic.
Vela krat je jednoduchsie a ryxlejsie jednoducho obnovit C: zabera to na mojom PC do 5 minut a tvorba zlohy do 15, ako po zisteni ze je nejaky problem riesit ho.
A s vyrusom a spywarom nemam problem absolutne. A dost dlho som mal vypnutu rezidentnu oxranu na antiviraku a ziadne dalsei rezidentne spywarove a ine oxrany vobec neuzivam. Ked takto pouzivam PC aj pol roka nasledne pustim seliake testy antiviraky antyspy nic sa nenajde. (no najde ale len to o com ja viem a falosne poplachy o ktorx tiez viem kde antivirak hlasi ze nieco nasiel ale ze to nie je vyrus)
No ale je dolezite aj vediet ako sa spravat a kam klikat a kam nie. Ked mi napr pride spam rovno ho mazem, zasadne neklikam na BIG TITS, ENLARGE YOUR DICK a podobne veci. Teraz napr leti po ICQ take ze My photos from x-mas party. Narokom som na to klikol (ale predtym zapol rezident ochranu v AVS) samozrejme ze tam bol nejaky cervik, hned som na to upozornil dotycnu osobu.
ja hlavne tu zalohu pouzivam na to ze, stane sa napr ze hladam nejaky soft na nieco a potrebuejm free alebo proste nieco hladam a tak nataham kopec toho z netu a nainstalujem a setko skusam. Samozrejme ze sa s tym nejak nebabrem a nastane potom bordel v asociacii pripon sborov a proste aj v startku a vseobecny zmatok. Neriesim. Strcim tam boot CD dam to obnovit. Idem na cigo pridem dam naspat odkryt D lebo toautomaticky setko ostatne skryej okremtoho obnoveneho. No a vybavene.
Ked uz som sa tak rozpisal ta spomeniem aj ze na prehravanei videa mam BSplayer a pouzivam kodeky FFd show, ale na enkodovanie mam original Xvid instalnuty.
Momentalne zacinam mosovejsie pouzivat 7Zip lebo sa mi osvedcil tym ze ma moznost nastavit velku velkost slovnika. Teda pekne napr bali ROM subory z Nintenda (to je dobry priklad preto to uvadzam) Ked mam 20 suborov po 12 Mb ale lisia sa kazdy jeden v par KB zbalim to v 7zip na best kompression ma to potom necelyx 12 cize velkost jedneho z 20 takmer rovnakyx o nieco zmensena. Toto Winrar nevie a ien veci (napr durilka a ine su pomale neuveritelne) su pomale.
Mno a mam sa fayn a nereisim vobec problemy s havedou dajakou. A xodim si citat ti tu ze jake problemy maju ludia a celkom sa bavim.
A nezabudnite si zalohovavat aj SAVY z hier LEbo tie su defaultne nikde na C
Premiestnovat Documents and settings na D sa da ale nedoporucujem to.
No a samozerjme ze si mozeme zalohu aj napalit na DVD. A potom sme pripraveny aj na take nestastie ako je odkracanie HDD do vecnych kremikovych lovist. Ale to sa nam asi nestane (ked nenastane potopa a byvame na prizemi alebo zemetrasenie) lebo sledujeme si S.M.A.R.T. a ked uz vidime problem kupime NEW a klonujeme ( tiez dokaze drive image pekne).
http://homepage.ntlworld.com/hiren.thanki/bootcd.html
Tu je o tom CD co obsahuje a tak. Ale link na download tam autor nedal lebo to je warez. Takze ked mate skusenost s warezom tak veite kde mate hladat.
Ked uz tu tak spominate konkretne veci tak napisem ze ja pouzivam Tiny professional firewall, ale samozrejme ze aj Kerio je fayn a aj dalsie. Ale kerio ma sandbox a vela firewallov dalsich ho nema. Isto viem len o TPF a Kerio ze ho maju.
Moj nazor an antiviraky. Najlepsi antivirak s excelentnym poctom vzorkov najlepsie najde trojske kone a cerviky je Rusky Kaspersky, resp teraz je tu free vecicka z jadrom Kasperskeho ktora nema zopar nepodstatnyx funkcii, ale stahuje aktualizacie pramo z webu kasperskeho. Co sa tyka heuristyky a ryxlosti skenovania a rezidentnej ochrany najlepsi je NOD32. K nevyhodam. Aje ked pisem ze NOD ma skvelu rezidentnu ochranu, kaspersky ju ma v niecom lepsiu. Ked vybehne okno ktore upozornuej ze nastranke ej vir tak kaspersky tam ma moznost delete po tuknuti nanu sa virus zmaze ale stranka sa zobrazi. pri NODe sa stranka nezobrazi. Ale Nod je lepsi hlavne v tom ze skoro vobec nezatazuje PC pri skenovani a ani jeho rezidentna ochrana neni badatelna, pri kasperskom a AVS to je poznat ze bezi. Ale ked ma niekto zavola k za**atemu windowsu tak tam dam AVS aktualizujem to prejdem to, dam tam Spyware terminator, prejdem to, pozriem si hijackthis, ked sa mi xce a ked je oxotny zaplatit. A ked je oxotny naozaj zaplatit navrhnem mu reinstal komplet aj so zalohovanim a zabzpecenim = dam tam AVS a Kerio alebo nejaky Free Firewall, povypinam zbytocne sluzby (services.msc), pretiahnem to cez XP antyspy a Fresh UI. A ked ten clovek naozaj to mysli vazne tak najprv pretiahnem instalacne CD cez nLite.
Ale vazny ludia vacsinou pouzivaju Debian.