Čaute všetci, mám na vás zopár otázok, keďže by som si v dohľadnej dobe rád zakúpil nový notebook/ultrabook. Dúfam, že sa nájde niekto, kto sa noťasmi dlhodobejšie zaoberá a vie mi odpovedať na moje otázky
V skratke čo očakávam od notebooku: 15,6 displej, HDD by bol fajn 1TB (nie je to zbytočne veľa na noťas, keď mám externé HDD?, bude slúžiť na bežné používanie (net, office, ... - práca, škola), no aj spracovávanie grafiky (Photoshop) a videa (Premiere, atď...), hry moc nehrávam, ale ak keďže k predošlým veciam ako grafika a video patrí asi aj dobrá grafická karta, možno sa nechám v budúcnosti na nejakú tu hru prehovoriť
Chcem jednoducho, aby noťas o rok nebol už ,,starým šuntom", preto by som bol aj za nejaký ten lepší procesor, napr. i7, väčšiu RAM (8GB?) a fajn externú (?) grafiku. A tiež by som bol veľmi rád za ľahší - čiže ľahko prenosný, tenší noťas s lepšou výdržou (so všetkým týmto sa ponúkajú ultrabooky - alebo je to len reklamný ťah, tento názov?).
Takže! Čo myslíte, mám si nový noťas kupovať teraz alebo sú ceny teraz nejako vyššie a môže sa stať, že do konca roka pôjdu rapídne dolu (chcem noťas kúpiť max. do konca roka)? Oplatí sa teda počkať napr. na vianočné zľavy alebo sa vtedy predajcovia skôr zbavujú starších typov a tým pádom to mám zajedno či kúpim nejaký lepší noťas teraz alebo na konci roka.
Chystá sa niekedy v tomto nadchádzajúcom kvartáli (alebo už sa také niečo tento rok udialo) vydanie nejakých nových čipsetov, procesorov, grafických kariet, na ktoré by sa reálne s kúpou oplatilo čakať (a teda aj na nižšiu cenu daných typov)?
Intel core i7 alebo i5? Podľa predchádzajúcich info mi z toho vychádza i7, ale však skúste povedať, aký máte na to názor (nebude napr. problém s výdržou?)
na čo ešte musím prihliadať? už je to dávno, čo som kupoval nejaký noťas, tak nemám taký prehľad... RAM DDR3? všetky tie rýchlosti HDD, cache, SSD pomocný disk (reklamný ťah alebo je to skutočne k niečomu nápomocné?
), atď... aké máte odporúčania?
Je nejaký význam v čakaní, kým sa začnú distribuovať noťasy priamo s Windows 10 alebo je v pohode kúpiť aj
nejaký model, čo sa teraz predáva s Win8/8.1 alebo Win7, a hneď po kúpe ho urobiť update na najnovší Win 10 (však ovládače výrobcovia majú už väčšinou aktualizované)?
Lesklý/matný displej - nejaké veľké plusy/mínusy? Alebo je to skôr o tom čo komu viac vyhovuje?
RAM 8GB je v dnešnej dobe už asi lepšie kúpiť, alebo? Na aké ďalšie parametre pri RAM treba prihliadať?
Akú značku kúpiť? Osobne preferujem Lenovo, ale však skúste poradiť aj inú, som čiastočne otvorený novým nápadom,
aj keď Lenovo notebooky u mňa zatiaľ vždy v pohode
Ak budete náhodou vidieť podobnosť tejto témy s nejakou inou tu na fóre, budem rád ak mi sem postnete link
A ak vám hneď napadne aj nejaký presný typ notebooku/ultrabooky, ktorý by bol podľa toho, čo som tu popísal, vhodný kúpy, tak určite dajte vedieť