Na trh přichází nová technologie, SSD (Solid state disk). Jedná se v podstatě o stejný princip ukládání dat jako jste se setkali u flash klíčenek. Tato technologie má svá specifika, ale vypadá to, že bude pro rychlost budoucích PC hrát důležitou roli.
V krátkosti shrnu, že principielně se dá tu SSD čekat mnohem rychlejší přístupová rychlost k uloženým datům, než u HDD a SSD je odolnější vůči nárazu, nenáročný na energii - pokud nedochází právě zápisu do paměťové buňky, není potřeba takřka žádný proud a samozřejmě k udržení v paměti SSD nepotřebuje napájet, nepotřebuje roztáčet plotnu, atd. Naopak rychlost sekvenčního čtení a hlavně zápisu bude zatím o trochu menší, ale je v relaci a dá se čekat, že bude vzrůstat. Nicméně většinou jsou na kotouči HDD data různě umístěna, takže systém bude při typické práci i tak svižnější. Další otázka je otázka opakovaného zápisu, který není neomezený. Výrobci to řeší optimalizací zápisu, kdy SSD používá jednotlivé paměťové buňky v optimální míře. Absence mechanických částí vyloučí hluk...
Já osobně pracuji na jednom projektu, který je součástí aplikovaného výzkumu. Cílem projektu je nalezení optimálního chemického složení pro víceúrovňový zápis na principu solid state pamětí. Pro informaci - víceúrovňový zápis znamená, že se do jediné paměťové buňky nezapisují jen dva stavy 0,1 ale více, například 16. Pak je do stejného počtu paměťových buněk možno zapsat mnohem více informací, protože se zapisuje ne ve dvojkové, ale v šestnáctkové soustavě což zvýší nejen kapacitu, ale i rychlost.
I jako uživatele a počítačového nadšence mě téma velmi zajímá a proto jsem založil tuto diskusi a budeme se společně těšit, až SSD zlevní na přijatelnou úroveň
.