Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 8 ] | |
Autor | Správa |
---|
Registrovaný: 14.09.23 Prihlásený: 20.09.23 Príspevky: 5 Témy: 1 | 1 Bydlisko: Brezno |
Pípanie počas POST testu. Potrebujem poradiť. Môj počítač Acer TC-603 počas úvodného POST testu vydáva sériu 3 asi sekundu dlhých pípaní a potom spravidla nabehne (niekedy nie). Niekedy prebehne len 1 séria, niekedy aj 5 sérií a niekedy nabehne hneď. Začalo to najprv len občas, ale teraz to už je pravidlom. Skúšal som poodpájať zo základnej dosky všetko čo sa dalo (vrátane grafickej karty a diskov), ale bezúspešne. Vymenil som RAM za úplne nové, vyskúšal som ich dať na inú pozíciu, resetoval som BIOS, ale bez úspechu. Stretol sa niekto s takýmto problémom? Budem rád za každú radu. Vopred ďakujem. Peter Bursa
Acer TC-603 obsahuje: základná doska: MS-7829 ver.1.1, CPU: Intel Core i7 4770@3.40GHz, RAM Kingston KVR16N11S8K2/8, grafická karta: NVIDIA GeForce GT-635, BIOS: American Megatrends Inc. Verzia P11-A0.
|
|
Registrovaný: 11.01.09 Prihlásený: 15.11.24 Príspevky: 1395 Témy: 10 | 10 Bydlisko: Hrinova |
Vzhladom na to, ze si vyskusal inu RAM, a vyskusal si kazdy slot, mozme vylucit chybu RAM aj napriek tomu, ze podla LED error kodu je to chyba pamate. Vzhladom na to, ze to nezacalo robit zo dna na den, ale postupne, zrejme nepojde ani o chybu BIOS firmware-u. Uz ked PC nabehne, funguje v poriadku, aj v zatazi, alebo nahodne zamrzne? Pripadne po restarte sa zapne hned, alebo znova je to o nahode? Ak funguje v poriadku, tak mozno predsa nebude odveci flashnut bios. Ono to posobi, ako by bol niekde studeny spoj, ale to by znova znamenalo nahodne mrznutie aj pocas behu PC.
_________________ Ak potrebujete pomoc s diagnostikou/opravou vasej elektroniky ( notebook, motherboard, GPU, a ine ), kontaktujte ma cez SS. |
|
Registrovaný: 14.09.23 Prihlásený: 20.09.23 Príspevky: 5 Témy: 1 | 1 Bydlisko: Brezno |
Ďakujem za odpoveď. Keď už PC nabehne tak pracuje aj pri záťaži dlhodobo bez problémov (1 týždeň v kuse), nemrzne. Po reštarte niekedy nabehne hneď, niekedy po niekoľkých sériách pípnutí a niekedy musím chvíľu počkať a skúšať znovu. Je to nevyspytateľné. Napadlo mi zohnať celú základnú dosku a vymeniť ju. Aj som si ju objednal cez eBay, ale bola bohužiaľ vadná, tak som ju musel vrátiť. Zaujímalo by ma, či bola moja úvaha správna a či má význam zohnať inú základnú dosku.
|
|
Registrovaný: 11.01.09 Prihlásený: 15.11.24 Príspevky: 1395 Témy: 10 | 10 Bydlisko: Hrinova |
Vzhladom na tento fakt to moze suviset aj s chybou biosu. Skus flashnut bios. Premeraj CMOS bateriu, ci ma dostatocne napatie. Ako bola vadna doska z eBay?
_________________ Ak potrebujete pomoc s diagnostikou/opravou vasej elektroniky ( notebook, motherboard, GPU, a ine ), kontaktujte ma cez SS. |
|
BIOS som zatiaľ neskúšal flashnuť. Baterka bola dobrá, ale preventívne som ju vymenil za novú (zabudol som to uviesť v popise závady). Závada na doske MS-7829, ktorú som objednal cez eBay sa prejavovala tak, že po jej výmene došlo po pripojení siete 230V k okamžitému spusteniu všetkých ventilátorov na plné otáčky pripojených na MB, bez toho aby som stlačil tlačítko ON/OFF. Reakcia PC na toto tlačítko nebola žiadna. Preto som to reklamoval a peniaze mi vrátili.
|
|
Pytal som sa kvoli tomu, ci nebude problem s inym hardwarom, napr zdrojom, ale podla tohto spravania to tak nevyzera. Skus teda ten bios. Nevravim, ze to pomoze, ale treba skusit. Poznam pripad, ked bol bios firmware v poriadku, ale bol nejakym sposobom poskodeny samotny IC, kde je ulozeny. Cize az jeho fyzicka vymena pomohla.
|
Skúsim teda flashnuť BIOS a ak to nepomôže, budem zháňať druhú základnú dosku. Dám ti vedieť ako som dopadol.
|
|
Konečne som sa dostal k pokusu flashnuť BIOS, ale neuspel som. Potreboval som zmeniť poradie bootovania v pôvodnom BIOSE. Po vykonaní tejto zmeny sa mi už nepodarilo znovu naštartovať PC napriek mnohým pokusom (pretrvávali 3 pípania). Po mnohých pokusoch sa mi objavila správa: "Error: CMOS checksum error - Default loaded". Objednal som novú základnú dosku.
|
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 8 ] | |
|