Lebo nemam tri disky, momentalne ani dve, ale len jeden a je full of data.
Raid 0 - uvazoval som len docasne data ktore pre mna nesu cenne - nahraditelne, len chelo by to cas.
Uz to nerozoberajme ze RAID 0 nie je taky bezpecny ako ostatne. Myslim ze to si kazdy precita kto i len kus googlil o com su RAID 0,1,5,10 a JBOD - prva vec co laik cita.
Asi ked sa tu pytam na Intel® Matrix Storage Manager tak asi viem co roby ktory raid
Len vec sa ma tak, ze mam nulove skusenosti s tym, tak sa pytam a zhanam niekoho kto ma.
Lebo co som sa docital ani RAID 5 nemusi byt slava... Vraj to vie vyhlasit zopar krat za rok nejaku chybu ... potom sa to prekontroluje samo ale...
Mozno zalezi na radici. Ale ta kazdy obycajny by mal byt funkcny a zvladnut Tolko diskov a portov co ma - potom je to o funkciach a vykonnosti v pripade drazsich rieseni.
Inac je to na figu, ak je pravda, ze lacnejsi radic na doske moze skor vyhlasit chybu lebo je "lacne" a nie je to pro riesienia za 100ky EUR. Ale hadam to bude len ojedinele riesenie.
// Spojený príspevok Pia 12.09.14 16:05No a uz ked budem mat tie tri disky, viem vytvorit RAID 5 tak, ze data z toho Prveho nemusim poslat hore kominom, teda ze zachovam data a vytvorim RAID 5?
// Spojený príspevok Ned 14.09.14 3:10Tak, akurát rozmýšľam ako to zapojiť - v BIOSe nastaviť.
Zatiaľ to mám na AHCI všetko. ASUS P5KR má 4 x SATA + 1 - by ma zaujímalo že ten 1 kvazi "externý" SATA či sa správa nejako ináč. Chystám sa na neho pripojiť SSD.
V PC finálne budem mať 1xSSD, 3xHDD - mali by byť rovnaké a 1xDVD-ROM.
V BIOSe na externom SATA mám System disk(zatiaľ starý nespomínaný 300GB disk, ale nahradi ho potom SSD) na AHCI. Na ostatných SATA ako jedno je zapnutý RAID. Ten budem riešiť až po nainštalovaní Win (a zvažujem Intel matrix, hádam nájdem spôsob ako z troch diskov vytvoriť RAID 5 bez straty dát z jedného ktorý je full). Akú takú logiku to dáva, ale či to bude fungovať...
Čakám na tie disky zatiaľ - 2xHDD a 1xSSD.
// Spojený príspevok Str 17.09.14 11:56Mohol by mi niekto poradit a odpovedat prosim:
Ako viem RAID 1 - (2 disky), transformovat na RAID 5 (pridat disk) bez straty dat/bez rusenia komplet pola?