Ahoj, potreboval by som trochu pomôcť a poradiť ako na Dualboot Windowsu 11 a Ubuntu, praktické skúsenosti s Dualbootom veľmi nemám, jedine na virtuálnych PC, ale pochybujem že v realite to ide tak hladko a jednoducho ako tam
, preto by som bol rád za radu ako na to, čítal som že je lepšie ako prvý systém nahodiť Linux a potom naň nahodiť následne Windows (?), keďže ale nemám moc v pláne nutne nanovo riešiť Wokna, tak by som rád to nahodil s minimálnym zásahom do windowsu.
Ďalej mám otázku ako s diskami, mám 500GB SSD a 1TB HDD, na jednu stranu by som rád hodil i Ubuntu na SSD na ďalšiu partíciu, ale na druhú stranu sa obávam či mi 2 rozdielne súborové systémy na jednom fyzickom disku nespôsobia problémy a nerozbije i to čo by som nechcel (samozrejme, dôležité veci zazálohujem i tak, ale, keď to nemusí byť tak by som to chcel mať za sebou a rozbehnuté čo najskôr, najmä kvôli škole
). V podstate otázkou je len, či je bezpečné to oddeliť len partíciami a kľudne to dať na 1 disk, alebo to nie je dobré riešenie a radšej Ubuntu dať na druhý disk.
Posledná vec by bola asi, že čo s Boot managerom, nechať windowsácky alebo som niekde počul o GRUB-e, ktorý vlastne aj automaticky sa mi ukazoval na virtuálke pri volbe OS.
Podľa OS by to malo byť jasné, ale pre istotu, samozrejme bežím na
UEFI a nie Legacy
Obraz OS som stiahol z ofiko stránky, v21.10, verím že s Rufusom na vytvorenie bootflashky by nemal byť problém, s "LiveCD" som nemal problém.
Ďakujem vopred za rady.