Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 21 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 26.11.06 Prihlásený: 09.10.24 Príspevky: 4118 Témy: 319 | 319 Bydlisko: HE/BA |
Zdravím,
trochu som sa zľakol CSRF a chcem zabudovať ochranu proti tomuto útoku.
Čo viem o ochrane proti CSRF:
Aplikácia odošle spolu s formulárom aj token. Tento token si uloží u seba. Ak sa tokeny po odoslaní formuláru zhodujú, formulár sa spracuje.
Keď útočník odošle formulár, musí ho odoslať bez tokenu, keďže nevie aký je a generovať ho tiež nevie.
Toľko som sa dozvedel. Lenže: ak vie útočník odosielať formulár, vie asi približné fungovanie aplikácie a teda vie čo si má požiadať od servera, kde mu ten token vypíše. Napríklad ak moja aplikácia požiada formulár, tak vytiahne celý html kód formu, kde bude uložený tento token. Tento celý kód si ale vie požiadať aj útočník a vytiahnuť z neho len token. Tento si uloží do premennej a tú následne odosiela s vyplneným "záškodnickým" formulárom.
Ako sa teda proti tomu brániť? Zrejme som niečo nepostrehol, čo skutočne chráni pred CSRF tak mi to prosím vysvetlite. Vďaka.
|
|
Registrovaný: 11.08.07 Príspevky: 4088 Témy: 34 | 34 Bydlisko: Brno |
Ten token sa praveze vobec nemusi dat vyziadat od servera. Ulozis ho do sessiony, teda bude pre kazdeho pouzivatela jedinecny, plus ho mozes regenerovat pri kazdom requeste/po nejakom case.
|
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5404 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
Presne ako píše Ďuri - ak útočník bude presne vedieť, ako vyzerá tvoj formulár a že tam generuješ nejaký token, nebude vedieť odoslať ten istý token, čo má vygenerovaný (a v session uložený) používateľ, ktorého chce "napadnúť".
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
Registrovaný: 26.11.06 Prihlásený: 09.10.24 Príspevky: 4118 Témy: 319 | 319 Bydlisko: HE/BA |
Ako potom overím token, keď ho neodošlem klientovi?
|
|
Registrovaný: 13.11.07 Prihlásený: 20.08.16 Príspevky: 1702 Témy: 0 | 0 |
Ono to až tak nechráni teba, ako majiteľa servera, ale používateľov, ktorý môžu tvoj server používať (pretože ak by som nejako chcel zneužívať tvoj server, zabrániš mi v tom len veľmi ťažko, pretože sa môžem tváriť ako normálny používateľ a ten CSFR token získam priamo z html kódu).
Ak tam CSFR token máš, tak sťažíš odosielanie formulára cez nejaký podstrčený javascript na inej doméne (ak formulár používa metódu GET, tak stačí výsledné url použiť napr. ako src atribút pri obrázku), pretože ten token nepoznáš (takže nemôžeš predpripraviť URL pri GET metóde a keďže ide o inú doménu, nemáš ako získať html kód, aby si mohol ten token z toho html kódu vybrať).
|
|
chrono, poznám teóriu CSRF, ale vysvetli mi, prečo by som nemohol napísať skript, ktorý stiahne formulár, prečíta z neho token a odošle ho spolu s formulárom a tento skript následne podstrčiť prihlásenému používateľovi.
|
|
No lebo nemozes ty si mozes precitat nanajvys tak svoj token, ale ini uzivatelia maju iny token.
|
|
Ale veď podstrčím kód, ktorý si spustíš ako prihlásený používateľ. Tento kód za Teba požiada formulár na odoslanie správy, tento formulár prečíta a vytiahne z neho token. Okamžite ten token pridá do formuláru, ktorý odošle. Stále to bude vykonávať pod tvojím účtom na tvojom PC.
|
|
Ako si predstavujes to vyziadanie formulara "za mna"? Ak Javascriptom, nedostanes sa k tokenu kvoli cross-origin obmedzeniam. Ak serverom, neziadas ten formular za mna, ale za seba; musel by si sa v tom requeste identifikovat ako ja, v praxi by si vacsinou musel mat moju cookie.
|
|
A ako by ten skript na stiahnutie formulára vyzeral?
|
|
Ďuri, myslel som cez JS, čo presne je to cross-origin obmezdenie? Dá sa na to spoľahnúť?
|
|
Utocnik by mal na stranke iframe, do ktoreho by sa nacitavala stranka s formularom. V takom pripade by som bol naozaj vnutri toho iframe prihlaseny za seba, ale ten token nemas ako precitat, prehliadac by ti akykolvek pristup k atributom objektu <iframe>.contentWindow zakazal, lebo obsah nepochadza z tej istej domeny. A ano, je to spolahlive.
|
|
A čo AJAX požiadavka na stránku s formom? Teda nie načítavanie do iframu ale len do premennej. No predpokladám, že to bude podobne. Potom ale ako funguje to CSRF? Jedine cez GET požiadavky. Alebo je možné odosielať POST požiadavku medzi doménami?
|
|
Post medzi doménami odošleš, problém je, že nemáš ako zistiť správny token (a nefunguje ani Ajax). Ak tam ale žiadny token nemajú, tak to môžeš nejako zneužiť.
|
|
Čiže GET medzi doménami nefunguje ale POST už áno?
|
|
GET samozrejme funguje a určite si ho používal veľmi často aj ty (napr. ak používaš jQuery zo stránok googleapis; obrázok z inej domény... a hlavne nejaký reklamný systém, z inej domény)
|
|
Pýtam sa na GET a POST medzi doménami požiadavky pomocou AJAX.
|
|
V takom prípade nefunguje žiadna metóda (a teda GET, POST, PUT, DELETE..., alebo čokoľvek si vymyslíš).
|
|
OK, takže jediná možnosť pre CSRF je GET požiadavka napríklad v obrázku alebo v iFrami s vhodnými parametrami v adrese, ak server nepoužíva tokeny?
|
|
Ak server nepouziva tokeny, robis taky request, akym sposobom sa odosielaju data skriptu, ktory ich spracuva. Vacsinou to byva POST, takze by si vytvoril POST request.
Este jedna vec ti nie je mozno jasna: samotne zaslanie requestu nie je problem, vytvoris <form>, nechas ho Javascriptom automaticky odoslat; HTTP metoda moze byt hocijaka (preto v pripade nepouzitia tokenov a/alebo kontroly referera je CSRF jednoducha vec). Cross-origin obmedzenia ti prinesu problem len vtedy, ak sa snazis nieco vytiahnut z cudzej stranky, ktoru si predtym requestoval (preto sa nedostanes k tokenu).
|
|
OK, vďaka za info, pomohli ste mi.
|
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 21 ] | |
|