Vážené dámy, vážení páni komunity PC fórum,
Úvodom Vás srdečne pozdravujem z Vrábeľ, verím, že moja prvá téma je korektná vo všetkých ohľadoch, správne umiestnená a že nebude musieť byť zmazaná. Mám podstatný problém, ktorý som si zapríčinil ja sám. 30. 12. 2019 krátko pred 20. hod. som si nainštaloval do môjho herného laptopu: LAPTOP-B835BJGA od výrobcu ASUS série TUF GAMING FX504 program, ktorý teraz preklínam a seba zlorečím. Je to program Advanced system care 11.4 free verzia. Ešte dodám, že vlastním Windows 10 home 64 bit. verzie 1909.
Prečo som to sťahoval, keď všetko potrebné mám v mojom OS Windows 10, pýtate sa, všakver? Už asi zo 2 týždne mám problém s výkonom, ktorý pozorujem hlavne pri hraní hier. Je to herný laptop, hoc grafická karta Nvidia Gtx 1060 6gb už nie je bohviečo, no moja obľúbená hra World of tanks je nehrateľná. Mám ultra nastavenia a hrával som pri 60 fps a teraz mávam 20. Hlbšie to rozpitvávať nebudem, to je na ďalšiu tému a nie tu, ale skôr dotaz pre výrobcu notebooku, či výrobcu grafickej karty a vydavateľa ovládačov. Nuž skrátka a dobre, chcel som zistiť prečo mi padá výkon, keďže hranie hier je to, prečo som si laptop kúpil. Skúšal som všeličo, nič nepomáhalo. Tak som zo zúfalstva siahol po tomto software, od ktorého som si sľuboval zvýšenie výkonu, odstránenie balastu.
Topiaci sa aj slamky chytá, aký paradox, že ten balast je sám advanced system care! Môj antivírus ma varoval, že sa našiel potenciálne nechcený obsah, no ja som to odignoroval - aké malomyseľné a slaboduché. Skúšal som aj hĺbkovú kontrolu v antivírovom programe Eset, kde som kontroloval súbory a vyliečilo mi to 6 súborov. Potom o hodinu, dve opäť, no žiadnu hrozbu mi to nenašlo. Ja sa ale obávam, že je to malware. Na silvestra hneď od rána som sa do toho pustil, no nešlo to vôbec hladko. Vo windowse som to opakovane dával odinštalovať, no nedialo sa nič. Naveľa naveľa sa mi to podarilo odinštalovať, no po tomto software zostali stopy a obávam sa, že hlboké. V OS (C:) mám Programové súbory (x86) a v nich mám priečinok súborov IObit, keď si to rozklikám, je tam ďalší priečinok súborov s názvom Advanced SystemCare a v ňom je rozšírenie aplikácie ASCExtMenu_64.dll. Bol tam aj iný priečinok súborov, myslím, že drivers a tam 3 ďalšie systémové súbory s koncovkou sys no to sa mi podarilo vložiť do koša a vymazať. Celkom frustrovaný a deprimovaný, neviem, čo si počať.
Keď kliknem na ASCExtMenu_64.dll tak sa mi zobrazí: Tieto súbory sa používajú v operačnom systéme a vo viacerých programoch. Úpravy, alebo zmeny týchto súborov môžu viesť k poškodeniu systému. Ak sa to pokúsim odstrániť, dostanem upozornenie: Akciu nemožno dokončiť, pretože priečinok, alebo súbor je otvorený v inom programe, medziinými menovite v Prieskumníkovi. Zatvorte priečinok, alebo súbor a skúste znova. To samozrejme neviem ako.
Skúšal som aj obnovenie systému do doby pred inštaláciou tejto nášlapnej míny, no to nebolo možné, žiadne body obnovenia som nemal vytvorené a manuálne sa mi podarilo vytvoriť bod obnovenia datovaný na 31.12.2019 8:44, no to je 12 hodín po inštalácii toho programu.
Nepomohlo by vymazať to cez príkazový riadok? Dá sa to, lebo ja neviem, čo tam mám napísať. Obávam sa, že už badám negatívny dopad na systém - spomalené načítanie, do prehliadača mi to pridalo dačo a aj hry mi ešte viac trhajú. Bojím sa a veľmi, že každým dňom, čo to mám v systéme to bude horšie.
Viem, môžem si za to sám a človek sa učí najlepšie na svojich chybách. no potrebujem radu o ktorú Vás touto cestou čo najúpenlivejšie prosím.
Ďakujem každému, kto si dotaz otvoril a dočítal až po tadeto. Cením si to. Ďakujem vopred za erudovanú odpoveď.
S úctivým pozdravom
Tibor Šulka
PS: všetko dobré do Nového Roku 2020.
|