Zdravim mam dosku ASUS P8P67 Rev.3.0 a chcel by som do svojej skrine napojit dva ventilatory jeden ako nasavanie vzduchu a druhy ako vyfuk . Na doske som nasiel FAN kde mam napojeny ventilator na procak, dalej tam mam FAN_1 4 pinovy to je asi zrejme na ten jeden chladic , dalej som tam nasiel este PWM FAN to neviem co presne je . Repsektive mozem nejako napojit aj ten druhy ventilator? nejaka redukcia od zdroja ci ako . Dakujem za odpovede
Takze jeden mozem napojit na ten FAN1 ktory ma 4 piny na doske, a ten druhy ventilator na tem PWM ma 3 piny na doske..chcel by som ventilator typu Artic FR 12 ci ako to bolo lacnejsi..neviem som s toho lama
bez pouzitia hrubej sily sa da zapojit iba jednym sposobom
dobre si pozri header [to, co trci z dosky] a koncovku na kabli z ventilatora
uvidis sam, ze opacne sa to neda
pockaj myslis PWM ci PWR?
PWM je 4pin, teda ak je vetrak tiez 4pin [pwm kanal] tak ho mozes regulovat (pozn. niektore dosky vedia regulovat aj 3pin)
PWR je skratka pre power a neznamena v podstate nic, je to iba oznacenie vystupu pre ventilator
myslel som to oznacenie, tri pismena PWR ze nepredstavuju ziadne specialne znacenie
je to obycajny vystup pre ventilator, no musi byt nejako oznaceny aby si ho vedel potom cez SW identifikovat
no dost hodin je uz...
pozri, na doske mas 4 konektory pre pripojenie vetrakov
jeden uz zabral CPU chladic, takze stale ostavaju tri volne konektory [jeden 4pin, dva 3piny]
samozrejme ze tam vetraky v pohode zapojis
Cau tak som kupil si dva ventilatory a namontoval jeden dopredu a jeden do zadu, len teraz ako to je ked je sanie a vyfuk???? ventilatory som kupil 120*120 Gelid Silent 12.
ventilator sa toci len jednym smerom
smer prudenia vzduchu ovplivnujes tym, ako ventilator osadis
na ramiku by z bocnej strany mali byt dve sipky, jedna bude smer otacok a druha smer prudenia vzduchu
tak do prednej pozicie osad ventilator tak, aby sipka oznacujuca smer prudenia smerovala dovnutra skrinky a zadny vyfukovaci vetrak tak, aby sipka oznacujuca smer prudenia smerovala von zo skrinky
resp. neviem ci som spravne porozumel otazke
no ja som to skusal tak ze som osadil ventilator a skusal som rukou ked som dal pri sani ruku do bedne dole citel som vacsi prievan ako z vonku, a pri vyfuku tiez som skusil z vonku a tam slo viac vzduchu, asi znova rozoberiem a pozrem na ten bok ake tam je oznacenie