Jac0B píše:
Nie, práveže aj cez Wifi mám rýchlosť viac ako 300Mbps... napríklad na notebooku mám okolo 360Mbps.
A to aj napriek tomu že Huawei EchoLife HG8245U (modem od Orange) má rýchlosť 300 Mbit/s.
Cez kábel mám okolo 590 Mbps.
Keď riešíš rychlosť pripojenia, tak musíš si uvedomovať vždy dve rýchlosti. Niečo iné je rýchlosť pripojenia do internetu čo je v tvojom prípade asi fiber (optické vlákno) - fixované na pevných 300 Mbit/s a niečo iné je spojenie zariadení v celej tvojej domácej lokálnej sieti (LAN) cez switch tvojho routra, ktorý zvyčajne funguje na 1000 Mbit/s kábelovom pripojení (ak to nie je teda nejaký starý typ routra) a na nejakej najaktuálnejšiej norme WiFi pripojenia.
Takže môžeš mať internetové pripojenie aj 600 Mbit/s, ale pokiaľ sa pripojí napriklad tvoj smartfón do tvojej WiFi siete na rýchlosti len 150 Mbit/s, tak potom hold smola. Respektíve aj naopak - cez WiFi sa pripojí tvoj smartfón na rýchlosti 300 Mbit/s, zatiaľ čo ty máš svoju internetovú prípojku iba 60 Mbit/s a vtedy ti je zbytočných 300 Mbit/s na smartfone, ak chceš využívať len čisto interent v smartfone - internet bude vždy len 60 Mbit/s maximálne. Takže to čo ti ukazuje notebook je nedpostatné. Rozhoduje len to, čo nameriaš v testoch, ideálne pripojený klient cez metalický kábel (RJ45 zásuvka v notebooku) - napríklad s pomocou webstránok na meranie rýchlosti internetového pripojenia (
http://www.rychlost.sk alebo
http://www.speedtest.net a podobne).
Čo sa týka kúpy nového routru, tak záleží na type konektoru / pripojenia WAN a záleží na podporovaných formátoch prípadnej autentifikácie klienta v sieti providera. S autentifikáciou klienta však v dnešnej dobe nebývajú žiadné problémy. V novom routri nastavíš to, čo vidíš v originálnom routri od providera. Tie isté nastavenia prepíšeš aj do nového routa a hotovo.
Problém môže nastať len v type pripojenia WAN - ak je tam použité odlišné fyzické rozhranie - ak je tam použitý nejaký modem (modulátor signálu, napr. z DSL alebo z optiky). Keď by si mal v routri od providera priamo vstavaný nejaký modem (napríklad pripojený optický kábel priamo do routra od providera) tak potom musíš hľadať jedine taký istý router, ktorý ma tiež v sebe toto WAN optické pripojenie (konektor na pripojenie optického káblu - jednoducho povedané) resp. iné pripojenie WAN. No aj tie optické káble sa môžu ešte rozdelovať na niekoľko typov podľa využitia liniek (polarizácia v optických vláknach). Takže to stále nie je žiadná výhra. No ak máš v originálnom routri od providera klasický RJ45 konektor, určený pre štandard metalickej kábeláže (napríklad 1000 Base-T alebo aj iné), tak tento druh routrov kúpiš vlastne všade. Sú to najbežnejšie a najviac používané typy WAN pripojení.
Optické káble sa síce používajú stále častejšie, kvôli vyššiej prenosovej rýchlosti než dosahujú metalické káble, lenže to potrvá ešte aspoň ďalších 30-50 rokov (len odhad), než budeme potrebovať všetci v domácnostiach, pripojenú optiku o rýchlosti napríklad nejakých 25 000 Mbps (25 Gbps) :).