Skladam si pc na programovanie - vpodstate potrebujem dobre cpu a vela ramky.
Najprv som si vyskladal 10700k build no vidim ze 30. marca maju release 11xxx. Na papieri zatial vyzera ze sa do nich oplati ist oproti 10. rade, no samozrejme pockam na benche. Rozmyslal som aj nad amd 5800x este ked som skusal poskladat nieco s 10700k, no vyslo to o nejakych 150 eur drahsie a nie o tolko vykonnejsie. No ked som uz zacal uvazovat nad 11700k co vyjde cenovo asi narovnako, tak aj 5800x vyzerala prijatelne (samozrejme pockal by som na benche a porovnania), no ma to jemny hacik. Pri aktualnej situacii aka je sa nedostane clovek ku GPU a ja odmietam platit 3 nasobok hajzlom na bazosi. Cize je pravdepodobne ze ten pc bude fungovat niekolko mesiacov kludne aj rok bez GPU - co mi az tak neprekaza aj ked chcel som na tom chcel aj hrat nieco ale to pocka.
Ked bude moznost kupim do toho rtx 3080. No dovtedy by som rad fical na igpu a ta v 5800x nie je... (monitor mam samsung U28R550 - cize 4k)
Vyskladal som si nieco na alze no uplne si niesom isty zakladnou doskou, ssdckom a ramkami:
- Pri doske mam podmienku zabudovanu wifi 6/pcie kartu a nechcem externy usb adapter. Doma ficim na gbit linke a tp-linku ax20. Neplanujem vrtat steny a tahat kable a rychlost aj latencia wifi je pre mna az nadstandartna. No dalej sa velmi do kvalit dosiek a vyrobcov nevyznam, chcem 2x m.2 nvme no to ma kazda, tusim ze Zkove dosky su pre OC no kckove cpu spada do OC kategorie uz z balenia nie ? Nechcem minut za nic viac ako treba ale nechcem najlacnejsie nekvalitne komponenty.
- Ramky som povodne chcel 2x 16GB no nechcem do v buducnosti rozsirovat na 4x 16GB, cize radsej rovno kupim 2x 32GB a potom ked tak budem mat moznost ist este vyssie.
- SSD som povodne chcel 2x 500GB, no pozeral som ze je vyhoda mat vacsie SSD, tak zatial kupim 1TB a v buducnosti ked tak dokupim.
Budem rad za nejaku radu ci je build optimalny alebo nieco zmenit.
link:
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm?sharelist=7769666B6C71647C8