[ Príspevkov: 13 ] 
AutorSpráva

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Prihlásený: 10.04.18
Témy: 13 | 13

Nazdar, Mám zopár otázok ohľadom programovania... Som len začiatočník v programovaní takže.. Cez prázdniny som si povedal, že chcem skúsiť programovať aby som videl či by ma to bavilo a poprípade sa stal po škole profesionálnym programátorom. Začal som Pascalom.. Dodnes v ňom viem ako tak dátové typy (tie základné),premenné,procedúry,funkcie,cykly, s poliami som mal celkom problém ale fajn.. pri Pascale som aj tak nechcel dlho ostať, len som všade čítal, že je dobrý na zažiatok. Teraz som druhák na strednej a máme 1. rok programovanie ... Berieme C-éčko, čiže sa chcem spýtať, či má v praxi ešte nejaké využitie + či sa dá na ňom zarobiť alebo zamestnať sa s ním v nejakej softwarovej spoločnosti, keby som bol v budúcnosti programátor a bol by som v ňom dobrý. Alebo by bolo lepšie aby som sa popri škole učil rovno C++ v ktorom spravím asi všetko, či sa skôr zamerať na Javu,C# a podobné novšie jazyky. Povedzme, že sa chcem zamerať na desktopové, či webové aplikácie, poprípade apps pre android. Dík za odpovede :)

Prevádzkovateľ fóra
Prevádzkovateľ fóra
Prečo sa učiť v C a aké jazyky na to potom nadviazať ?

Témy: 1494 | 1494

Ovladat C zo skoly nie je na skodu, raz som videl jednu ponuku ako vyslovene C programator a tam bola celkom dost vtipna suma mesacne, ludia sa zacinaju ucit ine jazyky a tie starsie menej pouzivane uz dokonale ovlada malo ludi, preto cena za taku pracu je vyssia, takze ma to svoje + aj - tak ako kazdy iny jazyk, ale zacat ceckom na skole urcite nie je chyba, myslis ze ak v C++ spravis vsetko ako pises, tak v C to nespravis? Nie som urcite ten pravy co by mal na toto odpovedat, ale vediet zaklady z coho vychadza vecsina vyssich jazyokv urcite nie je na skodu, skor je to plus k tomu....

Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 11 Enterprise | APC Back-UPS BE-850 VA | Lenovo ThinkPad X250 & Microsoft Windows 11 Professional | iPhone 15 Pro 256 GB & Pitaka Aramid | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA | Ubuntu 24.04.1 LTS

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa

My sme presli v skole z C++ na Javu. A myslim, ze celkom v pohode :) Myslim, ze aj appky na phony sa robia najma v jave. Moja volba by bola Java.

Užívateľ
Užívateľ

Prihlásený: 19.01.20
Témy: 298 | 298

Cčko je dobré na pochopenie fungovania cyklov, funkcií, generovania polí a pod. Následne ti to v C++ pôjde ovela lahšie.

Vozenie: Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDm 110kW - DPF/EGR/SWIRL OFF, BOSE SOUND

Užívateľ
Užívateľ

Prihlásený: 23.09.15
Témy: 3 | 3

"Povedzme, že sa chcem zamerať na desktopové, či webové aplikácie, poprípade apps pre android" - znamena vsetky jazyky, ;)

a ano Ccko sa nauc, lepsie ako pascal a nauc sa chapat pointery...nauc sa chapat suvislosti
potom kludne nieco "vyssie"

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Prihlásený: 29.12.20

JanoF píše:
raz som videl jednu ponuku ako vyslovene C programator a tam bola celkom dost vtipna suma mesacne...
Keď vidíš ponuku na C programátora, tak nejde o to, že vie C-čko, pretože on je to sám o sebe veľmi jednoduchý jazyk a naučí sa ho aj cvičená opica. Ide skôr o tú vlastnosť, že C je low-level jazyk - tj. blízko k hardware. A teda ponuka "Hľadám C programátora" typicky znamená "Hľadám niekoho, kto mi naprogramuje nejaký prístoj, mikroprocesor, robota, obslúži zariadenie atď." Takže skôr ako o jazyk ide o pochopenie architektúry počítača a obsluhy periférnych zariadení.

No a napísal som to aj na hojko a napíšem to aj tu. A tu veru duplom, lebo tu ste nejak veľmi zaťažený na tie jazyky :)
Citácia:
Chcem tu ale zdôrazniť jednu vec a síce, že na jazyku vôbec nezáleží. Ja viem, že pre začiatočníka je to absurdné, keď všade sú tie všeliaké kódy, ale je to tak. A čím skôr prestaneš riešiť, ktorý jazyk sa učiť, tým skôr sa z teba stane programátor.
Otázka typu "je lepšie C, php, alebo java?" je totiž nezmyselná. Existuje na ňu jediná odpoveď : "Ako kedy". Správna je teda otázka "Kedy je lepšie C, kedy php a kedy java?". Na to sa potom dá odpovedať obšírnejšie.

C, php, java, c# atď... majú teraz pre teba jednu dôležitú, spoločnú vlastnosť - naučia ťa programovať. A o to ti ide. Ako píše harisson, je rozdiel medzi učením sa jazyka a učením sa programovať. Ty sa potrebuješ naučiť programovať. Jazyk sa potom doučíš podľa toho, či budeš chcieť urobiť web stránku, appku na Android, alebo robota na vynášanie smetí.

No a osobné preferencie - odporúčam tiež ešte chvíľu ostať v pascale, skús si urobiť napr nejakú hru (tetris, hadíka apod.). No a v škole plynule prejdeš na C, na ňom tiež ostaň dlhší čas a rob nejaké zaujímavé veci (dá sa v ňom robiť napr s grafikou, hry sú veľmi dobrý učebný plán). No a ak by si potreboval trochu postrčiť, tak sme tu :)

btw. raz a navždy tým, ktorí sú presvedčení, že pascal nič nevie a C je lepšie: Pascal a C sú funkčne ekvivalentné. Všetko, čo napíšete v C, dokážem napísať v pascale a naopak. Je to proste iba iný jazyk. A ako sme sa dozvedeli, na jazyku nezáleží.

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Prihlásený: 10.04.18
Témy: 13 | 13

Díky za odpovede, určite si z nich niečo zoberiem :) Takže teraz budem makať na C-éčku, lebo ho mám jednak v škole a jednak sa ku Pascalu už moc nechcem vracať. Neskôr sa uvidí, keby niečo budem sa pýtať odborníkov :P

Užívateľ
Užívateľ

Prihlásený: 04.07.24
Témy: 23 | 23

BX píše:
btw. raz a navždy tým, ktorí sú presvedčení, že pascal nič nevie a C je lepšie: Pascal a C sú funkčne ekvivalentné. Všetko, čo napíšete v C, dokážem napísať v pascale a naopak. Je to proste iba iný jazyk. A ako sme sa dozvedeli, na jazyku nezáleží.

No veď áno, ale kto pozná niečo napísané v Pascale? :D

Dá sa v Pascale inkrementovať iterátor v cykle for?

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Píšem funkčne, nie syntakticky :roll:

Z pascalu vznikol objektový pascal, v ktorom je napísaných dosť programov (napr. Total Commander, PSPad, TuneUp, Skype a nájdeš kopec ďalších, viač či menej známych).

Užívateľ
Užívateľ

Prihlásený: 12.11.24
Témy: 145 | 145

marian_r píše:
Dá sa v Pascale inkrementovať iterátor v cykle for?

Co tym vlastne myslis? Zvysit to "i++" vo for kedy ty chces? Ak hej tak s mi zda ze hej.

Užívateľ
Užívateľ

Prihlásený: 19.07.16
Témy: 147 | 147

Nauč sa rozmýšľať hlavne pri tom programovaní, potom to pôjde :) Lebo je veľa ľudí, ktorý vedia napísať if, else, while, for... ale keď majú niečo naimplementovať tak nevedia kde začať... viem C, lebo v ňom viem napísať základné konštrukcie atď.. napr. v nejakom OOP zameranom jazyku C#, Java asi nikdy nebudeš vedieť ako presne všetky triedy pracujú, proste search - dokumentacia, api a píšeš :) Skoro každý tak pracuje a to majú x ročnú prax :)

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

incredible píše:
Co tym vlastne myslis? Zvysit to "i++" vo for kedy ty chces? Ak hej tak s mi zda ze hej.

V pascale toto nejde http://ideone.com/lFs4FJ
Kód:
var i : Integer;
begin
   for i := 1 to 10 do
   begin
      writeln(i);
      inc(i);
   end;
end.
Error: Illegal assignment to for-loop variable "i"

Ale samozrejme môžem cyklus pretransformovať a preloží sa to rovnako, takže je to čisto vec syntaxe http://ideone.com/1Y5iz0
Kód:
var i : Integer;
begin
   i := 1;
   while(i <= 10) do
   begin
      writeln(i);
      inc(i); { custom increment }
      inc(i);
   end;
end.

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa

Je to dobre pre pochopenie zakladov a ako funguje pamat. Potom prejdi na C#. Myslim, ze lepsie ako JAVA.

[ Príspevkov: 13 ] 

Podobné témy

Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

MSI FX 603 prečo áno, prečo nie?

v Notebooky a netbooky

5

1494

02.08.2011 22:15

KekkeiGenkai

Učiť sa Javu, alebo...?

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

7

1321

12.11.2009 0:05

johny3212

ktore webove technologie sa ucit?

v Ostatné

2

418

25.12.2014 1:23

Kamahl

Oplatí sa učiť HTML/CSS?

v HTML, XHTML, XML, CSS

10

984

19.02.2014 23:04

shaggy

oplati sa zacat ucit programovat?

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2, 3 ]

v Ekonomika, práca, biznis, podnikanie a peniaze

63

3737

07.11.2014 7:31

Mego

ucit sa po rusky - problem

v Vzdelanie, štúdium, škola

16

4109

10.11.2010 13:13

hornak

ake aku mate hernu konzolu a ake hry mate a ake najvic hrate

v Herné konzoly

14

2280

16.06.2017 21:23

El_Scorpio

Kde sa najlepsie da ucit php

v PHP, ASP

1

930

06.02.2007 21:30

xyz

PHP Jazyky

v PHP, ASP

4

317

07.02.2013 20:22

MicQo

Uznávane jazyky

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

40

1742

02.06.2011 23:55

johny3212

Programovacie jazyky

v Ostatné

4

877

16.04.2007 6:52

p360t

Programovaci jazyky

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2 ]

v Ostatné

38

4359

27.04.2007 22:18

audiotrack

Jazyky v phpBB

v Redakčné systémy

1

505

11.07.2007 10:13

johny128

2 klávesnice, rôzne jazyky

v Externé zariadenia

7

400

05.09.2013 11:16

JTB

Skriptovacie a programovacie jazyky

v JavaScript, VBScript, Ajax

3

711

03.02.2014 21:50

walther

programovacie jazyky pre ASP

v PHP, ASP

3

523

10.01.2008 10:16

Codik

© 2005 - 2024 PCforum, edited by JanoF