Mám taký retroproblém:
Harddisk, ktorý kým bol zblbnutý, bol viditeľný pre BIOS dosky ASUIS P2B Pentium II/400, teraz po ošetrení programom MaxBlast 4.0 ho vôbec nevidí, ALE vidí ho bez problémov, aj ho používa – asi 2,5 ročný počítač so Sempronom.
harddisk MAXTOR DIAMOND PLUS 9, 80 GB ATA/133 HDD, 8MB cash,
TYP: 6Y080P0422811
kedysi:
pred 1,5 rokom mi zhavaroval comp, vina sa zvalila asi na dosku alebo radič (nahrávať aj vyberať dáta z HDD sa dalo, ale ako náhle sa mali diať vstupno výstupné operácie, vyhlásil chybu ochrany...). Vtedy ma to desne štvalo, keďže som tam mal nejakú katalogizáciu za 5 mesiacov a dosť z toho nezálohované (iróniou bolo že zhavaroval v deň kedy som sa konečne odhodlal na zálohovania).
Skúšal som preinštaláciu tohoto hardisku (maxtor ATA 80GB/8) na inom kompe, ale bol som taký nervózny aj "konsternovaný", že som to nejako pohnojil ešte viac (vypýtalo si to rýchly formát a nejako mi to zlúčilo 4 partície do jednej - to som ešte nevidel... a to nehovorím, že pôvodne tam bolo 6 partícií, ktoré sa striedavo zobrazovali ako 4 alebo ako 6...). Tak som ho odložil že sa najprv skúsim nanečisto pohrať s nejakými unformat atď softmi, aj tak nepomohlo...
Teraz:
Teraz som si na neho spomenul a pripojil som ho na starý pentium 2/400, čo používam na web. BIOS mi ho nadetekoval, Win98SE nie. PQ magic ukázal na nejakú chybu, a veľkosť 30 GB...
B2L ani ontracky ho nenašli - hoci mam dojem že nejaký ontrack ho kedysi čiastočne detekoval,
getdataback myslím tiež ho videl ale nič z neho nedostal... A to som (vtedy) manipuloval iba s partíciou C, potreboval som veci z E, F, G. Tak som to nechal tak, a išiel som na fyzickú reparáciu disku.
Nasadil som MaxBlast 4, na prvé 2 pokusy nenadetekoval, myslel som že je disketa zlá, ale na internete už nie je tá poctivá plná 4-ková verzia, len niečo u poliakov, tak som to skúsil ešte raz - že možno bola zanesená hlavička v mechanike. A naskočilo. Tiež zaujímavé údaje - mal vraj 3 partície, z toho prvá mala 87 GB, druhá okolo 300GB a tretia tuším až okolo 500GB. Takže som bol prvým majiteľom 850 GB hardisku...
Dal som mu reparáciu, aj keď som rozmýšlal či rovno nedať quick fill nulami, a pekne potom vypísal že má už iba jednu partíciu 82 GB, tabulka FAT32. V poriadku (myslel som si), idem urobiť partície.
Po reboote počítač skončil, a to opakovane, pri detekcii primary slave. NIČ. Ani F4. Jedine ma to pustilo do BIOSu. Pripojenie 40 pinovým káblom (pentium II, 400 MHz, doska Asus P2B ktorá tiež je v rámci bootovania unikát, ale otompotom, samozrejme bez toho aby som ho neodpojil nebutovalo nič. Tak som našiel záručné papiere, spísal som taký reklamačný elaborát, aj ten predchadzajuci vypadok pred 1,5 rokom, aj tento, ako reklamaciu v zaruke.
Nakoniec som však urobil ešte overovací pokus - zašiel som za synovcom a pripojil na jeho 2 ročný sempron. A "našli moji rádcové", a dokonca aj windows widela ho, aj partišn, ...
Skúsil som ho zase u seba - a nič!!! Ale prečo ho predtým BIOS videl!!! skúšal som dať aj menšie, 8GB partície, aj to som si priznal chybu že som dával 4 kb clustre na 25 GB oddiel - tak som opravil na 32 kb, aj tak nepomohlo. Aj nejakú štúdiu som na internete našiel či tam nie sú obmedzenia pod Win 98, ale však na starých P2/350 sa v pohode prevádzkovali 30 a viac GB disky, alebo že by to malo niečo spoločné s 8MB cash a firmware??? ale potom prečo ho predtým, aj keď zblbnutého, BIOS proste videl a detekoval? A ešte niečo - samotný dosk veľmi nekúri, ale na mieste, kde je napájací konektor, som si skoro popálil prst - elektronika... čo je tam nejaká poistka??? Ale synovcovi to tam tiež kúri, - tiež má Maxtor...
Poradí niekto v čom je chyba??? Či to nemám radšej preventívne ešte kým je čas vyreklamovať, (zabudol som uviesť že hneď ako som ho v júli 2005 kúpil, nešlo na neho inštalovať, bol v servise a že je OK, potom som došiel na to že som asi pol milimetra nedotlačil ATA konektor (80 pinový), ale dnes aj nad tým rozmýšlam - alebo si namýšlam - či to bolo tým konektorom... Je možné, že by elektronika čas od času zaštrajkovala, a potom fungovala normálne??? Asi nie, ale v čom je potom zrada???
--------------------------
P.S.:
Alebo je chyba v MBR, ktorý musí pre staršie BIOSy mať nejaký určitý tvar??? (Ale vždy tam bolo FAT32, aj to rozmýšlam, či sa "fill zeroes quickly" naozaj urobil low formát, a či tam nezostala nejaká zblbnutá kópia MBR.... Keď sme pri tom, PQ magic 8 nemá low format, nemá ho ani môj BIOS, (a kolovali už koncom 90-tych také hlášky, že low format môže veľké disky poškodiť...čo je na tom pravdy???) - nevie niekto poradiť nejakú najlepšie free alebo funkčnú hoci aj párdňovú utilitu (to som povedal blbosť, BIOS nemá registry, takže tam trial neexistuje) - na uvedenie akéhokolvek disku do stavu v akom sa predával??? Viem že som niečo také mal v ruke, ale to bolo možno v r. 2000-2001, zabudol som.
Pomôže niekto? Vďaka.
|