Ahojte. V prvom rade sorry ak som zle zaradil tému.
Mal by som na vás otazku. V byte mám (okrem jadra, to bolo nedavno prerábané) naťahané hlinikové káble. Zapojenie starých zásuviek je v TN-C s tým, že hlinikové vodiče (nespomeniem si na priemer) sú zapojené do fázy, to je jasné a 1 hlinikový ide cez PE na Nko (obe šrobovacie svorky). Nedávno som si kúpil nové zásuvky Legrand - zacvakovacie svorky (dokopy 6 svoriek, na každý typ vodiča po 2 dierky) . Konkrétne tieto:
https://www.svet-svietidiel.sk/legrand-753180-zasuvka-domova-valena-life-250v-16a-2p-t-as-biela/Chcem sa opýtať ako tieto zásuvky zapojiť ?
Spôsob č.1 : Mám ich zapojit ako doteraz, to znamená že jeden z fáza do fázy a druhý do Nka a z Nka ten istý priemer hlinik. vodiča napojit aj do PE ? Zjednodušene povedané: odcvakol by som kúsok hliníkového drôtika a z Nka by som urobil "premostenie" do PEčka.
alebo
Spôsob č.2: Mám ich zapojiť podľa obrázka:
s tým,že by som použil páčkové Wagovky, 3 medené drôty s rovnakým priemerom ako maju pôvodné hliníkové a kontaktnú pastu. Do dierok Wagovky kam prídu hlinik.vodiče by som použil kontaktnu pastu. Tým by som sa vyhol elektrolytickej korózii na hliníku. Alebo by som mal použiť šrobovacie svorky ?
alebo je ešte nejaký iný spôsob ???
Rekonštrukcia el.rozvodov nepripadá do úvahy.
Ďakujem za každý typ