Pekný deň prajem,
rád by som sa poradil so skúsenejšími, či je možné (legálne/ menej legálne) zdielať internetové pripojenie prostredníctvom wifi na väčšie vzdialenosti. Niekde som sa dočítal, že nad 1km je nevyhnutné požiadať TÚ o licenciu na prevádzkovanie
Neviem, čo je na tom pravdy a tak som pátral ďalej, avšak veľa som toho nezistil. Máme kanceláriu v nebytových priestoroch, kde nie je koaxiál, optika, ani žiadny signál z mmiestnych mikrovlniek a jediný spôsob pripojenia na internet je mobilný internet. Čo je veľmi nevyhovujúce, nakoľko sa na internet pripájajú 4 zamestnanci. Až do čerstvého nedávna sme mali ADSL od telecom-u potom od swan-u ale nejakou neznámou príčinou sa poškodila sieť v našej budove a niet kompetentných na opravu, pretože sme údajne sieť využívali len my.
Zaujímavé je, že asi 30m od našich priestorov cez cestu je komplet optika alebo aj koaxiál na UPC avšak z troch oslovených operátorov nám nik nevedel kompetentne povedať či vôbec zavedú niečo z toho aj k nám. (pre 4 sídliace firmy sa im to vraj neoplatí, no niet sa asi čo diviť).ô
Mám skúsenosti s nákupom z číny, avšak nerád by som kúpil niečo, nepoužitelné prípadne zdravie ohrozujúce a tak nerád by som urobil unáhlené rozhodnutie. A vôbec, či je možné v pomerne husto zamorenej časti BA vysielať a príjmať wifi signál na vzdialenosti napr. 5km? Bez priameho nasmerovania, nakoľko budova má len 2 poschodia a vysielaču by clonilo vo výhľade niekoľko desiatok barákov...
Možno píšem sci-fi nápady, ale ocením každú radu, ako prísť v práci opäť k normálnemu internetu. Telecom si za opravu totiž pýta 700€
p.s. skúšali sme nadviazať komunikáciu so susedmi oproti, či by nám po zaplatení optiky k ním nezdielali wifi, avšak z piatich opýtaných .. 0 bodov.
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď, a prajem krásnu sobotu.
|